Skoči do osrednje vsebine

Evropska noč raziskovalcev – pridruženi dogodki

do
Različne lokacije: Koper, Izola, Hrpelje-Kozina
Tudi v letu 2023 podpiramo pridružene dogodke v okviru Evropske noči raziskovalcev. Univerza na Primorskem bo tako nadaljevala promocijske aktivnosti v sklopu projekta »Znanost za vse«. Na takšen način omogočamo aktivno udeležbo tudi tistim prijaviteljem projektov Evropske noči raziskovalcev, ki niso prejeli finančnih sredstev s strani Evropske komisije.

Univerza na Primorskem tudi letos v okviru projekta Evropska noč raziskovalcev – Znanost za vse – pridruženi dogodek načrtuje serijo dogodkov in aktivnosti, ki so primarno namenjeni promociji znanosti med osnovnošolskimi učenci in srednješolskimi dijaki.

V letošnjem letu bodo na voljo delavnice in predavanja na teme nezamenljivih žetonov (NFT) v turizmu, živih laboratorijev na Krasu, kitajske medicine, Rubikove kocke, bakterij in živih spojin ter mnogih drugih. V sklopu dogodkov bo za učenke in učence višjih razredov na voljo tudi delavnica, namenjena predstavitvi pomena zgodnjega načrtovanja svoje poklicne in karierne poti z naslovom »Kaj bom, ko bom velik?« – o poklicih in karierni poti. Za obiskovalce bo na voljo tudi Informacijska točka Evropske unije Europe Direct Koper – Capodistria. V Mitskem parku v Rodiku bodo ponovno organizirali pripovedovalski večer v naravi, ki se bo osredotočal na ozadje mitskega izročila.

Plakat Evropska noč raziskovalcev, ki prikazuje astronavta.
1 / 2

Učenci in učitelji osnovnih šol se bodo tudi sami lahko preizkusili v občanski znanosti, saj organizatorji v Univerzitetnemu kampusu Livade v Izoli načrtujejo iskanje zaklada, ki so ga poimenovali "Fantastične živali in kje jih posneti" in kjer se bodo otroci naučili, kako pridobivati in uporabljati podatke o prostoživečih živali.

Za vse zainteresirane je celoten seznam dogodkov s podrobnejšimi opisi na voljo na spletni strani projekta Znanost za vse.

Evropska noč raziskovalcev in raziskovalk je evropski dogodek v okviru raziskovalnega programa Obzorja Evropa in ukrepov MSCA, ki predstavlja znanost in njen vpliv na naše vsakdanje življenje na zabaven in spodbuden način. Podrobnosti glede dogodka na ravni EU in projektov, ki potekajo v Sloveniji, so dostopne na povezavi Nacionalne kontaktne točke za MSCA.

V sredo, 27. septembra 2023, bo potekal tudi pred-dogodek v okviru projekta Evropske noči raziskovalcev NOČ IMA SVOJO MOČ 2023. V Hiši eksperimentov bo ob 19. uri potekala okrogla miza z naslovom »Kroženje strokovnjakov, talentov in znanja - osnovni postulat znanosti«, na kateri bodo sodelovale predstavnice in predstavniki slovenske raziskovalne skupnosti, resornega ministrstva in Agencije za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost (ARIS). Podrobnosti so v priloženem vabilu.

Vabilo na okroglo mizo »Kroženje strokovnjakov, talentov in znanja - osnovni postulat znanosti«.

V petek, 29. septembra 2023, bo v okviru projekta Evropske noči raziskovalcev NOČ IMA SVOJO MOČ 2023 na Prešernovem trgu v Ljubljani ob 15:30 potekal pogovor z naslovom »Svetilniki znanosti: Evropa in znanost«. Raziskovalke in raziskovalci ter predstavniki mreže nacionalnih kontaktnih točk Obzorje Evropa bodo razpravljali o tem, kako Evropska unija spodbuja odlično znanost, kaj so to evropske misije in kako uspešne raziskovalke in raziskovalci s pomočjo finančnih mehanizmov Evropske unije postavljajo slovensko znanost v sam vrh. Podrobnosti so v priloženem vabilu.

Vabilo na dogodek »Svetilniki znanosti - Evropa in znanost«.

Vljudno vabljeni!