Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Možnost filtriranja zapisov
Ponastavi
 • Minister ob Dnevu slovenskega športa: Šport naj v čim večji meri ostane dostopen vsem

  Jutri bo minilo 23 let odkar je na olimpijskih igrah prvič zaigrala slovenska himna. Gre za pomemben dogodek v slovenski zgodovini, zato je bil ta datum izbran za dan, ko se poklonimo slovenskemu športu. Letos je ob priložnosti državnega praznika dan slovenskega športa Banka Slovenije izdala tudi nov zbirateljski kovanec.

 • Izjava za izplačilo pomoči samozaposlenim zaradi poplav in plazov v avgustu 2023 je že na voljo

  Obrazec "NF–NarNesrece" je dostopen na spletnem portalu eDavki in v mobilni aplikaciji eDavki. Vložiti ga je treba najpozneje do 31. januarja 2024. Izjave ni mogoče vložiti v papirnati obliki.

 • Rešitev za podjetje MLM je strateški partner

  Minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han je danes skupaj s predsednico Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidijo Jerkič ponovno obiskal podjetje MLM v Mariboru in se z upravo in predstavniki delavcev pogovarjal o možnih rešitvah.

 • Strateški svet o Akcijskem načrtu za povečanje konkurenčnosti slovenskega gospodarstva

  Ob robu mednarodnega sejma MOS je zasedal Strateški svet za gospodarstvo, ki je obravnaval osnutek predloga Akcijskega načrta za povečanje konkurenčnosti slovenskega gospodarstva. Ta določa novo vizijo Slovenije kot vodilnega evropskega razvojnega središča za napredne tehnologije. Z izvedbo predvidenih ukrepov predvideva možnost podvojitve dodane vrednosti na zaposlenega na 100.000 evrov do 2030.

 • Ocena škode po avgustovskih poplavah in plazovih tudi za društva in ustanove

  Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport je začelo z ocene škode po avgustovih poplavah in plazovih pri društvih in ustanovah, ki imajo status nevladne organizacije v javnem interesu s področij športa, turizma in varstva potrošnikov. Društva in ustanove morajo oceno škode na strojih in opremi, zalogah ter zaradi izpada prihodka pripraviti na posebnem obrazcu.

 • Dan podjetništva na stojnici ministrstva na 55. mednarodnem obrtnem sejmu MOS

  Drugi dan ministrstva na MOS-u je minil v znamenju mladih podjetnikov. Minister Matjaž Han je poleg tega s svojim nagovorom uradno odprl mednarodno poslovno srečanje Connect2Slovenia. Državni sekretar Dejan Židan pa je ponovno odprl razpravo o izzivih oblikovanja zakonodaje na področju rokodelstva.

 • Zbiramo informacije o interesu slovenskih podjetjih v tujini za boljše povezovanje s tujimi trgi

  Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport je začelo z izvajanjem pilotnega projekta "Mapiranje slovenskega gospodarstva", s katerim želi spodbuditi povezovanje slovenskih podjetij s tujimi gospodarstvi in prenos dobrih poslovnih praks. Projekt je v pilotni fazi in je narejen za gospodarsko povezovanje z Nemčijo. Podjetja vabimo k izpolnjevanju spletnega vprašalnika do 21. septembra.

 • »Barve Slovenije so v gospodarstvu, turizmu in športu prepoznane po vsem svetu«

  V Celju se je danes odprl 55. mednarodni obrtni sejem MOS, ki se ga je udeležil tudi minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han. V svojem nagovoru se je dotaknil tudi nedavnih poplav in poudaril prizadevanja, da bi bila predplačila pomoči prizadetim podjetjem čim prej izplačana.

 • Na poslovnem forumu v Luksemburgu v ospredju vesoljski sektor, turizem in lesarstvo

  Ob obisku predsednika Vlade RS dr. Roberta Goloba v Luksemburgu je tam potekal poslovni forum s poudarkom na turizmu, vesoljskem sektorju in lesarstvu. Poslovni forum je potekal v organizaciji javne agencije SPIRIT Slovenija, Slovenske turistične organizacije (STO) in Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport ter v sodelovanju s slovenskim Veleposlaništvom v Bruslju.

 • Minister Han v okviru obiskov gospodarsko pomembnih zamejskih regij obiskal Koroško

  Minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han je danes v sklopu obiskov zamejskih krajev, ki predstavljajo gospodarsko zaledje Slovenije, obiskal avstrijsko Koroško. V okviru Zamejske gospodarske koordinacije namreč minister želi okrepiti gospodarsko sodelovanje z regijami ob slovenski meji, saj s temi regijami ustvarimo kar 30 odstotkov trgovinske menjave s sosednjimi državami.

 • Obnova in tretja razvojna os ključni za okrevanje in razvoj gospodarstva Koroške

  Minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han se je udeležil Gospodarskega foruma koroške regije 2023 v organizaciji območnih gospodarske in obrtne zbornice ter Občine Radlje ob Dravi. Sodeloval je v razpravi o povezljivosti in konkurenčnih pogojih Koroške. Poleg nujnosti čimprejšnje obnove gospodarstva po poplavah je izpostavil pospešitev izgradnje tretje razvojne osi.

 • Video

  Edini študijski program na področju vesoljske medicine: priložnost za slovenska podjetja

  V Sloveniji se bo izvajal eden izmed štirih semestrov novega mednarodnega podiplomskega študijskega programa, ki proučuje fiziologijo in medicino ljudi v vesolju in ekstremnih pogojih. Gre za SpaceMed Erasmus Mundus Joint Master. V programu sodelujejo Univerza Caen v Normandiji (Francija), Charite univerza v Berlinu (Nemčija) in Mednarodna podiplomska šola Jožef Stefan (Slovenija).

 • Državni sekretar Frangež na konferenci Tehnologija in poslovni modeli za krožno gospodarstvo

  V Portorožu se je danes začela tridnevna mednarodna znanstvenoraziskovalna, strokovna in razvojna konferenca Tehnologije in poslovni modeli za krožno gospodarstvo - TBMCE 2023. Obravnavala bo aktualne znanstvene in razvojne teme, ki se nanašajo na krožni prehod in s tem povezane izzive, kot sta skladiščenje ogljikovega dioksida, problem odpadne plastike v vodah ali potencial malih biorafinerij.

 • Izteka se rok za odlog plačila davčnih obveznosti zaradi poplav

  Naj spomnimo, da lahko še do vključno 6. septembra 2023 zaprosijo za odlog plačila tisti zavezanci, ki obveznosti iz upravičenega razloga, ki je povezan s poplavami, ne morejo plačati pravočasno.

 • Podpis sporazuma, ki omogoča hitrejše in cenejše postopke pri varovanju izumov za slovenska podjetja

  Podpis Delovnega sporazum med Uradom Republike Slovenije za intelektualno lastnino in Evropsko patentno organizacijo o sodelovanju pri poizvedbah bo omogočil hitrejše pridobivanje kakovostnih informacij v postopkih podelitve patenta. Prijavitelji evropskih in mednarodnih patentnih prijav bodo imeli za izum, ki ga bo predhodno preveril Evropski patentni urad, lahko še dodatne finančne ugodnosti.

 • Dialog z ministri vlade kot ključen del priprav na prihajajoči Predsedničin forum o samooskrbi

  Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar se je v sklopu priprav na Predsedničin forum »Trajnostne preobrazbe prehranskih sistemov in doseganja prehranske suverenosti« danes na delovnem srečanju sestala z ministrico Ireno Šinko in ministri Urošem Brežanom, Matjažem Hanom in mag. Bojanom Kumrom.

 • Prehajamo v zadnjo fazo enega največjih investicijskih ciklov v turizmu

  Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport je ta teden izdalo sklepe za podporo 58 investicijskih projektov za obnovo ali izgradnjo novih turističnih namestitev. S sofinanciranjem v višini dobrih 57,1 milijona evrov je podprlo investicije v turistične nastanitve v skupni vrednosti 217 milijonov evrov.

 • Posvet "Odgovorni gastronomski turizem za višjo dodano vrednost" o trajnostni gastronomiji

  V okviru sejma Agra je v danes potekal posvet z naslovom Odgovorni gastronomski turizem za višjo dodano vrednost v organizaciji Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport (MGTŠ) in Slovenske turistične organizacije (STO). Posvet sta s pozdravnima nagovoroma odprli Dubravka Kalin, generalna direktorica direktorata za turizem na MGTŠ, in mag. Maja Pak, direktorica STO.

 • Minister Han na sejmu AGRA: »Kmetijsko-živilski sektor pomembno prispeva k družbeni blaginji«

  Ministrstvo se letos prvič predstavlja na sejmu, kjer podjetnikom, obrtnikom in rokodelcem nudi koristne informacije s področja podjetništva. Danes je sejem obiskal tudi minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han. Srečal se je s številnimi podjetniki in kmetovalci, sestal pa se je tudi z Zbornico kmetijskih in živilskih podjetij pri Gospodarski zbornici Slovenije.

 • Na Blejskem strateškem forumu o družbi znanja in poklicih prihodnosti v turizmu

  Trg dela se zaradi globalnih vplivov hitro spreminja. Zaradi kombinacije vplivov novih tehnologij, digitalizacije in avtomatizacije poslovanja, prehoda v nizkoogljično gospodarstvo, globalizacije in spreminjanja družbe, se tudi turistična panoga sooča z velikim izzivom: kako prilagoditi trg dela ter učinkovito zadostiti potrebam po novih veščinah in spretnostih delovne sile za poklice prihodnosti?