Skoči do osrednje vsebine

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo

 • Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaž Han danes zaključuje prvi delovni obisk v Bruslju, kjer se je srečal z izvršno podpredsednico in komisarko za konkurenco Margrethe Vestager, komisarjem za notranji trg Thierryem Bretonom in komisarjem za pravosodje Didierjem Reyndersom. Minister Han je Evropski komisiji predstavil gospodarsko situacijo v Sloveniji in vpliv energetske krize na podjetja ter pričakovanja Slovenije glede nujnega ukrepanja Evropske komisije na ravni EU in tesnega sodelovanja z državami članicami. Slovenijo je predstavil tudi kot destinacijo s potencialom za visokotehnološke proizvode v EU.

 • Slovenija je v letu 2022 na lestvici Evropskega inovacijskega indeksa (European innovation scoreboard – EIS) napredovala za dve mesti in tako zaseda 13. mesto. Dosegli smo 93,5 % povprečja Evropske unije, s čimer se še vedno uvrščamo v skupino držav zmernih inovatork, a se že približujemo skupini močnih inovatork. Položaj smo v primerjavi z 2021 izboljšali za 4,2 %.

 • Gospodarstvo se sooča z vedno večjimi izzivi zaradi energetske draginje in ukrajinske krize, zato smo se odločili za spremembe in dopolnitve Zakona o pomoči gospodarstvu zaradi visokih povišanj cen električne energije in zemeljskega plina. S spremembami bomo razširili krog upravičencev ter povišali delež upravičenih stroškov, ki ga bodo podjetja dobila povrnjenega, in sicer iz prvotnih 30 % na 50 % pri enostavni pomoči.

Aktualno

 • Od polnoči še dodatna pocenitev dizelskega goriva in kurilnega olja, bencin ostaja na podobni ravni

  Najvišji dovoljeni drobnoprodajni ceni dizla in 95-oktanskega neosvinčenega motornega bencina (NMB-95) izven avtocestnega križa bosta v naslednjem 14-dnevnem obdobju, torej od jutri, 27. septembra, do vključno ponedeljka, 10. oktobra 2022, znašali 1,603 evra za liter dizelskega goriva in 1,353 evra za liter NMB-95. Dizelsko gorivo bo tako cenejše za 8 centov, NMB-95 pa ostaja na približno isti ravni glede na preteklo 14-dnevno obdobje. Najvišja dovoljena drobnoprodajna cena kurilnega olja bo znašala 1,287 evra na liter, kar je za slabih 8 centov manj, kot v preteklem 14-dnevnem obdobju.

 • Tržni inšpektorat v poostrenem nadzoru zaloge lesnih goriv ni ugotovil kršitev

  Tržni inšpektorji so zaradi motenj na trgu pri dobavi lesnih goriv (drva, sekanci, peleti) in informacij, da se lesna goriva nahajajo v skladiščih in jih trgovci zaradi špekulativnih namenov ne sprostijo v promet, opravili nadzore razpoložljivosti lesnih goriv v logističnih centrih, pri trgovcih na drobno, proizvajalcih, skladiščih in veleprodajalcih.

 • Na Dnevu inovativnosti 2022 kar sedem zlatih priznanj

  V okviru Dneva inovativnosti so bila danes podeljena nacionalna priznanja najbolj inovativnim podjetjem in inovatorjem v podjetjih in drugih organizacijah. Rdeča nit letošnje podelitve je bila »Z inovacijami presegamo meje«, podeljenih pa je bilo sedem zlatih, 23 srebrnih, 12 bronastih priznanj ter tri posebna priznanja za inovacijski izziv.

Dogodki

 
Vlak Slovenskih železnic, peron številka 3, na železniški postaji v Ljubljani

Novinarska konferenca ob Svetovnem dnevu turizma

Svetovni dan turizma, ki ga obeležujemo 27. septembra, letos poziva k ponovnemu razmisleku o turizmu. Tematika letošnjega svetovnega dneva turizma je tesno povezana z uresničevanjem vizije slovenskega turizma, to je zelene butičnosti, manjšega odtisa in večje vrednosti za vse. Posebno pozornost letošnji dan turizma namenja tudi zaposlenim v turizmu, saj so le-ti tisti, ki oblikujejo pristna in edinstvena doživetja.