Skoči do osrednje vsebine

Novice, Članki

Prilagodite izpis

Možnost filtriranja zapisov
  • Ministrica dr. Pivec: »Na turistične kmetije je treba privabiti slovenskega gosta«

    Dol pri Ljubljani – Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec se je udeležila novinarske konference Združenja turističnih kmetij Slovenije. V bližajoči se počitniški sezoni se bodo zaradi epidemije s koronavorusom COVID-19 spremenile marsikatere možnosti in navade preživljanja prostega časa. Turistične kmetije kljub epidemiji ponujajo možnosti za preživljanje dopusta.

  • Evropski ministri o ukrepih za blažitev epidemije covid-19 v kmetijstvu in ribištvu

    Hrvaško predsedstvo je zaradi izbruha covid-19 namesto rednega zasedanja Sveta EU za kmetijstvo in ribištvo organiziralo ministrsko videokonferenco z namenom seznanitve s trenutnim stanjem in do sedaj sprejetimi ukrepi EU za blažitev posledic izbruha covid-19 na področjih kmetijstva, ribištva in akvakulture.

  • Prihodnjo sredo tretji svetovni dan čebel - ”Angažiraj se za čebele”

    Čez teden dni, 20. maja, bo Slovenija in z njo ves svet tretjič obeležila svetovni dan čebel, ki ga je Generalna skupščina OZN razglasila 20. decembra 2017. Glavni namen svetovnega dne čebel je ozaveščanje svetovne javnosti o pomenu čebel in ostalih opraševalcev za človeštvo, v luči zagotavljanja globalne prehranske varnosti in odprave lakote ter skrbi za okolje in biotsko raznovrstnost. Organizacija ZN za hrano in kmetijstvo (FAO) ob letošnjem svetovnem dnevu čebel apelira na vsakega izmed nas s sloganom ”Angažiraj se za čebele”.

  • 20. obletnica delovanja Agencije Republike Slovenije za kmetijske trge in razvoj podeželja

    Državni sekretar Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, dr. Jože Podgoršek se je udeležil obeleževanja 20. obletnice delovanja Agencije za kmetijske trge in razvoj podeželja (AKTRP). Ob tej priložnosti je AKTRP organizirala srečanje dosedanjih generalnih direktorjev te ustanove z namenom predstavitve razvojne poti in vseh izzivov, s katerimi so se soočali direktorji do sedaj.

  • Vabilo na predhodno usposabljanje za vstop v ukrep Kmetijsko-okoljska-podnebna plačila za leto 2020

    Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano obvešča, da bo predhodno usposabljanje za ukrep Kmetijsko-okoljska-podnebna plačila iz Programa razvoja podeželja za obdobje 2014–2020 za leto 2020 (ukrep KOPOP) zaradi epidemije COVID-19 izvedeno na drugačen način, kot se je izvajalo v preteklih letih. Usposabljanje je obvezno za kmetijska gospodarstva, ki se nameravate vključiti v ukrep KOPOP.

  • Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije obeležuje 20 let delovanja

    Danes mineva 20 let, ko so se na ustanovni seji v Ljubljani zbrali izvoljeni predstavniki lastnikov kmetijskih in gozdnih zemljišč ter kmetijskih zadrug in podjetij.

  • Objavljen osnutek Uredbe o spremembah in dopolnitvah Uredbe o izvajanju ukrepa odpravljanje zaraščanja na kmetijskih zemljiščih

    Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je danes na portalu E-demokracija objavilo osnutek Uredbe o spremembah in dopolnitvah Uredbe o izvajanju ukrepa odpravljanje zaraščanja na kmetijskih zemljiščih.

  • Slovenski regionalno razvojni sklad objavil razpis za obratna sredstva v primarni kmetijski pridelavi

    Slovenski regionalno razvojni sklad je objavil razpis Javnega razpisa za obratna sredstva v primarni kmetijski pridelavi - A1.

  • Peta seja Sveta za ženske na podeželju

    Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je včeraj potekala 5. seja Sveta za ženske na podeželju, ki se je je udeležila tudi ministrica dr. Aleksandra Pivec.

  • Evropska komisija sprejela nove izredne ukrepe za kmetijski in živilskopredelovalni sektor

    Evropska komisija je v začetku tedna objavila najnovejši sveženj izrednih ukrepov za podporo kmetijskemu in živilskopredelovalnemu sektorju. Med ukrepi najbolj izstopata pomoč za skladiščenje mleka in mesa ter prožnost pri izvajanju programov za podporo trgu.

  • Ali ste vedeli, da imajo rastline prebavila v tleh?

    Rastline za razliko od ljudi nimajo želodca in prebavil. Kako torej predelajo hrano? Rekli boste: »Ampak rastline izdelajo hrano same, v procesu fotosinteze!« Drži. Rastline same izdelujejo sladkorje, ki jih potrebujejo za svojo rast, tako da ob pomoči svetlobe izvajajo sklapljanje molekul ogljikovega dioksida v sladkorje. A sladkor je le vir ogljikovih hidratov. Rastlina pa potrebuje še vir dušika za proizvodnjo beljakovin ter vitamine in minerale za normalno rast in razvoj. Od kod torej pridejo vsa ostala hranila? Odgovor: iz tal.

  • Odločitve Vlade Republike Slovenije s 36. dopisne seje s področja kmetijstva, gozdarstva in prehrane

    Vlada je na 36. dopisni seji obravnavala in sprejela dve točki s področja Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

  • Tretja seja Sveta za razvoj v kmetijstvu, gozdarstvu in prehrani

    Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je včeraj popoldan preko videokonference potekala 3. seja Sveta za razvoj v kmetijstvu, gozdarstvu in prehrani. Člani sveta so razpravljali o vprašanjih, vezanih na spodbujanje višanja samooskrbe Slovenije ter oblikovali delovne skupine, ki se bodo te problematike lotile po posameznih sklopih.

  • Maj – mesec slovenskega mleka

    Največje slovenske mlekarne opozarjajo, da je pojav pandemije COVID-19, ki je med drugim povzročil izvozno negotovost, zelo vplival na stabilnost slovenske mlekarske verige. Ta se odraža v viških mleka, ki negativno vplivajo na vse člene v mlekarski verigi, še posebej na slovenskega kmeta. Zato slovenske mlekarne in trgovci pod sloganom Slovensko mleko nas povezuje v maju organizirajo mesec slovenskega mleka. Z akcijo še posebej nagovarjajo potrošnike, ki s poseganjem po slovenskih mlečnih izdelkih lahko doprinesejo k stabilnosti mlekarskega sektorja. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano podpira tovrstne aktivnosti spodbujanja potrošnikov k poseganju po lokalnih produktih, še posebej v času epidemije COVID-19.

  • Še dva tedna nas ločita do tretje obeležitve svetovnega dne čebel

    Svetovni dan čebel letos svetovno javnost poziva z “Bee engaged” - ”Angažiraj se za čebele”

  • Opravljen inšpekcijski nadzor nad zagotavljanjem varnega prevoza pripravljenih jedi potrošnikom

    V prvi polovici aprila so inšpektorji za hrano UVHVVR izvedli poseben nadzor nad nosilci živilske dejavnosti, ki so izvajali dostavo pripravljenih jedi na dom in izvajalci, ki so zgolj razvažali hrano potrošnikom. Nadzor je bil usmerjen predvsem v izponjevanje higienskih pogojev in ustreznega ravnanja z živili.

  • Odmera nadomestila za kritje stroškov delovanja in vzdrževanja namakalnih in osuševalnih sistemov v letu 2020

    Finančna uprava Republike Slovenije (FURS) bo predvidoma 8. maja 2020, pričela fizičnim in pravnim osebam pošiljati odločbe, v kateri bo odmerila nadomestilo za kritje stroškov vzdrževanja osuševalnih sistemov ter nadomestilo za kritje stroškov delovanja in vzdrževanja namakalnih sistemov v letu 2020 (Odmera 2020).

  • Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin tudi v času epidemije pozorno skrbi za potrošnike, rastline in živali

    Epidemija COVID-19 predstavlja izziv tudi na področju delovanja Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR). Ta vključuje poleg strokovno upravnega dela tudi uradni inšpekcijski nadzor. Na UVHVVR poudarjajo, da delo poteka tekoče, kljub drugačnim razmeram, ki so posledica epidemije.

  • Odločitve Vlade RS z 31. dopisne seje s področja MKGP

    Vlada je na 31. dopisni seji obravnavala in sprejela šest točk s področja Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

  • Ministrstvo začenja z vseslovensko kampanjo ozaveščanja – Ekološko in lokalno je idealno!

    Kampanja bo v medijih potekala od začetka maja do konca junija

    Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano smo pripravili akcijo za ozaveščanje širše slovenske javnosti o lokalni ekološki hrani, o tem, kako je pridelana in predelana ekološka hrana, kaj potrošniku zagotavlja zeleni znak za ekološko živilo, pa tudi o koristnosti zauživanja ekoloških živil in podpori slovenskim (lokalnim) ekološkim pridelovalcem in predelovalcem. Ali je pri slovenskih potrošnikih dovolj veliko zavedanje o koristnosti ekoloških živil; ali preverjajo, če so živila označena z eko znakom; kaj jim ta znak sporoča in ali mu zaupajo; o metodah, postopkih in kontrolah za ekološko pridelavo in predelavo ter vplivih na okolje. Poleg informiranja o ekoloških živilih bo ministrstvo z oglasi ponovno spomnilo tudi na znak Izbrana kakovost – Slovenija, ki označuje v Sloveniji pridelana in predelana živila.