Skoči do osrednje vsebine

Druga seja strateškega sveta za prehrano

Danes se je na 2. seji sestal strateški svet za prehrano. Člani sveta so določili izhodišča za nadaljnje delo na področju primerjalnika cen živil in prenove sistema študentskih bonov. Zaradi obsežne razprave so dve točki dnevnega reda – predstavitev zdaj veljavnih prehranskih smernic v Sloveniji in predstavitev nordijskih smernic – premaknili na naslednjo sejo.
Predsednik vlade na drugi seji Strateškega sveta za prehrano

Predsednik vlade na drugi seji Strateškega sveta za prehrano | Avtor: Urad vlade za komuniciranje

1 / 2

Pri nadgradnji spletnega primerjalnika cen je bila v ospredju razprava, kako potrošnikom olajšati iskanje med različnimi cenami živil glede na izdelke, ki jih uporabljajo v vsakdanjem življenju. Člani strateškega sveta za prehrano so se strinjali, da je potrošnikom treba zagotoviti možnost prednastavljenega nabora živil, kot so na primer osnovni, sadno-zelenjavni, tradicionalni in veganski nabor živil. Gre izključno za primerjavo cen določenega nabora živil. Na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano bodo preučili možne rešitve, da bi bil sistem kar najbolj preprost in interaktiven.

Na področju študentske prehrane je bila opravljena celovita razprava o možnih kratkoročnih in dolgoročnih spremembah, ki bi pripomogle k bolj zdravemu prehranjevanju študentov. Člani strateškega sveta za prehrano so se dogovorili, da bo oblikovana delovna skupina pod okriljem Nacionalnega inštituta za javno zdravje in Ministrstva za zdravje Republike Slovenije, ki bosta do pomladi posodobila smernice zdravega prehranjevanja za študente. V delovno skupino bodo vabljeni člani strateškega sveta za prehrano in pa zunanji strokovnjaki, ki se ukvarjajo z omenjenim področjem. Člani sveta so razpravljali še o vzvodih, ki bi študente spodbujali h kuhanju doma. Poleg tega so razpravljali o možnostih dodatnih subvencij za ponudbo zdrave hrane za študente. Dolgoročna rešitev pa je po mnenju vseh članov vpeljava velikih gostinskih obratov za študente oziroma študentkih restavracij v sklopu fakultet po vzoru dobrih praks iz tujine, kot sta Nemčija in Skandinavija.