Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Možnost filtriranja zapisov
Ponastavi
  • Danes

    Slovenija še dodatno spodbuja vlaganja tujih investitorjev

    Državni zbor je soglasno s 75 glasovi sprejel predlog sprememb in dopolnitev Zakona o spodbujanju investicij. Po novem bo oddaja vloge po tem zakonu možna še pred registracijo gospodarske družbe v Sloveniji. Spodbudo pa bo lahko prejela tudi podružnica tujega podjetja s sedežem v EU. To je korak k debirokratizaciji in pomeni dodatno spodbudo tujim investitorjem za investicije v Sloveniji.

  • Spremembe Zakona o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize v Državni zbor

    Vlada je na današnji seji določila besedilo Predloga zakona o spremembi in dopolnitvah Zakona o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize in ga posredovala Državnemu zboru.

  • Strokovni svet za šport za vključitev športa v Nacionalni program vzgoje in izobraževanja

    Danes se je sestal Strokovni svet za šport. Seznanil se je z aktivnostmi za vključitev športa v osnutek predloga Nacionalnega programa vzgoje in izobraževanja ter predlog Nacionalnega programa za mladino 2023–2033. Obravnaval je predloge Komisije za športno infrastrukturo ter se seznanil s priporočilom Zagovornika načela enakosti v zvezi z odpravo starostnega pogoja za registriranje športnikov.

  • Sprejeta direktiva, ki krepi vlogo potrošnika pri zelenem prehodu

    26. marca 2024 je v veljavo stopila spremenjena direktiva Evropskega parlamenta in Sveta o krepitvi vloge potrošnikov za zeleni prehod. Direktiva stremi k preprečevanju zelenega zavajanja in zavajajočih informacij o trajnostnem blagu. Države članice EU imajo na voljo 24 mesecev za prenos novih pravil v nacionalno zakonodajo, uporabljati pa se bodo začela septembra 2026.

  • Gospodarstvu letos na voljo preko 512 milijonov evrov povratnih sredstev

    Slovenska izvozna in razvojna banka (SID banka) in Slovenski podjetniški sklad (SPS) bosta v sodelovanju z gospodarskim ministrstvom do konca leta omogočila preko 512 milijonov evrov ugodnih posojil in različnih finančnih instrumentov za tehnološki razvoj, kapitalsko utrjevanje, likvidnost in omilitev kriznih okoliščin.

  • Povečano število spletnih prevar prodajalcev iz tretjih držav

    Tržni inšpektorat zaznava povečano število spletnih prevar prodajalcev iz tretjih držav, ko kupci prejmejo, če sploh, blago, ki bistveno odstopa od oglaševanega. Če gre za neznanega prodajalca oziroma za prodajalca, ki nima sedeža v Sloveniji, Tržni inšpektorat nima pooblastil za ukrepanje.

  • Do slovenskega razvoja čipov in polprevodniških tehnologij le s sodelovanjem

    Na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru je potekal posvet na temo nacionalnega kompetenčnega centra za polprevodniške tehnologije in čipe. Kompetenčni centri bodo imeli bistveno vlogo pri evropski pobudi Čipi za Evropo, saj bodo omogočali dostop do tehničnega strokovnega znanja in eksperimentov ter pomagali podjetjem, zlasti malim in srednjim.

  • Rok za predložitev dokazil o dejanski škodi v gospodarstvu po poplavah je podaljšan

    Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport je za gospodarske subjekte, prizadete v poplavah v avgustu 2023, podaljšalo rok za predložitev dokazil o dejanski škodi v gospodarstvu za en mesec, in sicer do ponedeljka, 22. aprila.

  • Vabilo slovenskim podjetjem k sodelovanju v gospodarski delegaciji na Kitajsko

    Slovensko-kitajski poslovni svet (Gospodarska zbornica Slovenije) in Javna agencija SPIRIT Slovenija v sodelovanju z našim ministrstvom, Ministrstvom za zunanje in evropske zadeve in Slovensko turistično organizacijo vabimo predstavnike slovenskih podjetij k udeležbi v vladno-gospodarski delegaciji v sklopu obiska ministrice za zunanje in evropske zadeve Tanje Fajon na Kitajskem.

  • Na voljo spodbude za projekte na področju mikroelektronike in komunikacijskih tehnologij

    Ministrstvo je v uradnem listu objavilo javni razpis Spodbude za projekte, vključene v projekt skupnega evropskega interesa za mikroelektroniko in komunikacijske tehnologije (angleško Important Project of Common European Interest in microelectronics and communication technologies - IPCEI ME/CT).

  • 15. marec: Svetovni dan pravic potrošnikov: »Poznam pravice. Poznam možnosti!«

    Danes, 15. marca je svetovni dan pravic potrošnikov. Varstvo potrošnikov je eden izmed glavnih ciljev politike EU, varovanje potrošnikovih interesov pa je vključeno že v samo Pogodbo o delovanju EU. Z učinkovito politiko varstva potrošnikov se na ravni celotne EU zagotavlja pravilno delovanje enotnega trga, varujejo pravice potrošnikov v odnosu do prodajalcev in ščitijo ranljivi potrošniki.

  • Osnutek uredbe o pogojih za dodelitev investicijskih spodbud v raziskave, razvoj in inovacije

    Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport je pripravilo osnutek Uredbe o načinu ugotavljanja pogojev in meril za dodelitev investicijskih spodbud za investicije v raziskave in razvoj ter inovacije in ga posredovalo v javno obravnavo.

  • Minister Han z irskim ministrom za poslovanje Richmondom o krepitvi gospodarskega sodelovanja

    Minister Matjaž Han se je v Ljubljani srečal z ministrom Republike Irske za poslovanje, zaposlovanje in maloprodajo Nealeom Richmondom. Ministra sta govorila o bilateralnem sodelovanju med državama ter o aktualnih evropskih temah s področja konkurenčnosti, prihodnosti evropske industrije ter notranjega trga EU.

  • Analiza potencialov industrije

    Na Ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport pripravljamo strateški načrt za povečanje produktivnosti in konkurenčnosti slovenskega gospodarstva. V skladu s tem smo pri Gospodarski zbornici Slovenije naročili pripravo Analize potencialov industrije, s poudarkom na energetsko intenzivni industriji, za razogljičenje in zeleni prehod.

  • Terminski načrt inštrumentov na področju znanstvenoraziskovalne in inovacijske dejavnosti za 2024

    Objavljen je seznam inštrumentov na področju znanstvenoraziskovalne in inovacijske dejavnosti za leto 2024.

  • Javno posvetovanje Evropske komisije za Belo knjigo za nadzor izvoza blaga z dvojno rabo

    Evropska komisija je začela javno posvetovanje o morebitni spremembi nadzora izvoza blaga z dvojno rabo na podlagi Bele knjige o nadzoru izvoza. Zainteresirani deležniki lahko svoja stališča, pripombe in predloge sprememb posredujejo do 30. aprila 2024.

  • Minister Han z Enricom Letto o nujnih izboljšavah delovanja notranjega trga EU za gospodarstvo

    Minister Matjaž Han je sprejel nekdanjega predsednika italijanske vlade in predsednika Inštituta Jacques Delors Enrica Letto. V Sloveniji se mudi v zvezi s pripravo Poročila o prihodnosti notranjega trga. Minister Han se je zavzel za zakonodajo, ki bo bolj prilagojena dejanskim potrebam gospodarstva, za odpravo nepotrebnih bremen in boljše pogoje za mala in srednje velika podjetja ter industrijo.

  • Med Slovenijo in Francijo številne priložnosti za poglobitev sodelovanja

    Udeleženci Slovensko-francoskega poslovnega foruma so se strinjali, da je med Francijo in Slovenijo veliko poslovnih priložnosti. Izpostavili so številne možnosti v vesoljskem sektorju ter ob prihajajočih olimpijskih in paraolimpijskih igrah v Parizu. Slovenska vesoljska pisarna in francoska vesoljska organizacija sta podpisala pismo o nameri za sodelovanje na področju vesolja.

  • Objavljen javni razpis za okoljske in trajnostne znake za ponudnike v gostinstvu in turizmu

    Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport je danes objavilo javni razpis za spodbujanje uvajanja mednarodnih okoljskih in trajnostih znakov za ponudnike v gostinstvu in turizmu. Za sofinanciranje je namenjeno 300 tisoč evrov, med upravičenci pa so po novem tudi gorski in kongresni centri. Rok za prijavo je 7. junij 2024.

  • Objavljen javni razpis za sofinanciranje organizacije velikih mednarodnih športnih prireditev

    Ministrstvo za gospodarstvu, turizem in šport je objavilo Javni razpis za izbor izvajalcev letnega programa športa na državni ravni za sofinanciranje organizacije velikih mednarodnih športnih prireditev v Republiki Sloveniji v letošnjem letu. Za sofinanciranje organizacije evropskih in svetovnih prvenstev v članski kategoriji v olimpijskih športnih panogah je namenjenih 650.000 evrov.