Skoči do osrednje vsebine

Urad vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu

 • Državni sekretar na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, dr. Dejan Valentinčič je včeraj obiskal slovensko narodno manjšina v Nišu. Obiskal je dve delujoči društvi v tem mestu, Slovensko kulturno skupnost niškega okraja »France Prešeren« in društvo slovensko – srbskega prijateljstva »Zdravica« v Nišu.

 • Tokrat v rubriki Rojaki za samostojno Slovenijo na portalu Slovenci.si predstavljamo Cirila Valanta, nekdanjega predsednika Društva Slovencev v Parizu, ki je bil kasneje dolga leta aktivno vpet v delo tamkajšnje Slovenske katoliške misije, profesorja matematike, stalnega diakona in človeka, ki je imel za Slovence vedno odprta vrata svojega doma. Valant se je že v mladih letih navduševal nad idejo samostojne Slovenije, še posebej pa je bil aktiven v času osamosvajanja.

 • Drugi dan obiska ministrice za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helene Jaklitsch na Zahodnem Balkanu, 27. novembra, je bil namenjen srečanju z rojaki, ki živijo in delujejo v Dubrovniki na Hrvaškem in v Črni gori.

Aktualno

 • Ministrica pri Slovencih v Zadru in Splitu na Hrvaškem

  Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch se ta konec tedna mudi na obisku pri rojakih v Dalmaciji in v Črni Gori. Prvi dan je obiskala Slovence, ki živijo in delujejo v Zadru in Splitu.

 • Drago Štoka (Rojaki za samostojno Slovenije)

  Drago Štoka se je rodil leta 1937 na Kontovelu pri Trstu. Klasično gimnazijo je obiskoval v Trstu, potem je odšel na študij slavistike v Ljubljano. Stanoval je pri primorskih znancih in upal, da bo dobil sobo v študentskem naselju in štipendijo. Nepričakovano pa se je moral izseliti tudi iz zasebne sobe, saj zaradi svojih verskih in demokratičnih nazorov ni bil »na pravi strani«. Vrnil se je v Trst, študiral na pravni fakulteti in postal odvetnik.

 • Ministrica dr. Helena Jaklitsch na vladnem obisku Pomurske statistične regije

  V okviru obiska Vlade RS v Pomurski regiji se je ministrica dr. Helena Jaklitsch po delovnem posvetu Vlade, ki je potekal v Raziskovalno izobraževalnem središču Dvorec Rakičan, srečala z županom občine Razkrižje in obiskala Pokrajinsko in študijsko knjižnico Murska Sobota, se srečala s predstavniki Radia Murski val in časopisa Vestnika ter s škofom msgr. Dr. Petrom Štumpfom, ki je v okviru Slovenske škofovske konference zadolžen za Slovence zunaj RS.