Skoči do osrednje vsebine

Odnosi Slovenija - Švica

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Politično sodelovanje

Odnosi Republike Slovenije s Švicarsko konfederacijo so dobri in prijateljski, brez odprtih vprašanj, vzpostavljen je politični dialog.

V letu 2022 bo Slovenija obeležila 30. obletnico vzpostavitve diplomatskih odnosov s Švico. Republika Slovenija je v Bernu odprla svoje veleposlaništvo leta 1993, Švica pa v Ljubljani 2001. V Švici od leta 2011 dalje deluje tudi konzulat RS na čelu s častnim konzulom, ki ima sedež v Sionu. Vodi ga častni konzul Ivan Janez Lapajne.

Sodelovanje med državama poteka na številnih področjih, tako v bilateralnem kot multilateralnem okviru. Državi družijo podobni zunanjepolitični in gospodarski interesi - skrb za mir in varnost v svetu, spoštovanje vladavine prava in človekovih pravic, pripadnost in sodelovanje v Alpskemu prostoru, interes za stabilnost regije Zahodnega Balkana.

Pomemben element sodelovanja predstavlja tudi slovenska skupnost, ki je v okviru društev in drugih institucij aktivna v Švici.

Gospodarsko sodelovanje

Vse potrebne informacije o gospodarskem sodelovanju in poslovnih priložnostih v Švici najdete na spletni strani Izvozno okno.

Na slovenskem veleposlaništvu v Bernu smo pripravili informativni priročnik Poslovanje s Švico, v katerem predstavljamo odgovore na najpogostejša vprašanja glede poslovanja s Švico:

 • Izvoz blaga iz Slovenije
 • Carinske stopnje pri uvozu v Švico
 • Uvoz blaga z ali brez montaže v Švico
 • Začasni uvoz strojev in naprav za montažo
 • Obdavčitev blaga in storitev
 • Izterjava blaga
 • Napotitev delavcev v Švico
 • Javna naročila v Švici
 • Gospodarska diplomacija

  Interese slovenskega gospodarstva v tujini ščitimo in uveljavljamo z mrežo diplomatskih predstavništev in konzulatov. Na številnih predstavništvih v tujini delujejo ekonomski svetovalci, katerih glavna naloga je pomoč slovenskim podjetjem pri prodiranju na tuje trge. Delo ekonomskih svetovalcev dopolnjuje po vsem svetu razvejana mreža častnih konzulov Slovenije, katerih glavna naloga je zastopanje gospodarskih interesov Slovenije.

Kulturno sodelovanje

Več o promociji slovenske kulture v državi izveste na portalu Culture.si.

Na voljo vam je tudi koledar kulturnih dogodkov slovenskih umetnikov v državi.