Skoči do osrednje vsebine

Minister Jevšek: S podpisom sporazuma naredili korak k zaščiti alpskega ekosistema

Minister dr. Aleksander Jevšek in zvezni svetnik ministrstva za zunanje zadeve Švice dr. Ignazio Cassis sta v Ljubljani podpisala Okvirni sporazum med Vlado Republike Slovenije in Švicarskim zveznim svetom o izvajanju drugega Švicarskega prispevka za zmanjševanje gospodarskih in socialnih razlik v Evropski uniji. Sloveniji je v okviru prispevka namenjenih 16 milijonov švicarskih frankov.
Podpis sporazuma o izvajanju drugega Švicarskega prispevka. Na fotografiji dr. Aleksander Jevšek, minister za kohezijo in regionalni razvoj in dr. Ignazio Cassis, zvezni svetnik, vodja zveznega ministrstva za zunanje zadeve Švice

Podpis sporazuma o izvajanju drugega Švicarskega prispevka. Na fotografiji dr. Aleksander Jevšek, minister za kohezijo in regionalni razvoj in dr. Ignazio Cassis, zvezni svetnik, vodja zveznega ministrstva za zunanje zadeve Švice | Avtor: Urad vlade za komuniciranje

1 / 3

Minister Jevšek je v izjavi za javnost izpostavil, da je podpis Okvirnega sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Švicarskim zveznim svetom za izvajanje drugega Švicarskega prispevka nadaljevanje skupne skrbi za naravo in razvoj alpskega ekosistema ter duha ambicioznih inovacij s poudarkom na trajnostnih in zelenih strategijah.

»Vplivi podnebnih sprememb so izziv za ves svet. Alpsko območje pa je še posebej občutljivo in ranljivo zaradi višjih temperatur in spremenjenih vzorcev padavin, ki vodijo v vse pogostejše ekstremne vremenske dogodke in spreminjajo ekosistem. Slovenija in Švica se zato kot alpski državi v okviru Alpske konvencije aktivno borita proti vzrokom podnebnih sprememb. Slovenijo so v začetku tega meseca prizadele katastrofalne poplave, zato je ključnega pomena, da se alpska regija vključi v izvajanje ukrepov za blaženje podnebnih sprememb in prilagajanje nanje, kar bi lahko upočasnilo negativni proces in omogočilo prilagajanje na novo stvarnost,« je po podpisu poudaril minister Jevšek.

Sloveniji je v okviru drugega Švicarskega prispevka namenjenih 16 milijonov švicarskih frankov za področje Energetska učinkovitost in obnovljiva energija. Drugi švicarski prispevek bo programsko usmerjen k uresničevanju podnebne nevtralnosti, kar bo vplivalo na celotno alpsko območje.

»Skupaj s pristojnimi švicarskimi institucijami smo oblikovali program, ki vključuje optimizacijo načrtovanja energetske učinkovitosti in rabe obnovljivih virov energije z digitalizacijo lokalnih energetskih konceptov; spodbuja področje pridobivanja energije iz obnovljivih virov in področje uporabe plitve geotermalne energije ter poskusno uvajanje agrofotovoltaike,« je minister povzel glavne programske poudarke.

Minister je v govoru poudaril odlične prijateljske odnose med državama, ki jih dopolnjuje izjemno gospodarsko sodelovanje in zaključil, da so možnosti za krepitev sodelovanja med državama tudi na področjih digitalizacije gospodarstva, logistike, električne mobilnosti, umetne inteligence ter na področju obnovljivih virov energije, čemur so namenjena tudi sredstva, ki jih zagotavlja podpisani sporazum.

Zvezni svetnik, vodja zveznega ministrstva za zunanje zadeve Švice dr. Ignazio Cassis je v nagovoru poudaril, da so Alpe skupna vrednota obeh držav in, da sta sodelovanje ter skupno reševanje okoljske problematike izjemno pomembna. Izpostavil je odlične odnose med Slovenijo in Švico, saj gospodarska menjava dosega zavidljivo rast, kar je po njegovem mnenju posledica številnih skupnih točk med državama, tudi geografskih.