Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Štucin se je udeležil srečanja namestnikov zunanjih ministrov držav kvadrilaterale

Državni sekretar Marko Štucin se je na Dunaju udeležil srečanja namestnikov zunanjih ministrov držav kvadrilaterale (Slovenija, Avstrija, Lihtenštajn in Švica). Sogovorniki so izmenjali poglede na aktualne evropske in mednarodne teme.
sogovorniki stojijo eden poleg drugega pred zastavami

Predstavniki kvadrilaterale | Avtor: BMEIA / Auer-Grumbach

Tokratno srečanje je gostil generalni sekretar zunanjega ministrstva Avstrije Nikolaus Marschik, poleg državnega sekretarja Marka Štucina sta se ga udeležila tudi državni sekretar zunanjega ministrstva Švice Alexandre Fasel in direktor urada za zunanje zadeve Lihtenštajna Martin Frick.

Predstavniki držav kvadrilaterale so razpravljali o aktualnih evropskih temah, kot so nedavne volitve v Evropski parlament, o odnosih med EU in Švico ter o širitvi EU. Izmenjali so mnenja o vprašanjih migracij in energetske varnosti ter aktualnih krizah v Evropi in njeni soseščini. Državni sekretar Štucin se je zavzel za nadaljnjo širitev EU, ki je bistvenega pomena za krepitev varnosti na evropskem kontinentu. V zvezi z rusko agresijo na Ukrajino je predstavil slovenske aktivnosti za pomoč Ukrajini in potrdil nadaljnjo podporo Slovenije. Državni sekretar Štucin je sogovornike seznanil z nedavnim slovenskim priznanjem Palestine in se zavzel za nadaljnja mirovna prizadevanja v regiji. Slovenija tudi kot nestalna članica Varnostnega sveta Organizacije združenih narodov poziva k spoštovanju mednarodnega in humanitarnega prava ter se zavzema za čimprejšnje premirje in oblikovanje konkretnega mirovnega načrta.

V tem formatu kvadrilaterale države vodijo dialog o zunanjepolitičnih vprašanjih in sodelujejo v različnih multilateralnih forumih ter na konzularnem področju. Srečanja na ravni namestnikov zunanjih ministrov potekajo enkrat letno, 3. marca 2023 ga je na Bledu gostil državni sekretar Štucin.