Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Možnost filtriranja zapisov
Ponastavi
 • Za raziskovalno-razvojne projekte na 2. odpiranju na voljo 22,5 milijonov evrov

  SPIRIT Slovenija obvešča potencialne prijavitelje, da bo 1. februarja 2023 odprla spletno aplikacijo za oddajo vlog na 2. rok javnega razpisa Spodbude za raziskovalno razvojne projekte, ki ga izvaja v okviru Načrta za okrevanje in odpornost. Na voljo je 22,5 milijonov evrov, višina subvencije pa je do največ 300.000 evrov za posamezni projekt.

 • Vabljeni k prijavi izdelkov na razstave Čar lesa

  Na spletni strani Čar lesa je objavljen razpis za prijavo izdelkov na razstavo Čar lesa 2023, katerega izvedbo delno sofinancira tudi Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport preko Javne agencije SPIRIT Slovenija.

 • S skupnimi močmi in z jasnim ciljem – unovčimo športni potencial Slovenije

  S tem, ko je področje športa prešlo pod Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, je nastala podlaga za iskanje večjih sinergij med temi tremi področji. Novoimenovani minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han je s partnerji predstavil načrte na področju turizma in športa v tekočem letu in izpostavil najbolj ključne ukrepe.

 • Z delom začela nova sestava Strokovnega sveta za šport

  Danes je potekala ustanovna seja nove sestave Strokovnega sveta Republike Slovenije za šport, ki sta se je udeležila minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han in državni sekretar mag. Dejan Židan, ki je na ministrstvu odgovoren za področje športa. Člani sveta so soglasno sprejeli poslovnik sveta, opravili preliminarno razpravo o potrebnih prvih aktivnostih ter izvolili vodstvo sveta, in sicer Uroša Mohoriča za predsednika ter Jurija Klešnika za podpredsednika.

 • Nujno obvestilo za upravičence do pomoči zaradi visokih cen energentov – jutri se izteče rok za vnos dejanskih stroškov

  Javna agencija SPIRIT Slovenija in Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport ponovno opozarjata upravičence, ki so oddali vlogo za dodelitev pomoči po Zakonu za pomoč gospodarstvu zaradi visokih povišanj cen električne energije in zemeljskega plina (ZPGVCEP), da morajo najkasneje do torka, 31. januarja 2023, do 12. ure v aplikacijo na spletni strani SPIRIT Slovenija vnesti še dejanske podatke za izračun upravičenih stroškov, ki so jih v vlogi zgolj ocenili.

 • Sprejet Zakon o pomoči za zagotovitev večje letalske povezljivosti

  Državni zbor je potrdil Zakon o pomoči za zagotovitev večje letalske povezljivosti. Zakon bo izboljšal letalsko povezljivost Slovenije, in sicer z ohranjanjem obstoječih in s spodbujanjem vzpostavitve novih rednih letalskih prog v Slovenijo, ki so zaradi posledic pandemije virusa COVID-19 prenehale obratovati.

 • Sprejeta novela interventnega zakona vrednega 1 milijardo evrov

  Državni zbor je sprejel novelo Zakona o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize, ki gospodarstvu obeta 1 milijardo evrov pomoči. Novela ne spreminja načina, na katerega bo država pomagala podjetjem pri premagovanju posledic energetske krize, določa pa, da upravičenci, ki imajo regulirano ceno elektrike, ne morejo prejeti hkrati še pomoči za gospodarstvo za obdobje regulacije.

 • SPIRIT Slovenija vabi v program "Vodenje izvoznega poslovanja"

  Javna agencija SPIRIT Slovenija marca letos pričenja z usposabljanjem nove generacije izvoznih managerjev. Mednarodni izobraževalni program Vodenje izvoznega poslovanja – International Trade Management (ITM) velja za enega najučinkovitejših izobraževalnih programov s področja izvoznega poslovanja v Evropski uniji. Na voljo je le še nekaj prostih mest, prijava v program je možna do 3. februarja 2023.

 • Od danes bolj pregledno označevanje cen blaga tudi na znižanjih

  Danes se začne uporabljati novi Zakon o varstvu potrošnikov ter Pravilnik o načinu označevanja cen blaga, digitalnih vsebin in storitev ter objavi znižanja cene blaga

 • Začetek uporabe novega Zakona o preprečevanju omejevanja konkurence

  Danes, 26. januarja 2023, se začnejo uporabljati določila novega Zakona o preprečevanju omejevanja konkurence. Novi zakon v slovenski pravni red prenaša evropsko direktivo in nadgrajuje nekatera določila do sedaj veljavnega zakona.

 • V Sloveniji imamo kar 70 različnih rokodelskih panog

  Zaključki raziskovalnega projekta Seznam rokodelskih panog, ki ga je v okviru priprave predloga Zakona za ohranjanje in razvoj rokodelstva za Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport izvedel Slovenski etnografski muzej skupaj s strokovnimi partnerji, kažejo, da imamo kar 70 različnih rokodelskih panog.

 • Na ministrstvu za gospodarstvo in turizem po novem tudi šport

  S potrditvijo reorganizirane vlade se z današnjim dnem spreminja tudi ime gospodarskega ministrstva, ki pod svoje okrilje dobiva tudi šport. Novo 'Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport' bo še naprej vodil minister Matjaž Han. V nadaljevanju mandata se je zavzel za ohranitev dialoga med državo, gospodarstvom, zaposlenimi, civilno družbo in lokalno skupnostjo ter za povečanje sinergij znotraj treh stebrov ministrstva: gospodarstvom, turizmom in športom.

 • Štipendije za deficitarne poklice v gostinstvu in turizmu

  Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije je objavil Javni razpis za pridobitev štipendije za deficitarne poklice za šolsko leto 2023/2024. Dijaki vpisani na 3-letni izobraževalni program Gastronomske in hotelske storitve bodo upravičen do štipendije za celotno obdobje izobraževanja.

 • 25 milijonov evrov za pomoč malim in srednje velikim podjetjem na področju intelektualne lastnine

  Urad Evropske unije za intelektualno lastnino (angleško European Union Intellectual Property Office - EUIPO) je objavil razpis sklada za pomoč malim in srednje velikim podjetjem (MSP) za leto 2023.

 • Koalicija trgovinskih ministrov za podnebje

  Ob robu letnega srečanja Svetovnega gospodarskega foruma v Davosu je bila 19. januarja 2023 javnosti predstavljena Koalicija trgovinskih ministrov za podnebje, ki se je oblikovala na pobudo EU in jo je podprla tudi Slovenija.

 • Priložnosti za sodelovanje med slovenskimi in italijanskimi podjetji na področju vesolja je veliko

  V Ljubljani je danes potekal drugi poslovni forum, kjer so se srečala slovenska in italijanska podjetja z namenom iskanja priložnosti za sodelovanje na področju vesolja. Pred tem pa je potekalo bilateralno srečanje med ministrom Matjažem Hanom in predsednikom Italijanske vesoljske agencije Giorgiom Saccoccia.

 • Od polnoči cene dizelskega goriva in kurilnega olja nespremenjene, bencin malenkost dražji

  V naslednjem 14-dnevnem obdobju, torej od jutri 17. januarja 2023, do vključno ponedeljka, 30. januarja 2023 ostajata najvišji dovoljeni drobnoprodajni ceni dizla in kurilnega olja nespremenjeni in znašata 1,483 evra za liter dizelskega goriva in 1,115 evra za liter kurilnega olja. Obenem bo nova najvišja dovoljena drobnoprodajna cena bencina znašala 1,288 evra na liter. Cene za prihodnje obdobje že vključujejo danes sprejeto odločitev Vlade RS, ki je določila novo višino trošarin za dizelsko gorivo (0,33207 evra/liter) in za kurilno olje (0,09144 evra/liter).

 • Objava razpisa za nov kompetenčni center v lesni industriji

  Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je objavilo nov Javni razpis za sofinanciranje vzpostavitve in delovanja kompetenčnega centra za razvoj kadrov v lesni industriji za obdobje 2023 ̶ 2024 – KOCLES 4.0. Skupna predvidena višina sredstev je do 600 tisoč evrov za leti 2023 in 2024.

 • Video

  31. redna seja Vlade Republike Slovenije

  Vlada se je na današnji seji seznanila s parafiranim sporazumom o rešitvi stavkovnih zahtev FIDES in za podpis sporazuma pooblastila ministra za zdravje. Sprejela je tudi predlog novele zakona o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize ter predlog zakona o pomoči za zagotovitev večje letalske povezljivosti.

 • Posodobljen seznam blaga z dvojno rabo

  Na današnji dan se spreminja seznam blaga, ki je predmet nadzora v Uniji in zajema konsolidirano spremembo seznamov blaga z dvojno rabo, ki so bili posodobljeni v mednarodnih izvoznih režimih v letu 2021. Z današnjim dnem je upoštevanje seznama zavezujoče za vsa podjetja, ki trgujejo z blagom z dvojno rabo - torej z blagom, ki se lahko uporablja v civilne in tudi v vojaške namene.