Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Možnost filtriranja zapisov
Ponastavi
  • Svetovni dan stročnic

    Stročnice so užitna semena rastlin iz družine metuljnic, ki jih gojimo za prehrano. Najbolj znane in najpogosteje uživane stročnice so čičerika, grah, leča, različne vrste fižola in soja (referenca 1). Znane so tradicionalne slovenske jedi s stročnicami, zlasti s fižolom, kot so ričet, matevž, fižolova jota s kislim zeljem, pasulj in enolončnica.

  • Svetovni dan boja proti raku

    Rak je skupaj z boleznimi srca in ožilja vodilni vzrok smrti na svetovni ravni. Leta 2020 je povzročil skoraj deset milijonov smrti ali skoraj vsako šesto smrt. Najpogostejše vrste raka so rak dojke, pljuč, debelega črevesa in danke ter rak prostate [1].

  • Strateški svet za prehrano o opravljenem delu po prvem letu delovanja

    16. 1. je potekala 11. seja Strateškega sveta za prehrano. Članice in člani so spregovorili o dosežkih dosedanjega dela in o ciljih v tem letu. Strinjali so se, da strateški svet pri svojem delu zasleduje ključne naloge, t.j. pripravo predlogov ukrepov za cenovno dostopno, varno in kakovostno hrano.

  • Strateški svet za prehrano o pridelavi ekoloških živil rastlinskega izvora in kmetijskih subvencijah

    5. 12. je potekala 10. seja Strateškega sveta za prehrano. Članice in člani so spregovorili o spodbujanju pridelave ekoloških živil rastlinskega izvora v Sloveniji ter sistemu kmetijskih subvencij iz pravnega vidika.

  • Video

    Strateška sveta za zdravstvo in prehrano s skupnimi predlogi vladi

    Na skupni seji sta se danes sestala Strateški svet za prehrano in Strateški svet za zdravstvo. Strokovnjaki obeh strateških svetov so izrazili jasno stališče, da so potrebni odločni ukrepi za zmanjšanje uporabe sladkih pijač, tobaka in alkohola med prebivalci, zlasti med mladimi.

  • Strateški svet za prehrano o dobrih praksah iz tujine

    10. oktobra 2023 je potekala 9. seja Strateškega sveta za prehrano (SSP), na kateri so obravnavali primere dobrih praks iz tujine.

  • Strateški svet za prehrano za manj izgub hrane in odpadne hrane

    Danes, 6. junija 2023, je potekala 7. seja Strateškega sveta za prehrano (SSP), na kateri so člani in članice obravnavali potenciale digitalne preobrazbe in uporabe sodobnih digitalnih tehnologij v kmetijsko-živilskem sektorju, osnutek predloga akcijskega načrta za manj izgub hrane in odpadne hrane v verigi preskrbe s hrano ter metode zajemanja in poročanja podatkov za indeks trajnosti.

  • Svetovni dan športa (redne telesne aktivnosti)

    Telesni neaktivnosti je mogoče – v svetovnem merilu – pripisati 7 % vseh in 8 % smrti zaradi bolezni srca in žilja [1].

  • 6. seja Strateškega sveta za prehrano o Smernicah za prehranjevanje v vzgojno-izobraževalnih zavodih

    Danes, 10. maja 2023, je potekala 6. seja Strateškega sveta za prehrano (SSP), na kateri so obravnavali Smernice za prehranjevanje v vzgojno-izobraževalnih zavodih.

  • Nataša Fidler Mis: Poziv k strpnemu dialogu

    V minulih dneh smo v nekaterih medijih lahko zasledili ostre odzive na recenzijo Smernic za prehranjevanje v vzgojno-izobraževalnih zavodih. Predsednica Strateškega sveta za prehrano Nataša Fidler Mis zato poziva k strpnemu, spoštljivemu in strokovnemu dialogu.

  • Strateški svet za prehrano o recenziji Smernic za prehranjevanje v vzgojno-izobraževalnih zavodih

    Na 5. seji Strateškega sveta za prehrano (SSP) so člani med drugim obravnavali recenzijo Smernic za prehranjevanje v vzgojno-izobraževalnih zavodih (Smernice).

  • Video

    Strateški svet za prehrano o prehrani otrok v vzgojno-izobraževalnih zavodih

    Predsednik vlade dr. Robert Golob se je udeležil 4. seje Strateškega sveta za prehrano, na kateri so člani med drugim obravnavali prehrano otrok in mladostnikov v vzgojno-izobraževalnih ustanovah in nove Smernice za prehranjevanje v vzgojno-izobraževalnih zavodih.

  • Na 3. seji Strateškega sveta za prehrano o Nordijskih prehranskih priporočilih

    Na 3. seji se je sestal Strateški svet za prehrano. Člani sveta so se seznanili s že obstoječimi prehranskimi priporočili za splošno javnost in s procesom priprave Nordijskih prehranskih priporočil.

  • Druga seja strateškega sveta za prehrano

    Danes se je na 2. seji sestal strateški svet za prehrano. Člani sveta so določili izhodišča za nadaljnje delo na področju primerjalnika cen živil in prenove sistema študentskih bonov. Zaradi obsežne razprave so dve točki dnevnega reda – predstavitev zdaj veljavnih prehranskih smernic v Sloveniji in predstavitev nordijskih smernic – premaknili na naslednjo sejo.

  • Video

    Delovati začel strateški svet za prehrano: za zdravo, cenovno dostopno in trajnostno hrano

    Na ustanovni seji se je danes sestal strateški svet za prehrano (SSP), posvetovalno telo pri predsedniku vlade. Njegova ključna naloga bo pripraviti predloge ukrepov za cenovno dostopno, varno in kakovostno hrano, ki bo čim manj škodljivo vplivala na zdravje ljudi, okolje in podnebje. Med drugim bo svet pripravljal predloge in strokovne usmeritve za posodobitev prehranskih smernic, zmanjšanje količine zavržene hrane, ozaveščanje javnosti o potrebi po spremembah prehranjevalnih navad zaradi zdravstvenih, okoljskih in podnebnih vidikov ter izvajal druge naloge.

  • Ustanovljen Strateški svet za prehrano

    Predsednik vlade je ustanovil Strateški svet za prehrano (svet), ki ga trenutno sestavlja 19 članov različnih strok in sektorjev. Svet vodi dr. Nataša Fidler Mis, univ. dipl. inž. živilske tehnologije ter mag. in dr. znanosti s tega področja. Sestava sveta se dopolnjuje in naj bi bila predvidoma popolnjena v prihodnjem mesecu, ko se bo svet tudi sestal na konstitutivni seji.