Skoči do osrednje vsebine

Strateški svet za prehrano in za zdravstvo o obdavčitvi nezdrave hrane in sladkih pijač

Strateški svet za prehrano in Strateški svet za zdravstvo sta se na skupni seji seznanila z izhodišči oziroma možnostmi za spremembe pri obdavčitvi nezdrave hrane, sladkih pijač, energijskih pijač, alkohola in alkoholnih pijač. Seje se je udeležil tudi predsednik vlade dr. Robert Golob.
Skupna seja Strateških svetov za zdravstvo in za prehrano

Skupna seja Strateških svetov za zdravstvo in za prehrano | Avtor: Bor Slana/STA

Prekomerno uživanje nezdrave hrane, sladkorja in alkoholnih pijač dolgoročno negativno vpliva na naše zdravje. Redno uživanje sladkih pijač lahko vodi v prekomerno telesno težo in debelost, kar povečuje tveganje za razvoj številnih bolezni, vključno s srčno-žilnimi boleznimi, sladkorno boleznijo tipa 2 in nekaterimi oblikami raka.

Strateška sveta sta poudarila potrebo po celovitem pristopu k prehranski in alkoholni politiki, ki bosta imeli pozitiven vpliv na zdravje prebivalstva. V tem kontekstu predlagata, da pristojni sektorji oblikujejo nabor ukrepov za spodbujanje zdravega načina življenja, vključno z uvedbo progresivne obdavčitve za pijače z dodanim sladkorjem in sladili ter za energijske pijače.

Poleg tega Strateška sveta priporočata razvoj celovite alkoholne politike, ki bo temelj za sprejetje nadaljnjih ukrepov na področju zdravstvenega varstva. Ob tem podpirata in spodbujata Ministrstvo za zdravje k izvajanju kampanje za ozaveščanje prebivalstva o negativnih učinkih rabe tobaka in alkohola na zdravje.