Skoči do osrednje vsebine

Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport

Slovenijo prizadela najhujša ujma doslej

Ukrepi države za pomoč po poplavah

 • Vlada Republike Slovenije je določila besedilo predloga Zakona o državnih blagovnih rezervah, ki sledi spremenjenim razmeram na trgu. Predlog zakona razlikuje med blagovnimi rezervami za osnovno preskrbo in varnostne zaloge nafte in naftnih derivatov, določa postopke uporabe blagovnih rezerv in krepi vlogo resornih ministrstev pri načrtovanju državnih blagovnih rezerv.

 • Državni sekretar Frangež se je udeležil Sveta za konkurenčnost v Bruslju. Svet je danes potrdil splošni pristop pri Aktu za neto ničelne industrije, razpravljal o predlogu uredbe o prepovedi proizvodov proizvedenih s prisilnim delom ter oblikovanju politik za mala in srednje velika podjetja. Drugi dan zasedanja bo osredotočen na področje vesoljskih tehnologij s poudarkom na vesoljskem prometu.

 • Zaključili smo tudi z drugim pozivom za oddajo vlog za predplačila in oceno škode v gospodarstvu. S pozivom smo omogočili podjetjem, ki v septembrskih rokih niso uspela oddati ocene škode v gospodarstvu ali vloge za predplačila, da so to storila sedaj. Ocenjena škoda v gospodarstvu je tako višja za 3,6 milijona evrov in skupaj z oceno škode v prvem pozivu znaša 384,5 milijona evrov.

Novice

 • Slovenski forum tveganega kapitala o konkretnih rešitvah za preboj ekosistema zagonskih podjetij

  V Katapultu je potekal prvi Forum tveganega kapitala (angleško Venture Capital – VC), na katerem so se zbrali ključni slovenski investitorji tveganega kapitala in drugi deležniki slovenskega ekosistema zagonskih podjetij. Udeleženci so se seznanili s trendi pri investiranju tveganega kapitala. Iskali so rešitve za izboljšanje trenutnega stanja slovenskega ekosistema zagonskih podjetij.

 • Vabilo k sodelovanju pri nastajanju novih tehnologij in iskanju rešitev za kritične varnostne izzive

  V letu 2023 je začel delovati Natov pospeševalnik inovacij (angleško Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic - DIANA), katerega osnovni namen je vzpodbujati nastajanje novih tehnologij in zagotavljati ustrezno podporo pri iskanju novih rešitev za kritične obrambne in varnostne izzive.

 • Začetek javne razprave o novem Zakonu o Poslovnem registru Slovenije

  Na portalu eDemokracija smo objavili osnutek predloga novega Zakona o Poslovnem registru Slovenije, katerega namen je predvsem poenostavitev postopkov. V javni razpravi želimo do 5. januarja 2024 pridobiti mnenja o predlagani ureditvi poslovnega registra, obsegu podatkov v poslovnem registru, postopkih vpisa poslovnih subjektov v register in javni dostopnosti podatkov o poslovnih subjektih.

Dogodki

  do
Hotel Delfin, Izola

Okrogla miza »Rokodelci ZDUS v luči Zakona o ohranjanju in razvoju rokodelstva«

Vljudno vabljeni na 10. Rokodelske delavnice Delfin in v okviru tega na okroglo mizo »Rokodelci ZDUS v luči Zakona o ohranjanju in razvoju rokodelstva«, ki bo 13. decembra 2023. Delavnice organizira Komisija za tehnično kulturo pri Zvezi društev upokojencev Slovenije ob podpori Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport.

 
Kongresni center Brdo pri Kranju

5. nacionalna konferenca Industrija prihodnosti: Človek, srce industrije

V središču razprave o industriji prihodnosti bo človek, ki v času, ko vse več govorimo o vlogi in vplivu avtomatizacije, digitalizacije in umetne inteligence, ostaja njen ključni člen. Na pragu prehoda v industrijo 5.0 tako ohranja in krepi svojo vlogo, prispeva k inovacijam, ustvarjalnosti ter trajnostnemu razvoju ter vodi napredek v industriji.