Skoči do osrednje vsebine

Strateški svet za prehrano o dobrih praksah iz tujine

10. oktobra 2023 je potekala 9. seja Strateškega sveta za prehrano (SSP), na kateri so obravnavali primere dobrih praks iz tujine.

Člani strateškega sveta so se seznanili z dobrimi praksami na področju uveljavljanja bolj zdrave in trajnostne prehrane v javnih zavodih. Za uveljavljanje slednje so potrebni sistemski ukrepi od zgoraj, dobrodošle pa so tudi iniciative od spodaj (bottom-up), torej samih zaposlenih v javnih zavodih, skupaj z izvajalci prehrane. Dr. Malek je v svoji predstavitvi predstavil nekaj takih ukrepov iz Belgije, Nizozemske in Velike Britanije, kjer so posamezni javni zavodi sami uveljavili bolj zdravo in trajnostno prehrano.

Člani Strateškega sveta za prehrano so se seznanili s pomenom priprave celostne strategije za usklajevanje politik in ukrepov tako na področju prehrane kot na področju oskrbe s hrano. Po besedah dr. Ane Frelih Larsen celosten sistemski pristop postaja vedno bolj ustaljena praksa v številnih evropskih državah, kjer so že sprejete ali v pripravi nacionalne, regionalne in celo lokalne strategije za prehrano. S celostnim usklajevanjem aktivnosti na različnih resorjih namreč lahko močno povečamo učinkovitost posameznih ukrepov in odstranimo konflikte ali neskladja. Na ta način lahko uskladimo cilj povečanja deleža lokalne sezonske ekološke hrane v šolah z ukrepi na področju izobraževanja, podpore kuhinjam v javnih institucijah, kot tudi z ukrepi na strani kmetijske politike, ki aktivno spodbujajo pridelavo ekološke zelenjave in druge rastlinske pridelave.