Skoči do osrednje vsebine

Urad vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu

 • Na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu smo z veliko žalostjo in zaskrbljenostjo prejeli novico, da je bila na barkovljanskem nabrežju nasilno odstranjena dvojezična tabla v spomin na prof. Martina Jevnikarja. Takšno vandalsko dejanje ostro obsojamo, od italijanskih oblasti pričakujemo, da bodo izsledile krivce, občino Trst pa apeliramo, da čim prej ukrepa s postavitvijo nove table.

 • Dr. Helena Jaklitsch, ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu, je v nedeljo, 19. 9., obiskala vrsto slovenskih ustanov v Clevelandu. Najprej slovensko šolo v slovenski župniji Marije Vnebovzete. Vodi jo ravnateljica Marija Sedmak, obiskuje pa jo čez 40 učencev. Udeležila se je tudi slovenske maše v tej cerkvi, ki jo je daroval župnik Janez Kumse. Slovesno »zahvalno mašo za 30-letnico prejetih in bodočih blagoslovov Slovenije: 1991-2021 so obogatile desetine narodnih noš, v katere so bili odeti tako otroci kot odrasli.

 • Sobotno dopoldne je ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch v spremstvu veleposlanika RS Toneta Kajzerja in generalne konzulke v Clevelandu Alenke Jerak pričela z obiskom pri novoimenovanem clevelandskem škofu slovenskega rodu Edwardu Malesicu. V čast svojim starim staršem in v spomin na svoje narodne korenine ima škof v svojem škofovskem grbu upodobljeno tudi lipo kot simbol slovenstva.

Aktualno

 • Ministrica na obisku pri SNPJ v Pittsburghu

  Drugi dan gostovanja v Združenih državah Amerike, 17. septembra, se je dr. Helena Jaklitsch, ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu, srečala s častno konzulko RS v Pennsylvaniji Petro Mitchel, sicer uspešno podjetnico. Beseda je tekla predvsem o možnosti povečanega poslovnega sodelovanja med državama, tudi prek slovenske poslovne skupnosti v državi.

 • Državni sekretar dr. Dejan Valentinčič je pozdravil udeležence ob slavnostnem odprtju Slofesta

  Državni sekretar dr. Dejan Valentinčič je na včerajšnjem odprtju tridnevnega festivala Slovencev v Italiji, Slofest, prenesel pozdrave ministrice dr. Helene Jaklitsch, ki se trenutno mudi pri rojakih v ZDA. V svojem nagovoru je čestital Zvezi slovenskih kulturnih društev, da ji je kljub vsem omejitvam, ki jih prinaša pandemija, uspelo organizirati dogodek, ki predstavlja slovensko kulturo in delovanje slovenski društev v Furlaniji Julijski krajini. Slofest je označil kot dogodek, ki na nov način prikazuje to, o čemer ne more biti nobenega dvoma - da je slovenska kultura prisotna in živa ne le na Tržaškem, ampak tudi v samem središču Trsta že stoletja.

 • Ministrica dr. Jaklitsch med rojaki v Clevelandu

  Dr. Helena Jaklitsch, ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu, je prvi dan gostovanja med rojaki v Združenih državah Amerike pričela z obiskom na Generalnem konzulatu RS v Clevelandu, kjer se je zjutraj pogovarjala z nekaterimi slovenskimi podjetniki. Beseda je tekla o možnostih in izzivih tesnejšega povezovanja med številnimi poslovneži in podjetniki slovenskega rodu v ZDA med seboj in s Slovenijo. Skupna ugotovitev vseh je bila, da je potencial takega povezovanja izjemno velik in v korist tako slovenski skupnosti kot Sloveniji kot matični državi.

Dogodki

 
ZDA

Ministrica dr. Helena Jaklitsch na obisku pri Slovencih v ZDA

Dr. Helena Jaklitsch, ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu, bo v četrtek, 16. septembra, pričela z obiskom med slovenskimi rojaki v ZDA. Ta bo potekal predvsem v znamenju 30-letnice samostojnosti Republike Slovenije.