Skoči do osrednje vsebine

Minister Podgoršek se je udeležil otvoritvenega dogodka mednarodnega projekta BeeConSel

Minister dr. Jože Podgoršek se je udeležil otvoritvenega dogodka mednarodnega projekta »Joint Effort for Honey Bee Conservation and Selection – BeeConSel«. Vodilni partner projekta je Kmetijski inštitut Slovenije, konzorcij pa tvorijo še Norveška čebelarska zveza, Švedska univerza kmetijskih ved ter raziskovalni podjetji CIPOZ iz Severne Makedonije in CALiS iz Hrvaške.

Osnovni cilj projekta je vpeljava nadzorovanega parjenja pri družinah medonosne čebele, ki bo primerno prilagojeno zakonitostim lokalnega okolja in razmeram.

Minister je uvodoma povedal, da bo izvedba tega projekta nedvomno prispevala k znanju, ozaveščanju in boljšim pogojem za razvoj čebelarstva, saj je področje vzreje čebeljih matic izjemno pomembno, česar se na ministrstvu tudi dobro zavedamo. Izpostavil je tudi, da v Sloveniji že od vstopa v EU potekajo triletni programi ukrepov za celostno podporo slovenskemu čebelarstvu. Na ministrstvu podpiramo delovanje Javne svetovalne službe v čebelarstvu, ki poleg skrbi za ohranitev kranjske čebele in tehnološko podporo čebelarjem ozavešča tudi širšo javnosti o pomenu čebel in čebeljih pridelkov. Minister je še povedal: "S tem projektom bo pridobljeno in nadgrajeno znanje za ohranitev lokalnih podvrst medonosnih čebel, z dolgoročnim ciljem nadzorovanega parjenja pa bo usmerjanje selekcije lažje, bolj natančno in hitrejše."