Skoči do osrednje vsebine

Slavnostni vrhunec Meseca znanosti 2023 s podelitvijo Zoisovih in Puhovih nagrad ter priznanj

do
Ljubljana (prenos na drugem programu RTV Slovenija)
Slavnostni vrhunec Meseca znanosti 2023 tako kot vedno predstavlja podelitev nagrad in priznanj za izjemne dosežke v znanstvenoraziskovalni in razvojni dejavnosti, ki bo letos potekala 28. novembra in jo bo mogoče spremljati tudi v živo na RTV Slovenija.

Republika Slovenija izjemne dosežke na področju znanstvenoraziskovalne in razvojne dejavnosti nagrajuje že vse do leta 1997. O nagradah in priznanjih odloča Odbor Republike Slovenije za podelitev nagrad in priznanj za izjemne dosežke v znanstvenoraziskovalni in razvojni dejavnosti, ki vsako leto podeli največ 15 nagrad in priznanj.

Zoisove nagrade in priznanja s področja vseh znanstvenih ved prejmejo raziskovalke in raziskovalci, ki so s svojimi dosežki trajno prispevali k razvoju znanstvenoraziskovalne in razvojne dejavnosti v Republiki Sloveniji.

Puhove nagrade in priznanja prejmejo zaslužni za izume, tehnološke in netehnološke razvojne dosežke in uporabo znanstvenih izsledkov z vseh znanstvenih področij pri uvajanju novosti v gospodarsko in družbeno prakso. Za pomembne dosežke pri promociji in razvoju slovenske znanstvene in razvojne dejavnosti v tujini pa podeljuje priznanje z nazivom Ambasador znanosti Republike Slovenije.

V letu 2023 bo predsednica Odbora Republike Slovenije za podelitev nagrad in priznanj za izjemne dosežke v znanstvenoraziskovalni in razvojni dejavnosti prof. dr. Nataša Vaupotič podelila dve Zoisovi nagradi za življenjsko delo, eno Puhovo nagrado za življenjsko delo, štiri Zoisove nagrade za vrhunske dosežke, eno Puhovo nagrado za vrhunske dosežke, šest Zoisovih priznanj za pomembne dosežke in eno priznanje ambasadorka znanosti Republike Slovenije.

Javna objava imen nagrajenk in nagrajencev pred podelitvijo nagrad je letos prvič omogočena s spremembo Pravilnika o nagradah in priznanjih za izjemne dosežke v znanstvenoraziskovalni in razvojni dejavnosti.