GOV.SI

Novice

Prilagodite izpis

Ponastavi
 • Sprejem za predstavnike mladinskih organizacij ob mednarodnem dnevu mladih

  12. avgusta obeležujemo mednarodni dan mladih. Ob tej priložnosti smo danes na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport skupaj z Uradom RS za mladino organizirali sprejem za predstavnike mladinskih organizacij. Tema letošnjega mednarodnega dneva mladih je preoblikovanje izobraževanja, s katero želijo Združeni narodi osvetliti prizadevanja, da bi izobraževanje postalo bolj vključujoče in dostopno za vse mlade, kar je tudi eden izmed 17-ih ciljev trajnostnega razvoja v sklopu Agende 2030.

 • Izteka se rok za oddajo prošnje za sprejem in podaljšanje subvencioniranega bivanja študentov

  Približuje se rok za oddajo prošenj za sprejem in podaljšanje subvencioniranega bivanja študentov visokošolskega študija v javnih in zasebnih študentskih domovih, dijaških domovih in pri zasebnikih za študijsko leto 2019/20. Do 16. avgusta 2019 morajo študenti visokošolskih študijskih programov, ki želijo koristiti pravico do subvencije za bivanje, oddati prošnjo za sprejem ali podaljšanje bivanja.

 • Rezultati prvega prijavnega roka za vpis v 1. letnik na dodiplomski in enoviti magistrski študij na javnih in koncesioniranih visokošolskih zavodih za študijsko leto 2019/20

  Visokošolske prijavno-informacijske službe so objavile rezultate izbirnega postopka prvega prijavnega roka za slovenske državljane in državljane držav članic Evropske unije po razpisu za vpis na dodiplomske in enovite magistrske študijske programe javnih in koncesioniranih visokošolskih zavodov v študijskem letu 2019/20. O rezultatih bodo kandidati obveščeni po pošti do četrtka, 25. julija 2019.

 • Slovenščina je in ostaja učni jezik na univerzah

  Učni jezik na slovenskih univerzah je in ostaja slovenščina. Z načrtovanimi spremembami Zakona o visokem šolstvu, ki jih pripravljamo, pa želimo jasneje določiti pogoje oziroma izjeme za izvajanje študijskih programov tudi v tujih jezikih, ki ponekod že poteka. Ne gre za novost, torej, pač pa za vzpostavitev okvirja in pogojev za izvajanje že obstoječih vsebin, je - v odgovoru na protestno pismo visokošolskih učiteljev dr. Borisa A. Novaka in dr. Deana Komela o domnevno spornem uvajanju angleščine kot učnega jezika na slovenskih univerzah – med drugim poudaril dr. Jernej Štromajer, državni sekretar na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport in vodja delovne skupine za pripravo novele Zakona o visokem šolstvu.

 • VIDEO: Predstavitev rezultatov splošne, poklicne in mednarodne mature 2019

  Danes smo na novinarski konferenci v prostorih Državnega izpitnega centra predstavili rezultate splošne, poklicne in mednarodne mature 2019.

 • Minister dr. Pikalo: »Novela ZOFVI postavlja jasno ločnico med javnim in zasebnim šolstvom«

  Državni zbor je v sredo, 10. julija, sprejel novelo zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja (ZOFVI), ki sledi odločbi ustavnega sodišča o financiranju zasebnih šol. V skladu s sprejeto novelo bo država obvezni del javnega programa v zasebnih osnovnih šolah financirala v celoti, medtem ko razširjenega dela programa ne bo financirala.

 • Izenačena obravnava mladoletnih in polnoletnih dijakov

  Državni zbor je v sredo, 10. julija, sprejel noveli zakonov o gimnazijah ter o poklicnem in strokovnem izobraževanju. Srednješolski noveli med drugim izenačujeta obravnavo mladoletnih in polnoletnih dijakov, ko gre za opravičevanje odsotnosti pri pouku, obveščanje staršev o izobraževanju otrok, pa tudi ko gre za izrekanje vzgojnih ukrepov.

 • Minister dr. Pikalo v Helsinkih poudaril pomen znanosti, družbe in posameznikov v novem razvojnem modelu Evropske unije

  Minister dr. Jernej Pikalo se je v četrtek, 4. julija, udeležil neformalnega srečanja ministrov za konkurenčnost v Helsinkih. Tokrat so se osredotočili na javno razpravo o raziskavah in inovacijah za inovacijsko vodeno trajnostno rast ter govorili o »Misijah« kot strateškem orodju v programu »Obzorje Evropa«.

 • MIZŠ bo sofinanciralo devet investicij v športno infrastrukturo

  Vlada je sklenila, da se v načrt razvojnih programov v letu 2019 umesti devet projektov s področja investicij v športno infrastrukturo. Sredstva zanje bodo zagotovljena s prerazporeditvijo sredstev v okviru proračunske postavke investicije v športno infrastrukturo.

 • Minister dr. Pikalo se je v Berlinu srečal z nemško zvezno ministrico za družino, starostnike, ženske in mladino

  Minister za izobraževanje, znanost in šport Republike Slovenije, dr. Jernej Pikalo, se je danes, 28. junija, na povabilo fundacije »Friedrich Ebert Stiftung« udeležil delovnega srečanja v Berlinu na temo predšolske vzgoje otroke in potreb na področju znanosti.