Skoči do osrednje vsebine

Državna sekretarka Vesna Humar v Švici na 50. obletnici prireditve 'Slovenski otroci vabijo'

Državna sekretarka na Uradu vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesna Humar se danes mudi pri Slovencih v Švici. V kraju Uitikon pri Zürichu je pozdravila zbrane na 50. obletnici prireditve 'Slovenski otroci vabijo'. Spremljal jo je veleposlanik Republike Slovenije v Bernu mag. Iztok Grmek.
Državna sekretarka z otroci. V ozadju projekcija slovenske zastave.

Državna sekretarka z otroci. | Avtor: Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu

Državna sekretarka je v nagovoru poudarila, da "je večjezičnost lepa, a tudi težka. Tudi zato na Uradu vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu z veseljem podpiramo vse aktivnosti, ki spodbujajo, da radi in lepo govorite slovensko. Posebna zahvala gre vam: vsem učiteljem, staršem in otrokom." Ob tej priložnosti je državna sekretarka Humar ob 20. obletnici delovanja društvu Kulturni most Švica – Slovenija podelila priznanje Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu v zahvalo za ohranjanje kulturne dejavnosti, prenašanje slovenskih običajev in navad na mlajše generacije ter neprecenljiv prispevek h krepitvi slovenske besede in misli med rojaki v Švici.

V ospredje letošnje izvedbe, ki je nosila naslov »Stati in obstati«, so postavili pomen slovenske knjige ter rabe slovenskega jezika za ohranjanje slovenstva in povezovanje Slovencev po svetu z matico in med seboj. Uvodoma so si obiskovalci ogledali avdiovideo predstavitev, ki so jo pripravili ob jubileju in prikazuje pol stoletja delovanja slovenske šole v Švici. K sodelovanju pri nastajanju so vključili tako sedanje kot bivše učence, učitelje slovenščine, člane društev in druge, ki dopolnilni pouk slovenščine prek svojih otrok in vnukov spremljajo že desetletja. V okviru osrednje prireditve je sledil srčen kulturni program, ki so ga pripravili učenci in učenke dopolnilnega pouka slovenščine. Preizkusili so se tudi v kvizu o poznavanju Slovenije. V nadaljevanju je sledilo sproščeno druženje, ki je bilo priložnost za pogovor državne sekretarke Humar s tamkajšnjimi Slovenci in predstavniki slovenskih društev. Letošnja jubilejna izvedba se bo sklenila s plesno delavnico z uvodno predstavitvijo 'Ples v slovenskem kulturnem prostoru skozi čas' s Tomažem Simetingerjem in Nino Müller ter družabnim večerom z godčevskim triom Klemna Bojanovića.

Prireditev, ki je v zadnjih letih prerastla v enega najpomembnejših dogodkov Slovencev ter njihovih potomcev, ki živijo v Švici, Kneževini Lihtenštajn ter na Predarlskem v Avstriji, piše že pet desetletij dolgo tradicijo. Od leta 1973 jo namreč vsako leto organizira skupnost učiteljev slovenščine v tem delu Evrope v sodelovanju z različnimi društvi. Zadnjih dvajset let je pomembnejšo organizacijsko vlogo prevzelo Združenje staršev Martin Krpan.

Po ocenah v Švici živi okoli 14 tisoč Slovencev in slovenskih državljanov. Povezujejo se v več slovenskih društev in organizacij (Kulturni most Švica – Slovenija, Združenje Martin Krpan, društvo VTIS Lokalni odbor Švica, Slovensko planinsko društvo Triglav, Združenje ženevskih Slovencev), v Švici deluje tudi Slovenska katoliška misija, slovenščino in kulturo pa v okviru dopolnilnega pouka poučujejo tudi trije napoteni učitelji iz Slovenije.