Skoči do osrednje vsebine

Mednarodni dan izobraževanja

  • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
24. januarja že petič obeležujemo mednarodni dan izobraževanja, letos pod naslovom »Vlagajmo v ljudi, dajmo prednost izobraževanju«. To je nujno, če želimo pospešiti napredek pri doseganju ciljev trajnostnega razvoja.

Generalna skupščina Združenih narodov je 24. januar razglasila za mednarodni dan izobraževanja, ki poudarja vlogo izobraževanja za mir in razvoj. Letošnji mednarodni dan gradi na globalnem zagonu, ki ga je ustvaril vrh o preobrazbi izobraževanja (angleško Transforming Education Summit) in poziva k ohranitvi močne politične volje na področju izobraževanja, hkrati pa k iskanju načina, kako prenesti globalne zaveze v ukrepanje.

Vrh o preobrazbi izobraževanja je bil največje svetovno srečanje o izobraževanju v zadnjih desetletjih, na katerem se je 133 držav, med njimi tudi Slovenija, zavezalo k ukrepanju za bolj vključujoče izobraževanje, ki bo odporno na prihodnje izzive. Mednarodna skupnost je bistvene izzive opredelila v šestih pozivih, ki naslavljajo najbolj kritična področja: temeljno učenje, zeleni in digitalni prehod, enakost med spoloma, izobraževanje v krizi in financiranje izobraževanja.

Organizacija Združenih narodov načrtuje septembra letos pripraviti svetovni vrh v New Yorku (angleško SDG Summit 2023), na katerem bodo skupaj z državami članicami pregledali napredek pri doseganju ciljev trajnostnega razvoja.

Dodatne informacije o mednarodnem dnevu izobraževanja (angleško).