Skoči do osrednje vsebine

11. dan Alpske konvencije ter svetovni dan tal - "Ohranimo živa tla, ohranimo biotsko pestrost tal"

Minister dr. Jože Podgoršek se je udeležil avdiovizualnega posveta ob 11. dnevu Alpske konvencije, ki je potekal v sklopu Svetovnega dne tal (5. decembra) pod sloganom: »Ohranimo živa tla, ohranimo biotsko pestrost tal«. Preko Alpske konvencije alpske države oblikujemo skupne čezmejne politike z enotnim konceptom trajnostnega razvoja tako alpskega prostora, kot sosednjih območij. Ravno tako pa danes skupaj z dnevom Alpske konvencije obeležujemo Svetovni dan tal, ki ga vsako leto obeležujemo 5. decembra.

Dogodek je bil organiziran dveh delih: dopoldanski posvet je bil namenjen varstvu in ravnanju s tlemi ter opredelitvi sedanjih ter prihodnjih izzivov na področju ohranjanja in odgovorne rabe tal. Popoldanski del pa bo namenjen zainteresirani javnosti, s pregledom Bontona o tleh, ogledom kratkih dokumentarnih filmov o tleh in virtualno razstavo 10. sidrišč slovenskega alpinizma.

Kot je v nagovoru dejal minister dr. Jože Podgoršek se že sam slogan letošnjega dogodka »Ohranimo živa tla, ohranimo biotsko pestrost tal« zelo močno povezuje s kmetijskim sektorjem, saj so tla tako rekoč osnovno sredstvo vsakega kmeta in bistvo kmetijske pridelave. »Poleg osnovne funkcije pridelave hrane, so kmeti tudi varuhi naravnih virov: tal, biotske raznovrstnosti in vode. Naše ministrstvo tvorno sodeluje v Stalni medresorski koordinacijski skupini Alpske konvencije, v Delovni skupini za hribovsko kmetijstvo in gorski gozd ter Delovni skupini za varstvo tal. Uspešno sodelujemo tudi v Slovenskem partnerstvu za tla, ki povezuje različne strokovnjake s področja tal. Tej tematiki se posveča čedalje več pozornosti, tako v Evropski uniji kot doma v Sloveniji«.

Na ravni Evropske unije je po besedah ministra izrednega pomena Evropski Zeleni dogovor, v okviru katerega sta pripravljeni dve strategiji in sicer Strategija »od vil do vilic« za vzpostavitev trajnostnega prehranskega sistema ter Strategija EU za biotsko raznovrstnost do leta 2030. »Na ministrstvu se zavedamo, kako pomembna so  tla v kmetijstvu. Z dobro načrtovanimi in dobro izvedenimi praksami kmetovanja lahko kmetijska tla ohranimo živa ter ohranimo in izboljšamo njihovo biotsko pestrost. To se odraža  tudi v pripravi Strateškega načrta, ki bo podlaga za izvedbo ukrepov Skupne kmetijske politike v prihodnjem programskem obdobju. Zaradi zavedanja o pomembnosti tal ter zagotavljanju izpolnjevanja zahtev in pogojev, ki izhajajo iz evropske zakonodaje, je ministrstvo v predlog zadnje spremembe Zakona o kmetijstvu vključilo tudi vsebine, namenjene sistematičnemu spremljanju stanja kmetijskih tal«.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano si prizadeva, da bi z ukrepi, ki jih pripravljamo za izvedbo Skupne kmetijske politike za prihodnje programsko obdobje, ugodno vplivali tudi na tla in njihovo biotsko pestrost, ob enem pa zagotovili primarno funkcijo kmetijstva - pridelavo kakovostne in zdrave hrane. Ob tem je pomembno konstruktivno sodelovanje z drugimi resorji – kot je to dobra praksa pri delu Alpske konvencije ter Slovenskega partnerstva za tla.