Skoči do osrednje vsebine

6. seja Strateškega sveta za prehrano o Smernicah za prehranjevanje v vzgojno-izobraževalnih zavodih

Danes, 10. maja 2023, je potekala 6. seja Strateškega sveta za prehrano (SSP), na kateri so obravnavali Smernice za prehranjevanje v vzgojno-izobraževalnih zavodih.
6. seja Strateškega sveta za prehrano

6. seja Strateškega sveta za prehrano | Avtor: Nebojša Tejić/STA

Vodja recenzentov, ki jih je imenoval SSP, dr. Boštjan Jakše, je po seji SSP povedal, da je od prenove Smernic za prehranjevanje v vzgojno-izobraževalnih zavodih minilo trinajst let in da se je v zadnjih dvajsetih letih stopnja debelosti potrojila, stopnja prekomerne telesne mase podvojila in tudi prehranski vnos osnovnošolske populacije ni na zavidljivi ravni. “Praktično nihče ne dosega dnevnega priporočenega vnos po vitaminu D, 91 % po vnosu po priporočilih za vlaknine, približno 88 % po folni kislini, kar 73 % deklet v OŠ ne dosega priporočil za vnos železa. Takšno je stanje, mi želimo to izboljšati, smo zelo blizu,” je povedal dr. Jakše in napovedal, da se bodo recenzentje in NIJZ sestali ter uskladili odprta vprašanja. Poleg tega bodo člani SSP nadaljevali z delom na vseh ravneh, torej na prehransko-zdravstveni ravni smernic, na politično-kadrovskem-logističnem vidiku in tudi na komunikacijsko-družboslovnem vidiku: “Vse to je pomembno pri večjih spremembah, ki potrebujejo daljše obdobje za udejanjanje, da družba to pozitivno sprejeme,” je poudaril dr. Jakše.

Prim. prof. dr. Ivan Eržen je izpostavil, da so otroci naša prihodnost, zato je pomembno, da vstopajo v življenje zdravi. Napovedal je, da bo NIJZ Smernice za prehranjevanje v vzgojno-izobraževalnih zavodih dopolnil s predlogi recenzentov SSP.