Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Možnost filtriranja zapisov
Ponastavi
 • Danes

  V Franciji začetek sodelovanja slovenske vesoljske industrije z vodilnimi podjetji v panogi

  Gospodarska delegacija s področja vesolja je obiskala center Francoske vesoljske agencije (francosko: Centre National D’Etudes Spatiales - CNES) in nekaj najpomembnejših podjetij v panogi, kot sta Airbus in Thales Alenia Space. Slovenska vesoljska pisarna in CNES sta se dogovorila za podpis sporazuma, ki bo omogočil sodelovanje slovenskih podjetjih v bodočih vesoljskih programih CNES.

 • Danes

  Pravilnik o dostopnosti proizvodov za invalide

  V Uradnem listu je bil 6. junija 2023 objavljen Pravilnik o dostopnosti proizvodov za invalide, o označevanju in postopku ugotavljanja skladnosti. Pravilnik pripomore k izboljšanju dostopnosti do vsakdanjih proizvodov in storitev, ki zaradi svojega izvornega oblikovanja ali naknadne prilagoditve ustrezajo posebnim potrebam invalidov.

 • Pričetek ocenjevanja škode v gospodarstvu zaradi majskih ujm

  Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport je na osnovi sklepa Uprave RS za zaščito in reševanje na podlagi Zakona o odpravi posledic naravnih nesreč in Uredbe o metodologiji za ocenjevanje škode zadolženo za pripravo ocene škode zaradi posledic obilnega deževja s poplavami in plazovi od 14. do 23. maja 2023 v gospodarstvu na območju prizadetih občin.

 • Slovenija si želi dobrih tujih neposrednih investicij in skupnih zgodb o uspehu

  Minister Matjaž Han je zjutraj uvodoma nagovoril udeležence Lendavskega razvojnega foruma, na katerem je bila predstavljena velika tehnološka naložba farmacevtskega podjetja Lek d.d. (član skupine Sandoz) v Lendavi.

 • Poročanje o izvozu blaga z dvojno rabo odslej elektronsko

  Obveščamo vas, da se od letošnjega leta naprej poročila o prvi uporabi in izvozu blaga z dvojno rabo v skladu s Splošnim izvoznim dovoljenjem Unije za leto 2023 in naprej vlagajo preko novega elektronskega sistema E-Licensing. Ta prehod na elektronsko poročanje bo omogočil bolj učinkovit in enostaven postopek za izvoznike.

 • Prehod na obnovljive vire prinaša velike gospodarske priložnosti

  Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport je danes skupaj s SBRA na posvetu z gospodarstvom predstavilo priložnosti, ki jih prinaša strateška usmeritev Evropske unije, da poveča razvojne in proizvodne zmogljivosti zelenih tehnologij in zmanjša odvisnosti od drugih delov sveta pri preskrbi s strateškimi in kritičnimi materiali. Posvet je usmerjen v informiranje in motiviranje slovenskega gospodarstva, da s svojimi rešitvami in proizvodi odgovori na nove priložnosti razvijajočega se trga, ki se naj bi do leta 2030 potrojil in dosegel vrednosti 600 milijard letno.

 • Začetek delovanja enotnega patentnega sistema pomeni začetek novega obdobja za intelektualno lastnino

  Evropski patent z enotnim učinkom (enotni) patent prinaša nove možnosti za cenejšo in enostavnejšo pridobitev enotnega patentnega varstva v več državah Evropske unije. Enotno sodišče za patente bo omogočilo hitrejše reševanje patentnih sporov in vzpostavilo enotno sodno prakso.

 • Od 1. julija kontrola cen kmetijskih pridelkov oziroma živilskih proizvodov

  S ciljem spremljanja cenovnih dogajanj v prehranski verigi je bila danes izdana Odredba o obveznem rednem pošiljanju podatkov o cenah kmetijskih pridelkov oziroma živilskih proizvodov. Z ukrepom želi Vlada RS spremljati, analizirati in kontrolirati gibanje cen določenih proizvodov v prehranskem sektorju.

 • Sprememba seznama blaga z dvojno rabo

  V petek, 26. maja 2023 se je spremenil seznam blaga z dvojno rabo, ki je predmet nadzora v Uniji. Od tega dne je upoštevanje seznama zavezujoče za vsa podjetja, ki trgujejo z blagom z dvojno rabo - torej z blagom, ki se lahko uporablja v civilne in tudi v vojaške namene.

 • Minister Han: »Magna bo vrnila celotno finančno spodbudo in ostaja v Sloveniji«

  Minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han je danes sporočil, da bo koncern Magna vrnil celotno finančno spodbudo za lakirnico v Hočah. Skupaj z obrestmi bo v državni proračun vrnil dobrih 22,1 milijona evrov. Minister je izrazil željo, da Magna najde ustrezno poslovno priložnost za zagon tovarne v Hočah. »Za vsakega investitorja v Sloveniji si želimo, da bi posloval uspešno. Enako želimo tudi Magni,« je dejal minister.

 • Za letni program športa največ sredstev do sedaj – 38,4 milijona evrov

  Strokovni svet Republike Slovenije za šport je na današnji tretji redni seji Sveta potrdil povečanje sredstev za izvajanje Letnega programa za šport 2023 v višini pet milijonov evrov. Državni sekretar Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport mag. Dejan Židan je napovedal tudi dodatna 2,8 milijona evrov sredstev, ki jih bo ministrstvo z razporejanjem sredstev zagotovilo v naslednjih tednih.

 • Državni sekretar Židan na Svetu za zunanje zadeve v formatu trgovinskih ministrov

  V Bruslju je danes zasedal Svet Evropske unije za zunanje zadeve v sestavi trgovinskih ministrov, ki se ga je udeležil državni sekretar mag. Dejan Židan. Na zasedanju so ministri razpravljali o trgovinskih odnosih med EU in ZDA, o trgovinskih odnosih med EU in Kitajsko ter o pripravah na 13. ministrsko konferenco Svetovne trgovinske organizacije.

 • Konferenca Napredne digitalne tehnologije za inovativne podnebne ukrepe

  V okviru aktivnosti Regionalnega stičišča naprednih digitalnih tehnologij v Slovenski hiši - slovenskem paviljonu v Expo mestu v Dubaju je potekala mednarodna konferenca z naslovom »Napredne digitalne tehnologije za inovativne podnebne ukrepe«, v okviru katere so bile predstavljene inovativne rešitve pri uporabi naprednih digitalnih tehnologij za izvajanje podnebnih ukrepov.

 • Četrti dnevi slovenskega lesarstva usmerjeni na aktualne izzive lesarske panoge

  Pričeli so se tradicionalni Dnevi slovenskega lesarstva, ki letos posebno pozornost namenjajo aktualnim energetskim izzivom, dobavnim verigam v lesnopredelovalni industriji, razvojnim spodbudam, kadrom v lesarstvu, promociji poklica lesarja, razvoju novih izdelkov in blagovnih znamk, krožnemu dizajnu ter digitalizaciji.

 • Matevž Frangež na zasedanju Sveta za konkurenčnost: »Smo pred življenjsko priložnostjo, da obnovimo evropski inovacijski in industrijski primat«

  22. in 23. 5. 2023 je v Bruslju potekalo zasedanje Sveta za konkurenčnost, ki se ga je udeležil državni sekretar na Ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport Matevž Frangež. Ministri in ministrice so si bili na zasedanju enotni, da je v vse bolj zahtevnih geopolitičnih okoliščinah čas za osredotočenje na dolgoročno konkurenčnost EU. Obstaja široko soglasje, da je vir blaginje evropski model za vključujočo gospodarsko rast, ki temelji na trajnostni konkurenčnosti, gospodarski varnosti, trgovini ter odprti strateški avtonomiji in pošteni konkurenci.

 • Minister Han predstavil finančno podporo 1,168 milijona evrov gospodarski in turistični dejavnosti Slovencev v Porabju

  Minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han je skupaj z državnima sekretarjema mag. Dejanom Židanom in Vesno Humar z Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu obiskal slovensko narodno skupnost v Porabju na Madžarskem. Seznanil se je s stanjem gospodarstva v Porabju in predstavil vsebinsko in finančno podporo gospodarskega ministrstva gospodarskim in turističnim dejavnostim Slovencev v Porabju. V roku meseca dni bo ministrstvo objavilo dva razpisa v skupni vrednosti 1,168 milijona evrov.

 • Država zagotovila skupno skoraj 9 milijonov evrov za izvedbo Olimpijskega festivala evropske mladine

  Minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han in župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič sta ob navzočnosti predsednika Vlade Republike Slovenije dr. Roberta Goloba v Mariboru slavnostno podpisala pogodbo o sofinanciranju investicije »Izgradnja atletske ogrevalne steze z rekonstrukcijo obstoječe tribune« v višini tri milijone evrov.

 • S podporo države in EU do celovite digitalizacije steklarske proizvodnje

  Minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han je obiskal Steklarno Hrastnik, ki je v okviru konzorcija skupaj s še 9 drugimi partnerskimi podjetji pridobila 2,2 milijona evrov finančne spodbude za celovito digitalizacijo steklarske proizvodnje v vseh 10 podjetjih. Gospodarsko ministrstvo je v zadnjih treh letih dodelilo več kot 85 mio evrov subvencij in vavčerjev za digitalizacijo za okvirno 1900 projektov digitalizacije v podjetjih.

 • Vlada zagotovila dodatnih 2,8 milijona evrov – tokrat še za organizacijo in izvedbo Olimpijskega festivala evropske mladine (OFEM) 2023 v Mariboru

  Vlada se je zaradi pomena dogodka odločila, da bo iz državnega proračuna za Olimpijski festival evropske mladine (OFEM) zagotovila manjkajoča sredstva v višini 2,5 milijona evrov še za sofinanciranje organizacije in izvedbe prireditve ter dobrih 325 tisoč evrov za sofinanciranje opreme. Skupaj s sredstvi za sofinanciranje investicij v javne športne objekte za izvedbo OFEM bo tako država namenila za izvedbo tega mednarodnega športnega dogodka skoraj 9 milijonov evrov.

 • Podjetniška demografija in značilnosti zagonskih in hitrorastočih podjetij v Sloveniji

  V aktualni raziskavi Slovenski podjetniški observatorij Ekonomsko-poslovna fakulteta ugotavlja značilnosti slovenskih zagonskih in hitro rastočih podjetij ter analizira demografijo slovenskega gospodarstva. Raziskava je pokazala, da se Slovenija odlično uvršča po hitrosti razvoja omenjenih podjetij.