Skoči do osrednje vsebine

Razglasitev prejemnic in prejemnikov državnih nagrad in priznanj na področju znanosti

Na novinarski konferenci sta državni sekretar dr. Jure Gašparič ter predsednica Odbora Republike Slovenije za podelitev nagrad in priznanj za izjemne dosežke v znanstvenoraziskovalni in razvojni dejavnosti prof. dr. Nataša Vaupotič razglasila prejemnice in prejemnike nagrad in priznanj za izjemne dosežke na področju znanstvenoraziskovalne in razvojne dejavnosti v letu 2023.

Predsednica Odbora dr. Nataša Vaupotič je izpostavila, da je javna objava imen nagrajenk in nagrajencev pred podelitvijo nagrad letos prvič omogočena s spremembo Pravilnika o nagradah in priznanjih za izjemne dosežke v znanstvenoraziskovalni in razvojni dejavnosti. Med 60 popolnimi vlogami, ki so prispele na razpis, je Odbor odločil o štirih nagrajenkah in enajstih nagrajencih.

Na slavnostni prireditvi, ki bo 28. novembra, ob 20. uri v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma, bo tako podeljenih 6 Zoisovih priznanj za pomembne dosežke, 4 Zoisove nagrade za vrhunske dosežke, 2 Zoisovi nagradi za življenjsko delo, Puhova nagrada in Puhova nagrada za življenjsko delo ter Priznanje ambasadorka znanosti Republike Slovenije. Na prireditvi, ki jo bo neposredno prenašala Televizija Slovenija, bo slavnostna govornica predsednica države Nataša Pirc Musar.

Puhovo nagrado za življenjsko delo bo prejel

  • prof. dr. Jože Vižintin za življenjsko delo na področju strojništva.

 Zoisovo nagrado za življenjsko delo bosta prejela

  • zasl. prof. dr. Joso Vukman za življenjsko delo na področju matematike,
  • prof. dr. Danilo Zavrtanik za življenjsko delo na področju fizike in astrofizike osnovnih delcev.

Priznanje ambasadorka znanosti Republike Slovenije

  • prof. dr. Maruša Bradač za krepitev ugleda slovenske astrofizike v družbi in v mednarodnem merilu.

Državni sekretar dr. Jure Gašparič je izpostavil, da so znanstvenice in znanstveniki, poleg uspešnih športnic in športnikov ter gospodarstvenic in gospodarstvenikov, najodličnejši ambasadorke in ambasadorji Slovenije v mednarodni skupnosti. Tudi zato je Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije podprlo pobudo za državni praznik – dan znanosti. »Upamo, da bomo kmalu dejansko praznovali ta dan,« je dejal dr. Gašparič.

Zavedamo se pomena znanja in znanosti za razvoj Slovenije, zato bomo investiral v oboje, je dodal. »Ker se veliko govori o spremembah proračuna, predvsem o varčevanju, smo na ministrstvu veseli, da ta vlada pri znanosti ne bo varčevala. Drugo leto bo tako zanjo na voljo največ sredstev do zdaj. Del sredstev izključno za znanost in raziskave bodo namenila tudi druga ministrstva. To pomeni, da prvič k področju znanosti, raziskav in inovacij pristopamo kot celotna vlada,« je poudaril državni sekretar.

Prilagamo tudi obrazložitve letošnjih nagrajenk in nagrajencev. Če želite kontaktne podatke nagrajenk oz. nagrajencev, nam pišite na soj.mvzi@gov.si.