Skoči do osrednje vsebine

Strateški svet za prehrano o opravljenem delu po prvem letu delovanja

16. 1. je potekala 11. seja Strateškega sveta za prehrano. Članice in člani so spregovorili o dosežkih dosedanjega dela in o ciljih v tem letu. Strinjali so se, da strateški svet pri svojem delu zasleduje ključne naloge, t.j. pripravo predlogov ukrepov za cenovno dostopno, varno in kakovostno hrano.

V zadnjem letu dni je tako svet številne strokovne predloge in usmeritve posredoval na pristojna ministrstva ter opravil posvete in srečanja z zunanjimi strokovnjaki in strokovnjaki z resornih področij.

Članice in člani so med drugim opravili recenzijo Smernic za prehranjevanje v vzgojno-izobraževalnih zavodih ter pripravili predloge za dopolnitev Akcijskega načrta za izvajanje Resolucije o nacionalnem programu o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje do leta 2025. V teku sta priprava Slovenskih smernic o pomenu zdrave in trajnostne prehrane na osnovi skupin živil ter Smernic zdravega prehranjevanja za študente.

Na pobudo članov strateškega sveta je iz Podnebnega sklada zagotovljeno financiranje projekta šolskih eko vrtov, ki bo trajal tri leta. Ti so bili na šolah, ki so jih doslej izvajale, zelo dobro sprejeti. Člani strateškega sveta so podprli Akcijski načrt za manj izgub hrane in odpadne hrane v verigi preskrbe s hrano, ki ga je vlada sprejela 28. septembra 2023. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je na predlog strateškega sveta dopolnilo prednastavljene nakupne nabore živil.

Pripravljajo se predlogi ukrepov za izboljšanje samooskrbe, omogočanje zdravih prehranskih izbir, zmanjševanje odpadkov, s pristojnimi ministrstvi pa sodelujejo pri strokovnih podlagah za osveščanje prebivalstva o pomenu trajnostne in zdrave prehrane. Člani strateškega sveta redno predstavljajo dobre prakse iz Slovenije in tujine ter konkretne rešitve za njihovo morebitno implementacijo. V pripravi so tudi nekateri pilotni projekti, za katere je pobudo podal strateški svet za prehrano ali pa pri njihovi zasnovi aktivno sodeluje s predlogi in strokovnimi priporočili.

Seje se je udeležil tudi predsednik vlade, ki se je vsem članom strateškega sveta zahvalil za dosedanje delo. Poudaril je pomen sodelovanja med vsemi deležniki, ki na področju prehranske politike prispevajo k vzpostavitvi trajnostnega in varnega prehranskega sistema.

Strateški svet za prehrano je posvetovalno telo predsednika vlade in ima ključno vlogo pri oblikovanju in usmerjanju predlogov pri oblikovanju nacionalne prehranske politike. Njegova glavna naloga je zagotoviti zdravo, trajnostno in varno preskrbo s hrano.