Skoči do osrednje vsebine

Švicarski prispevek za zmanjševanje gospodarskih in socialnih razlik v Evropski uniji

Vlada Republike Slovenije je sprejela pobudo za sklenitev Okvirnega sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Švicarskim zveznim svetom o izvajanju drugega Švicarskega prispevka izbranim državam članicam Evropske unije za zmanjševanje gospodarskih in socialnih razlik v Evropski uniji. Za podpis sporazuma je vlada pooblastila dr. Aleksandra Jevška, ministra za kohezijo in regionalni razvoj.

Drugi Švicarski prispevek je namenjen 13 državam upravičenkam za zmanjševanje gospodarskih in socialnih razlik v Evropski uniji. V okviru drugega Švicarskega prispevka je Sloveniji namenjenih 16 milijonov švicarskih frankov.

Vsebina Okvirnega sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Švicarskim zveznim svetom o izvajanju drugega Švicarskega prispevka izbranim državam članicam Evropske unije za zmanjševanje gospodarskih in socialnih razlik v Evropski uniji je bila oblikovana v sodelovanju med pristojnimi slovenskimi in švicarskimi institucijami.

Podpis sporazuma predstavlja krovno pravno podlago za začetek izvajanja drugega Švicarskega prispevka v Sloveniji. Za sofinanciranje je izbrano tematsko področje »Varovanje okolja in podnebja«, natančneje »Energetska učinkovitost in obnovljiva energija«. Sporazum bo predvidoma podpisan 28. avgusta 2023 v Ljubljani.