Skoči do osrednje vsebine

Priložnosti vesoljskih raziskav – ESA in Obzorje Evropa

do
Vabimo vas, k udeležbi na vesoljskem dogodku »Priložnosti vesoljskih raziskav – ESA in Obzorje Evropa«, ki bo potekal v torek, 10. oktobra 2023 na Kemijskem inštitutu, Hajdrihova 19 v Ljubljani.

Dogodek v organizaciji Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije ter Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport ter ob finančni podpori EU v okviru Načrta za okrevanje in odpornost bo v sodelovanju s tujimi strokovnjaki osvetlil aktualne priložnosti na področju vesoljskih raziskav Evropske vesoljske agencije (angleško European Space Agency – ESA) in Obzorja Evropa in izpostavil vlogo znanosti in raziskav v predlogu slovenske vesoljske strategije. Organizirana bo panelna razprava, kako izboljšati sodelovanje Slovenije na področju vesoljskih raziskav, še posebej kako povečati sodelovanje raziskovalnih organizacij ter njihovo povezavo z industrijo.

V popoldanskem delu dogodka bosta dve sekciji povezani s širjenjem udeležbe. Prva bo posvečena podjetjem in raziskovalnim organizacijam, ki jih zanima sodelovanje na področju vesolja in jim manjka podrobnejših informacij. Druga pa bo namenjena študentom in univerzitetnim delavcem z namenom seznanitve z aktivnostmi ESA in Evropske komisije, ko gre za vključevanje visokega šolstva, študentov,  podporo študijskim programom in usposabljanju na področju vesolja.

V nadaljevanju bo 11. in 12. oktobra 2023 na Ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport potekala predstavitev programa Človeških in robotskih raziskav ESA (angleško Human and Robotic Exploration - HRE) s poudarkom na novih usmeritvah in projektih HRE ESA (Inspirator, Argonaut, Moonlight,..), programu SciSpacE (angleško Science in the Space Environment), programih za male in nove države (male misije, zemeljski demonstrator za avtonomni rover) ter bilateralnih srečanjih zainteresiranih slovenskih podjetij in raziskovalnih institucij s predstavniki ESA.

Cilj teh aktivnosti je povečati informiranost in vzpodbuditi večji napredek Slovenije, ko gre za vesoljske raziskave in akademsko prilagajanje potrebam na tem hitro rastočem in perspektivnem področju.

Rok za prijavo na dogodek je potekel, vsa mesta so zapolnjena, prijava ni več možna!

Program dogodka