Skoči do osrednje vsebine

Strateški svet za prehrano za manj izgub hrane in odpadne hrane

Danes, 6. junija 2023, je potekala 7. seja Strateškega sveta za prehrano (SSP), na kateri so člani in članice obravnavali potenciale digitalne preobrazbe in uporabe sodobnih digitalnih tehnologij v kmetijsko-živilskem sektorju, osnutek predloga akcijskega načrta za manj izgub hrane in odpadne hrane v verigi preskrbe s hrano ter metode zajemanja in poročanja podatkov za indeks trajnosti.

Člani Strateškega sveta za prehrano so se najprej seznanili s potenciali digitalizacije v kmetijsko-živilskem sektorju ter raziskovalnimi in razvojnimi projekti s področja preciznega kmetijstva, zajema in uporabe podatkov v kmetijstvu, vzpostavitve sledljivosti v dobavnih verigah ter podpore kratkim dobavnim verigam. Predstavljeni so bili tudi projekti, ki naslavljajo izziv odpadne hrane in načine za uporabe sodobnih digitalnih tehnologij za zmanjšanje količine odpadne hrane. Rezultati tovrstnih projektov podpirajo razvoj trajnostnih in odpornih prehranskih sistemov.

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko je predstavila osnutek predloga akcijskega načrta za manj izgub hrane in odpadne hrane v verigi preskrbe s hrano. Gre za izvedbeni akt Strategije za manj izgub hrane in odpadne hrane v verigi preskrbe s hrano “Spoštujmo hrano, spoštujmo planet«. Člani SSP so se strinjali z osnutkom akcijskega načrta.

Martin Koehring, globalni direktor za vpliv pri Forumu za prihodnost, je predstavil ključne poudarke Indeksa prehranske trajnosti (Food Sustainability Index – FSI), ki ga vsakoletno pripravlja Economist Impact. Slovenija na lestvici 78 držav zaseda 33. mesto (2021) - najbolj uspešna je pri kvaliteti življenja, najmanj pa pri izgubah hrane.

Člani SSP so podprli tudi medresorsko iskanje rešitev za lažje izvajanje projekta Zveze Lions klubov Slovenije "Donirana hrana". Namen projekta je pomagati socialno šibkim posameznikom in družinam, izboljšati odnos do hrane ter zmanjšati količino zavržene hrane.

Predstavljena je bila tudi idejna zasnova aplikacije PriHrani pri hrani ter krožna zgodba Hrane ne mečemo stran z Mini tovarno, ki jo vodi Zadruga Allium so.p iz Etri skupine. Ključno sporočilo je, da so družbene inovacije in pilotni pristopi pomembni pri doseganju trajnostnega podcilja 12.3, z usmeritvijo v študentsko populacijo in podporo razvoju novih izdelkov in podjetnikov. Podcilj predvideva, da bomo do leta 2030 na svetovni ravni prepoloviti količino zavržene hrane na prebivalca v prodaji na drobno in pri potrošnikih ter zmanjšali izgube hrane vzdolž proizvodne in dobavne verige, skupaj z izgubami po spravilu pridelka.