GOV.SI

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo

Vsebinska prenova strani še ni zaključena, zato so nekatere vsebine še nepopolne. Prosimo za razumevanje.

 • Evropska komisija je tudi letos objavila poročilo o ovirah v trgovini in naložbah. V poročilu ugotavlja, da se število trgovinskih ovir, s katerimi se evropska podjetja oziroma izvozniki srečujejo na trgih zunaj EU, še vedno povečuje. V poročilu je identificiranih 45 novih trgovinskih ovir v letu 2018 oziroma skupno 425 trgovinskih ovir v 59-ih državah. Kar 80 % novih trgovinskih ovir za izvoznike je bilo identificiranih na Kitajskem, v ZDA, Indiji in Alžiriji, te pa zadevajo zlasti izdelke iz jekla in aluminija ter izdelke informacijsko-komunikacijske tehnologije.

 • Minister Zdravko Počivalšek se je danes mudil v Občini Preddvor, kjer se je na pobudo poslanke Mateje Udovč sestal z županom Rok Roblek, ki mu je predstavil izzive, s katerimi se občina srečuje, predvsem pa priložnosti za rast le-te.

 • Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek se na povabilo Slovenskega deželnega gospodarskega združenja danes mudi na delovnem obisku v Trstu. Minister želi okrepiti nadaljnje gospodarsko sodelovanje med Slovenijo in deželo Furlanijo - Julijsko krajino ter sodelovanje z zamejskimi gospodarstveniki. Počivalšek se je srečal tudi z odbornikom za gospodarske dejavnosti in turizem oz. deželnim ministrom Furlanije - Julijske krajine Sergiom Emidio Binijem.

Aktualno

 • Minister Počivalšek: V ospredju reševanja podnebnih izzivov mora ostati vidik mednarodne konkurenčnosti gospodarstva

  Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek se je danes v Helsinkih udeležil neformalnega zasedanja Sveta za konkurenčnost, saj je Finska ta teden prevzela predsedovanje Svetu EU. Glavna tema zasedanja je bila trajnostna rast, v okviru katere se je prvi del razprave osredotočal na združeno obravnavo politike enotnega trga in industrijske politike ter ustvarjanja nastavkov za povečanje konkurenčnosti EU na tem področju. V drugem delu pa so ministri za konkurenčnost govorili o poti do podnebno nevtralnega gospodarstva EU, kar je minister Počivalšek označil za izziv in hkrati priložnost.

 • V Novem mestu zagnali proizvodnjo 5. serije vozil Clio

  "Dejstvo je, da je Revoz v slovenskem gospodarskem prostoru izjemno pomemben igralec. To je potrdila tudi Vlada RS z dosedanjo finančno podporo. Ravno investicijo, ki jo odpirate danes, smo podprli s šestimi milijoni evrov, ta pomoč pa je priznanje francoskemu Renaultu za dosedanje sodelovanje in je obenem zahvala za odločitev, da proizvodnjo 5. generacije Clia zaupa svoji podružnici v Sloveniji." S temi besedami je minister Zdravko Počivalšek pozdravil udeležence zagona proizvodnje nove serije vozil Renault Clio v Novem mestu.

 • Gospodarsko ministrstvo objavilo študijo potencialnih posledic Brexita na slovensko gospodarstvo

  Študija o posledicah različnih scenarijev Brexita oz. odhoda Združenega kraljestva Velike Britanije iz EU na notranji trg in trgovinske odnose kaže, da bi prišlo do zelo majhnega znižnanja bruto domačega proizvoda v Sloveniji. Najbolj bi se znižal slovenski izvoz v Združeno kraljestvo, kar pa bi nadomestili s povečanjem izvoza v EU in preostale države sveta. Izstop bi nekoliko zmanjšal dodano vrednost v nekaterih panogah slovenskega gospodarstva, v nekaterih pa bi jo povečal. V vsakem primeru bi bil vpliv majhen. Enako bi Brexit tudi relativno malo vplival na zaposlenost v Sloveniji. Študijo je pripravilo Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo v sodelovanju z Ekonomsko fakulteto v Ljubljani.

Dogodki

 • Minister Počivalšek na obisku v Posočju

  Minister Zdravko Počivalšek se bo mudil na delovnem obisku v Posočju, kjer si bo ogledal primer vzorčne butične Kekčeve domačije v Trenti ter se srečal z županoma občin Bovec in Tolmin ter ključnimi akterji razvoja turizma v teh dveh občinah. Pozno popoldne pa si bo ogledal tudi festival Metaldays, kot enem izmed zanimivih glasbeno-turističnih produktov, in se srečal z organizatorji festivala.

 • Minister Počivalšek v lesnopredelovalnem podjetju Stilles

  Minister Zdravko Počivalšek bo obiskal podjetje Stilles, si ogledal proizvodnjo in se srečal z upravo podjetja. Stilles je izrazito izvozno naravnano podjetje, ki na globalnih trgih izvaja predvsem projekte hotelskega opremljanja.

 • Minister Počivalšek na obisku v Prlekiji

  Minister se bo srečal z županom občine Ormož, Danijelom Vrbnjakom in županom občine Središče ob Dravi, Jurijem Borkom in glavnimi nosilci gospodarskega in turističnega razvoja v občini Ormož. Poleg tega bo obiskal tudi podjetje Pep's Wine, Oljarno Središče ob Dravi ter novo vinsko klet Verus.