Skoči do osrednje vsebine

Dr. Peter Križan pridobil še projekt ERC za potrditev svojih raziskav in hitrejši prehod v inovacije

Raziskovalec dr. Peter Križan je kot nosilec projekta ERC za uveljavljene raziskovalce pridobil še projekt ERC za potrditev koncepta svojih raziskav in hitrejši prehod v inovacije.

Iz odlične pionirske znanosti pogosto izhajajo nove in prelomne ideje, ki nepričakovano vodijo v inovacije v poslovnem okolju ali pri reševanju družbenih izzivov. Zato Evropski raziskovalni svet (angleško European Research Council - ERC) za nosilce svojih raziskovalnih projektov redno objavlja razpise za projekte za potrditev koncepta raziskav (»ERC Proof of Concept Grant«). Cilj tovrstnih projektov je krepitev učinka odličnih raziskav z nadaljnjo podporo inovacijskim potencialom idej, razvitim v okviru osnovnega projekta ERC.  

S svojo prijavo na tovrstni razpis je recenzente prepričal tudi dr. Peter Križan, ki gostuje s svojim ERC projektom za uveljavljene raziskovalce na Institutu Jožef Stefan, ter ga izvaja v sodelovanju s Fakulteto za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani. Izmed 232 ocenjevanih vlog so jih 90 izbrali za financiranje, med njimi tudi vlogo dr. Petra Križana. S tem je postal peti nosilec raziskovalnega projekta ERC v Sloveniji, ki je pridobil tudi dodatno podporo za razvoj inovativnih potencialov svojih raziskav.

V okviru svojega raziskovalnega projekta ERC z naslovom FAIME dr. Peter Križan raziskuje nove pojave v fiziki osnovnih delcev, popularno imenovane Nova fizika. Po navedbah slovenskega dobitnika bo s svojo raziskovalno skupino zdaj raziskovalni projekt nadgradil z ERC projektom za potrditev koncepta »CherPET – Cherenkov light for total-body Positron Emission Tomography«. Projekt CherPET je namenjen razvoju nove vrste detektorjev za pozitronsko tomografijo (PET), pomembno diagnostično metodo. Na podlagi izkušenj v eksperimentalni fiziki delcev in z uporabo več prebojnih inovacijskih korakov pri detekciji svetlobe s hitrimi detektorji velikih površin bo možna izvedba naprave za slikanje s PET po nižji ceni, boljših zmogljivostih in z enostavnejšim rokovanjem v primerjavi z današnjimi najsodobnejšimi kliničnimi napravami. Zaradi nižje cene bi postale dosegljive tudi naprave, ki bi omogočale slikanje celotnega telesa. Če bo potrditev uspešna, bo ta tehnologija predstavljala spremembo paradigme pri uporabi PET za diagnozo raka, zgodnje odkrivanje nevrodegenerativnih in srčnih bolezni ter usmerjanje in spremljanje zdravljenja.