Skoči do osrednje vsebine

Dan odprte znanosti 2023 – Odpiramo vrata prihodnosti znanosti z nacionalnim dogodkom EOSC!

do
Four Points by Sheraton Ljubljana (Mons)
Letos se bo konferenca s polnim nazivom »Dan odprte znanosti 2023 – Odpiramo vrata prihodnosti znanosti z nacionalnim tripartitnim dogodkom EOSC!« še bolj poglobljeno in celovito ukvarjala z izzivi in s priložnostmi odprtega znanja. Ponovno bo združila ključne akterje s področja odprte znanosti in inovacij na evropski in nacionalni ravni, znanstvenike, raziskovalce ter ponudnike storitev.

Dan odprte znanosti se ponovno vrača v okviru Meseca znanosti in bo v letu 2023 sledil in nadgradil razprave o nedavno sprejetih strateških in zakonodajnih dokumentih s področja odprte znanosti, med katerimi lahko izpostavimo Uredbo o izvajanju znanstvenoraziskovalnega dela v skladu z načeli odprte znanosti ter Akcijski načrt za odprto znanost v okviru Resolucije o znanstvenoraziskovalni in inovacijski strategiji Slovenije 2030 (ReZrIS30). Z nadaljevanjem aktivnosti v okviru Dneva odprte znanosti in sprejetjem navedenih dokumentov slovenski raziskovalni prostor čedalje bolj sovpada s pričakovano podobo skupnega Evropskega raziskovalnega prostora (angleško European Research Area - ERA).

Letošnji tripartitni dogodek Evropskega oblaka odprte znanosti (angleško European Open Science Cloud - EOSC) bo osvetlil prihodnost EOSC-a, spremembe vrednotenja znanosti ter avtorske pravice v luči odprte znanosti. Posebna pozornost bo namenjena tudi rešitvam na področju nacionalne infrastrukture za odprto znanost. Dan odprte znanosti 2023 se letos razteza čez dva dni in bo z obsežnim programom vključeval tudi primere dobrih praks v okviru EOSC-a in odprte znanosti, ter prvi nacionalni dogodek s področja občanske znanosti. V sklopu dogodka bo potekala tudi najava vseslovenskega hackathona, katerega namen bo združevanje dveh prepletenih področij odprte znanosti in superračunalništva.

Okvirni program dogodka je na voljo na spletni strani Slovenske skupnosti odprte znanosti in bo v kratkem posodobljen z vsemi podrobnostmi.

Vabljeni deležniki s področja raziskav in inovacij, vodstva raziskovalnih organizacij, raziskovalke in raziskovalci, zaposleni na visokošolskih institucijah, podoktorandi, nevladne organizacije, podjetja in predstavniki gospodarstva, zainteresirana javnost in mladi raziskovalci.    

Na dogodek, organiziran v sklopu Arnesove letne konference Mreža znanja 2023, se je potrebno prijaviti preko spletnega obrazca.