Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis
Ponastavi
 • Ministrstvo za pravosodje je študentom Fakultete za upravo predstavilo projekt digitalizacije pravosodja

  Svetovalca za digitalizacijo na ministrstvu za pravosodje, Igor Kolar in Gregor Plantarič, sta na današnjem predavanju študentom Fakultete za upravo predstavila ključne dosežke in prednosti procesa digitalizacije pravosodja. Kot je v uvodnem nagovoru povedala ministrica za pravosodje, mag. Lilijana Kozlovič, je digitalizacija ena prednostih nalog ministrstva, saj prinaša večjo učinkovitosti, transparentnost in dostopnost sodnega varstva končnim uporabnikom. »Poleg zagotavljanja sredstev pa je ena temeljnih nalog ministrstva za pravosodje zagotoviti ustrezne pravne podlage za zakonito uporabo tovrstnih sistemov, predvsem z vidika zagotavljanja varstva človekovih pravic,« je pojasnila pravosodna ministrica. Študente je nagovorila kot bodoče izvajalce nadgradnje projektov digitalizacije v pravosodju.

 • Nadaljevanje izvajanja pravniških državnih izpitov

  Po krajši prekinitvi, zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja bolezni COVID-19, Center za izobraževanje v pravosodju nadaljuje z izvajanjem izpitnih rokov za pravniški državni izpit. Prvega razpisanega pisnega dela izpita se je v začetku tega tedna udeležilo 26 kandidatov.

 • Novoletna čestitka ministrice za pravosodje mag. Lilijane Kozlovič

  Dragi državljani, drage državljanke, ko pogledam leto, ki je za nami je bilo polno nemira in sprememb. Vendar nič ni tako spremenilo naših navad kot epidemija, najbolj smo pogrešali drug drugega. Leto si bomo zapomnili po negotovosti, ampak tudi po iskanju izzivov in po iskanju rešitev. Nenehno smo bili optimistični, da nam bo uspelo.

 • Novela zakona o izvršbi in zavarovanju poskrbela za najranljivejše skupine

  Vlada RS je na današnji seji potrdila predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o izvršbi in zavarovanju (ZIZ-M). Zakon prinaša vsebinske spremembe na več pomembnih področjih, predvsem tistih, ki zadevajo najranljivejše skupine posameznikov. Pomembna sprememba, ki jo prinaša ZIZ-M, sega na področje varstva potrošnikov. Novela prav tako izloča hišne živali iz izvršbe, ureja pa še en zelo občutljiv in pomemben sklop izvršilnega postopka, in sicer področje družinske izvršbe. Na Ministrstvu za pravosodje smo veseli, da je Vlada RS, še posebej v teh časih, ki najbolj prizadenejo ravno najbolj ranljive, potrdila predlog te novele.

 • Ministrica in generalni direktor podarila kocke Dobra roka otrokom na Pediatrični kliniki in URI Soča

  Ministrica za pravosodje mag. Lilijana Kozlovič je danes skupaj z generalnim direktorjem Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij mag. Bojanom Majcnom s simbolično gesto razveselila male bolnike v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana in Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu Soča.

 • Srečanje ministrice mag. Lilijane Kozlovič z nemško in portugalsko ministrico za pravosodje v okviru tria predsedovanja Svetu EU

  Ob koncu nemškega predsedovanja Svetu EU je potekalo virtualno neformalno srečanje predsedujočega tria ministric za pravosodje.

 • Po novem do podatkov iz kazenskopravnih evidenc tudi brez digitalnega podpisa

  Podatke iz kazenskopravnih evidenc je po novem mogoče pridobiti brez varnega elektronskega podpisa. V praksi to pomeni, da lahko zdaj zahtevek za potrdilo vložite preko elektronske pošte, zraven priložite podpisan izpolnjen obrazec in sporočilo pošljete na elektronski predal ministrstva za pravosodje, na naslov ke.mp@gov.si. Vročitev potrdil še vedno poteka po fizični pošti. V primeru, da je potrdilo negativno, ga boste prejeli po navadni pošti, v primeru, da je potrdilo pozitivno pa vam bo vročeno po priporočeni pošti.

 • Slovenija kot država in družba je in mora biti utemeljena na človekovih pravicah

  Danes, ko obeležujemo Mednarodni dan človekovih pravic, se je ministrica za pravosodje mag. Lilijana Kozlovič sestala z Varuhom človekovih pravic Petrom Svetino.

 • Integriteta visoko na lestvici naših vrednot

  Ministrica za pravosodje, mag. Lilijana Kozlovič je bila ob današnjem dnevu boja proti korupciji govorka na okrogli mizi v organizaciji Komisije za preprečevane korupcije (KPK).

 • Srečanje ministrice Kozlovič z generalno direktorico za PNZ pri Generalnem sekretariatu Sveta EU

  Ministrica mag. Lilijana Kozlovič se je preko videokonference srečala na spoznavnem sestanku z generalno direktorico za Pravosodje in notranje zadeve (PNZ) pri Generalnem sekretariatu Sveta EU, Christine Roger.

 • Še en korak v smeri čim večje digitalizacije pravosodja

  Današnjega seminarja na daljavo, na temo uporabe videokonferenc v sodnih postopkih in v organizaciji Centra za izobraževanja v pravosodju (CIP), se je udeležilo 410 zaposlenih v pravosodnih organih. Ministrica za pravosodje, mag. Lilijana Kozlovič pozdravlja tolikšen odziv: »Veseli me, da je toliko poguma in želje za tovrstno izobraževanje, saj se bodo vaša nova znanja odražala prav v večji dostopnosti pravosodnih organov. To pa bodo najbolj čutili prav tisti, zaradi katerih smo tukaj – državljani.«

 • Videokonferenca ministrov za pravosodje EU

  Državni sekretar na ministrstvu za pravosodje Zlatko Ratej se je danes, 2. decembra 2020, udeležil neformalnega zasedanja ministrov za pravosodje Evropske unije. Srečanje je zaradi aktualnih razmer, ki so posledica pandemije COVID-19, potekalo preko videokonference.

 • Srečanje ministrice mag. Lilijane Kozlovič s komisarjem Didierjem Reyndersom

  Pred jutrišnjo ministrsko videokonferenco se je ministrica za pravosodje mag. Lilijana Kozlovič preko videokonference sestala z evropskim komisarjem za pravosodje Didierjem Reyndersom.

 • Novosti glede pridobivanja podatkov iz prekrškovnih evidenc

  Od 12. 12. 2020 bo Ministrstvo za pravosodje zagotovilo uporabnikom prijaznejše obrazce za pridobivanje podatkov iz evidenc prekrškovnih organov.

 • Ob mednarodnem dnevu boja proti nasilju nad ženskami

  V spomin na leta 1960 brutalno umorjene sestre Mirabal, politične aktivistke iz Dominikanske republike, od leta 1981 25. november obeležujemo kot mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami.

 • Državni zbor sprejel Zakon o varstvu osebnih podatkov na področju obravnavanja kaznivih dejanj

  Državni zbor (DZ) je na današnji izredni seji sprejel Zakon o varstvu osebnih podatkov na področju obravnavanja kaznivih dejanj (v nadaljevanju zakon), ki izvršuje evropsko Direktivo iz leta 2016, obenem pa natančno ureja obdelavo osebnih podatkov na področju dela štirih pomembnih upravnih organov: Policije, Državnega tožilstva, Uprave za izvrševanje kazenskih sankcij in Uprave za probacijo. O današnjem sprejetju Zakona bomo, takoj po njegovi objavi v Uradnem listu, obvestili tudi Evropsko komisijo.

 • Evropski dan za zaščito otrok pred spolnim izkoriščanjem in spolno zlorabo

  Danes obeležujemo Evropski dan za zaščito otrok pred spolnim izkoriščanjem in spolno zlorabo, katerega je Svet Evrope, na pobudo Slovenije, razglasil 18. novembra 2017. Ob tej priložnosti je ministrica mag. Lilijana Kozlovič spregovorila o spolni zlorabi otrok, ter rešitvah, ki jih pripravljamo na Ministrstvu za pravosodje.

 • »Strpnost se začne z mano«

  Ministrica za pravosodje mag. Lilijana Kozlovič si je danes, ob Mednarodnem dnevu strpnosti, ogledala razstavo plakatov na to temo, ter spregovorila o pomenu in pomembnosti enakosti, tolerance in spoštovanja.

 • Ministrica Kozlovič: Naš skupni ključni cilj - bolj učinkovit pregon najtežjih kaznivih dejanj

  Ministrstvo za pravosodje je organiziralo videokonferenčni sestanek, na katerem je beseda tekla o optimizaciji specializiranega kazenskega sodstva in tožilstva. Sodelujoči so, na pobudo ministrstva, obravnavali predloge Vrhovnega sodišča RS, Vrhovnega državnega tožilstva RS in Okrožnega sodišča v Ljubljani glede izboljšanja postopkov obravnave najtežjih kaznivih dejanj.

 • Virtualna konferenca ministrov za pravosodje Sveta Evrope

  Ministrica za pravosodje mag. Lilijana Kozlovič se je danes, 9. novembra 2020, na povabilo grškega pravosodnega ministra Konstantinosa Tsiarasa, udeležila video konference pravosodnih ministrov držav članic Sveta Evrope, ki je potekala v okviru grškega predsedovanja Odboru ministrov Sveta Evrope.