Skoči do osrednje vsebine

Dnevi odprtih vrat slovenskih superračunalniških centrov

do
Različne lokacije po Sloveniji
Tudi letos bo druga polovica oktobra v znamenju odprtih vrat superračunalniških centrov v Sloveniji. Zainteresirani bodo lahko od blizu spoznali delovanje in uporabo zmogljivih računalnikov ter tehnologijo in možnosti njihove uporabe.

Slovenski centri, ki gostijo najzmogljivejše superračunalnike, bodo odprli svoja vrata za zainteresirano javnost ter predstavili delovanje in uporabo superračulalnikov vsem, ki jih zanimajo tovrstne napredne tehnologije in njihova uporaba.

Svoja vrata bo odprl tudi EuroHPC Vega na Institutu informacijskih znanosti v Mariboru, ki ga uvrščamo med najzmogljivejše superračunalnike na svetu. Med drugim se bodo obiskovalci lahko seznanili s tem, kako Slovenija s svojim znanjem, vlaganjem v infrastrukturo in z uporabo zmogljivih sistemov igra pomembno vlogo pri razvoju superračunalništva.

V sklopu odrtih vrat si bodo obiskovalci lahko ogledali in se seznanili s tehnologijami in njihovo uporabo, z razvojem superračunalništva v Sloveniji, kako se naučiti uporabljati superračunalnike in kako vam pri tem lahko pomagajo slovenski centri in raziskovalne organizacije ter doživeli voden ogled superračunalnika.

Vsaka posamezna predstavitev traja približno eno uro.

Na voljo bodo predstavitve superračunalniških centrov na različnih koncih Slovenije:

Na voljo bodo tudi predstavitve in ogledi za večje organizirane skupine (npr. razrede). Vsebine predstavitev bodo prilagojene glede na pričakovano znanje obiskovalcev.

20. oktobra 2023 ob 10.uri bo potekala tudi spletna predstavitev za industrijo in podjetja: Superračunalniki za super izzive podjetij.