Skoči do osrednje vsebine

Mesec znanosti 2023

do
Mesec znanosti v leto 2023 vstopa z nekoliko spremenjeno podobo, vsebinsko pa ohranja fokus na promociji znanstvenih in inovacijskih vsebin. Tudi letos smo z različnimi partnerji pristopili k organizaciji številnih dogodkov in srečanj, ki skupaj po obsegu, sedaj že tradicionalno, presegajo obdobje enega meseca in se raztezajo čez celotno jesen, od meseca septembra do konca decembra.

Mesec znanosti letos začenjamo s Stičiščem znanosti in gospodarstva, kjer bomo skupaj z deležniki s področja znanosti in gospodarstva na eni največjih sejemskih prireditev v Sloveniji, 55. Mednarodnem sejmu obrti in podjetništva (MOS) v Celju, predstavljali aktualne vsebine visokotehnoloških inovacij, novih tehnologij, novih materialov in tehnoloških procesov s področja elektronike, mehatronike, robotike, bionike, energetike, informacijsko-komunikacijske tehnologije, digitalizacije, industrije 4.0 in 5.0 ter družbe 5.0. 

Glede na naraščajoč pomen, ki ga pripisujemo izzivom valorizacije znanja in prenosa tehnologij, se letos Mesec znanosti prvič povezuje z uspešno in uveljavljeno Mednarodno konferenco o prenosu tehnologij (angleško International Technology Transfer Conference – ITTC), ki hkrati predstavlja nacionalni dogodek v okviru tako imenovane turneje po prestolnicah, ki je del kampanje Evropske unije za spodbujanje valorizacije znanja (v angleškem jeziku).

Ponovno se pridružujemo tudi iniciativi Evropska noč raziskovalcev, saj bomo podprli pridružene aktivnosti, ki jih izvajajo slovenske raziskovalne organizacije in zagotavljamo podporo za nov krog uspešno izvedenega Inovacijskega kampa za mlade iz Sredozemlja, ki ga načrtuje Evro-sredozemska univerza (angleško Euro-Mediterranean University – EMUNI). Prav tako nadaljujemo uspešno sodelovanje pri izvedbi Festivala UniMinds, ki nadaljuje aktivnosti grajenja inovacijske skupnosti in partnerstev med akademskim okoljem in gospodarstvom.

Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije je v letu 2023 pripravilo in sprejelo uredbo s področja odprte znanosti in akcijski načrt odprte znanosti, ki sledi ukrepom, sprejetim v okviru Resolucije o znanstvenoraziskovalni in inovacijski strategiji Republike Slovenije do leta 2030 (ReZrIS30), zato bo poudarek letošnjega Meseca znanosti tudi na dnevnih odprte znanosti, ki jih organiziramo v sodelovanju s Slovensko skupnostjo odprte znanosti in bodo potekali v mesecu novembru.

Proti koncu leta v sodelovanju z Evropskim strateškim forumom za raziskovalne infrastrukture (angleško European Strategy Forum on Research Infrastructures - ESFRI) načrtujemo tudi izvedbo 86. rednega sestanka, ki bo med drugim predstavljal zadnji plenarni sestanek ESFRI v sklopu dvoletnega predsedovanja slovenske raziskovalke, dr. Jane Kolar, posvet Komisije za enake možnosti na področju znanosti in  Simpozij Slovenskih raziskovalcev v tujini, ki ga že osmič soorganiziramo v sodelovanju društvom VTIS.    

Slavnostni vrhunec Meseca znanosti 2023 tako kot vedno predstavlja podelitev nagrad in priznanj za izjemne dosežke v znanstvenoraziskovalni in razvojni dejavnosti, ki bo letos potekala konec novembra in jo bo mogoče spremljati tudi v živo na RTV Slovenija.

Vsebinski vrhunec Meseca znanosti 2023 zagotovo predstavlja zadnja letošnja Platforma znanja oziroma »Vizionarska delavnica«, ki bo namenjena razpravi in izmenjavi širokega kroga deležnikov znanosti, inovacij, gospodarstva in drugih, s katero bomo prispevali k so-oblikovanju že 10. okvirnega programa za raziskave in inovacije EU. Delavnica, ki je načrtovana za 19. december, bo dinamičen in interaktiven dogodek, ki bo ponudil priložnost za globoko razpravo, povezovanje in oblikovanje skupne vizije za raziskave in inovacije za obdobje 2028-2034.

Za razširjanje informacij in vsebin Meseca znanost ohranjamo čedalje bolj prepoznavni oznaki Meseca znanosti #mesecznanosti in #Tojeznanost, zato da lahko vsak prispeva svoj del h krepitvi prepoznavnosti in priljubljenosti znanosti v Sloveniji.

Pridruži se dogodkom Meseca znanosti tudi ti!

Koledar dogodkov Meseca znanosti 2023

Koledar dogodkov Meseca znanosti 2023

Načrtovani dogodki za leto 2023

Podrobnejše informacije o posameznih dogodkih bomo sprotno posodabljali.

  1. Stičišče znanosti in gospodarstva – 55. MOS, 13. – 17. september 2023, Celje, Celjski sejem
  2. Evropska noč raziskovalcev – pridruženi dogodki, 29. september 2023 (različni dogodki)
  3. Priložnosti vesoljskih raziskav – ESA in Obzorje Evropa, 10. oktober 2023
  4. 16. mednarodna konferenca o prenosu tehnologij (dogodek ozaveščanja o valorizaciji znanja) – ITTC 16, 11. oktober, Grand Hotel Union, Steklena dvorana (hibridni dogodek)
  5. Dnevi odprtih vrat slovenskih superračunalniških centrov, 13. - 20. oktober 2023 (različni dogodki)
  6. Festival UNI.MINDS 2023, 16. - 25. oktober 2023 (različni dogodki)
  7. Ali je doktorat prava odločitev zame? - delavnica Mlade Akademije, 7. november 2023 (hibridni dogodek)
  8. Koraki po doktoratu - delavnica Mlade Akademije, 8. november 2023 (hibridni dogodek)
  9. Ustvarjalna Obzorja, 9. november 2023, Ljubljana, Atrij ZRC SAZU
  10. Dan odprte znanosti 2023, 14. in 15. november 2023, Hotel Four Points by Sheraton
  11. Digitalno področje v programu Obzorje Evropa (Grozd 4-Digitalno) in Evropski svet za inovacije - EIC, 27. november 2023, Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru
  12. Podelitev nagrad in priznanj za izjemne dosežke v znanstvenoraziskovalni in razvojni dejavnosti, 28. november 2023, Linhartova dvorana, Cankarjev dom (prenos na drugem programu RTV Slovenija)
  13. Inovacijski kamp za mlade Evro-sredozemske univerze – EMUNI, serija spletnih dogodkov in dogodkov v živo
  14. Predstavitev razpisa »Marie Skłodowska-Curie Izmenjave osebja«, 4. december 2023, Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije
  15. Posvet Komisije za enake možnosti na področju znanosti, december 2023
  16. 86. sestanek ESFRI, 11. in 12. december 2023
  17. Platforma znanja: "Vizionarska delavnica: Oblikovanje 10. okvirnega programa za raziskave in inovacije", 19. december 2023
  18. Simpozij slovenskih raziskovalcev v tujini, 20. in 21. december 2023

Video predstavitev Meseca znanosti je dostopna na kanalu YouTube.