Skoči do osrednje vsebine

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo

 • Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaž Han je 9. in 10. avgusta 2022 skupaj s Predsednikom Republike Slovenije in predstavniki slovenskega gospodarstva na obisku v Turčiji. Namen ministrovega obiska je krepitev gospodarskega sodelovanja med državama, ki je lani obsegala 1,14 milijarde evrov. Predsednika republike in ministra Hana spremlja gospodarska delegacija, sestavljena iz predstavnikov slovenskih podjetij, ki med drugim prihajajo s področij gradbeništva, turizma, tekstila, logistike, medicine in kemične industrije.

 • Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je na osnovi sklepa Uprave RS za zaščito in reševanje zadolženo za pripravo ocene škode po požaru na Krasu med 17. julijem in 1. avgustom 2022 v gospodarstvu na območju prizadetih občin. Oškodovanci morajo oceno škode poslati na gospodarsko ministrstvo do 29. avgusta 2022 na za to predpisanem obrazcu. Ministrstvo bo morebitne nadaljnje ukrepe odprave posledic škode izvajalo, če bo Vlada RS sprejela ustrezne pravne podlage in bodo zagotovljena finančna sredstva v proračunu Republike Slovenije.

 • Javna agencija SPIRIT Slovenija je danes objavila javni razpis Podpora zagonskim, mikro, malim in srednjim podjetjem (MSP) pri strateški trajnostni in krožni transformaciji poslovanja v letih 2022–2025. Namenjen je podjetjem za celovito strateško trajnostno transformacijo poslovanja ter za izvedbo procesov krožnega in nizkoogljičnega gospodarstva. Za razpis je namenjenih skoraj 18 milijonov evrov, prvi rok za oddajo vlog pa je 15. september.

Aktualno

 • Sredstva javnega razpisa za velike investicije predvidoma porabljena na prvem odpiranju vlog

  Javna agencija SPIRIT Slovenija, ki pod okriljem Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo izvaja Javni razpis za spodbujanje velikih investicij za večjo produktivnost in konkurenčnost v Republiki Sloveniji, je na prvi rok za oddajo vlog prejela 97 vlog v skupni vrednosti 147,6 milijona evrov pričakovanih subvencij. Za sofinanciranje je na voljo 88,5 milijona evrov, ki bodo predvidoma porabljena že v prvem roku, zato drugega roka za oddajo vlog, ki je bil predviden za 1. 10. 2022, najverjetneje ne bo.

 • Slovenski paviljon na lokaciji Expa 2020 v Dubaju za nadaljnjo promocijo slovenskega gospodarstva

  Vlada Republike Slovenije je sklenila, da Slovenija ohrani svoj paviljon na lokaciji, na kateri je med 1. 10. 2021 in 31. 3. 2022 potekala svetovna razstava Expo 2020 Dubaj. Paviljon bo tako postal del svetovnega gospodarskega središča imenovanega District 2020 Dubaj, z namenom krepitve internacionalizacije slovenskega gospodarstva in promocije slovenskega turizma.

 • Dizelsko gorivo in 95-oktanski neosvinčenega bencin od jutri še nekoliko cenejša

  Ob polnoči se znova spreminjata novi drobnoprodajni ceni dizla in 95-oktanskega neosvinčenega motornega bencina (NMB-95) izven avtocestnega križa, medtem ko se ceni teh dveh pogonskih goriv na avtocestnem križu še naprej oblikujeta prosto na trgu. Ceni omenjenih dveh pogonskih goriv bosta v naslednjem 14-dnevnem obdobju, torej od 2. avgusta do vključno torka 16. avgusta 2022, znašali 1,676 evra za liter dizelskega goriva in 1,534 evra za liter NMB-95. To pomeni slabih 9 centov na liter nižjo ceno za NMB-95 ter za 2 centa na liter cenejše dizelsko gorivo v primerjavi s preteklim 14-dnevnim obdobjem.