Skoči do osrednje vsebine

Tradicionalni posvet ob Dnevu čebelarskega turizma

Minister dr. Jože Podgoršek se je udeležil avdiovizualnega posveta ob dnevu čebelarskega turizma, ki ga je organizirala Čebelarska zveza Slovenije (ČZS). Posvet je bil priložnost za spoznavanje dobrih praks čebelarskega turizma in možnosti, ki nam jih ponuja tovrstna dejavnost.
Minister pred računalnikom

Minister dr. Jože Podgoršek | Avtor: MKGP

Apiturizem gostom na zelo privlačen in čuten način približuje Slovenijo kot zdravo destinacijo, kot državo gostoljubnih ljudi, predvsem pa kot domovino odličnih čebelarjev z bogato apikulturo in stoletnimi čebelarskimi praksami, ki so jih razvili naši čebelarji s svojim nežnim čebelarjenjem. Gre za kombinacijo zdraviliškega, ekološkega in kmečkega turizma. Prispeva k višji kakovosti življenja, izobražuje obiskovalce in v njih razvija visoko stopnjo spoštovanja in odgovornosti do naravnega, kulturnega in družbenega okolja. Čebelarski turizem vsekakor predstavlja inovativen pristop k trajnostnemu turizmu, ki pa se v Sloveniji hitro razvija.

Vse udeležence posveta je uvodoma pozdravil predsednik ČZS Boštjan Noč. Minister dr. Podgoršek je v svojem uvodnem nagovoru poudaril pomen čebelarstva in čebel v kmetijstvu. Povedal je, da so čebelarstvo, čisto okolje in samooskrba tudi z ekološkimi pridelki ključni dejavniki razvoja kmetijstva Sloveniji. »Zaradi pandemije s koronavirusom verjetno kar nekaj časa v Sloveniji še ne bo masovnega turizma, kot smo ga poznali včasih. Zato se moramo zavedati, da prihaja priložnost za razvoj individualnega oziroma doživljajskega  turizma. S tem bomo imeli priložnost gostom pokazati lepoto naše dežele in ljudi. Ocenjujem, da ima apiturizem prav zdaj izjemno priložnost za razvoj, prav tako pa prav apiturizem pomemben tudi za razvoj slovenskega podeželja.«

Na posvetu so s svojimi prispevki sodelovali tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, direktorica Razvojne agencije Zgornje Gorenjske Eva Štraus Podlogar, predstavniki Slovenske turistične organizacije, Zavoda za turizem Sveta trojica, strokovni sodelavci ČZS in čebelarji ter generalna direktorica Direktorata za kmetijstvo dr. Darja Majkovič.

Na dogodku je bila predstavljena tudi čebelam najprijaznejša občina. Podelili so tudi certifikate odličnosti ponudnikom čebelarskega turizma.