Skoči do osrednje vsebine

Urad vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu

Slovenijo prizadela najhujša ujma doslej

Ukrepi države za pomoč po poplavah

 • Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se je udeležil slovenske maše v cerkvi sv. Vida, si ogledal veliko prireditveno dvorano, zbrane pozdravil na letni prireditvi SNPJ »Vinska trgatev« ter dan zaključil na uradnem odprtju Slovenskih dnevov v Clevelandu 2023.

 • V soboto, 23. septembra 2023 je minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon dopoldne obiskal župnijo in slovensko šolo Marije Vnebovzete v Collinwoodu, se ustavil na Slovenskem kulturnem vrtu, obiskal Slovensko pristavo in se srečal s predsedniki uprav, direktorji oziroma predstavniki najpomembnejših slovenskih institucij v Ohiu in širše.

 • Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se te dni mudi pri Slovencih v Združenih državah Amerike (ZDA). Prvi dan je bil namenjen ogledu nekaterih slovenskih ustanov v mestu, Slovenskega narodnega doma na ulici sv. Klare, Slovenskega muzeja in arhiva, Slovenske čitalnice, Rodoslovnega društva ter Narodnega muzeja clevelandske polke.

Novice

 • Na septembrskemu večeru Sredi domovine Oskar Molek

  Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu je danes gostil septembrski večer z izseljenskimi ustvarjalci Sredi domovine. Svojo razstavo fotografij z naslovom Mikrokozmos Buenos Aires – Ljubljana 1986 – 2023, ki smo jo ob tej priložnosti odprli v avli urada, nam je predstavil argentinski Slovenec, fotograf, publicist, raziskovalec in profesor Oskar Molek.

 • Minister Arčon slavnostni govornik na Dnevu Kobilarne Lipica

  Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se je danes udeležil Dneva Kobilarne Lipica.

 • Slovenci zunaj meja množično darujejo za poplave - samo iz Italije 170.000 evrov

  Avgusta 2023 so Slovenijo prizadele hude poplave in neurja. Za seboj so pustile grozovite posledice. Zamejci in izseljenci so takoj pomagali matični domovini. Urad je gostil predajo sredstev, ki so jih v akciji zbrali Slovenci v Italiji. Dogodek pa je bil namenjen tudi zahvali vsem rojakom, ki so z donacijami, materialnimi darovi in kot prostovoljci pomagali ob tej naravni nesreči.

Dogodki

  do
Cleveland, Združene države Amerike

Minister Arčon pri slovenski skupnosti v Clevelandu v ZDA

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se bo mudil v Združenih državah Amerike, kjer bo obiskal slovensko skupnost v Clevelandu ter se udeležil odprtja in več dogodkov letošnjih Slovenskih dnevov v Clevelandu 2023. Skupaj s partnerskimi organizacijami jih pripravlja Generalni konzulat Republike Slovenije v Clevelandu.