Skoči do osrednje vsebine

Urad vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu

 • Na spletni strani Zveze Slovencev na Madžarskem (ZSM) je bil 28. novembra 2022 objavljen javni razpis iz Programa za Porabske Slovence, ki so ga skupaj pripravili ZSM, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) in Urad RS za Slovence v zamejstvu in po svetu. Gre za prvi razpis, s katerim matična država neposredno finančno pomaga zamejski narodni skupnosti.

 • Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se danes mudi v Londonu. Dopoldne je bilo namenjeno razmisleku na temo povratništva, minister se je udeležil okrogle mize z naslovom Kako pritegniti nadarjene Slovence iz tujine. V nadaljevanju pa se je srečal tudi s predstavniki slovenske skupnosti v Združenem kraljestvu.

 • Državna sekretarka na Uradu Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu je danes v prostorih urada skupaj s sodelavci sprejela argentinskega Slovenca in člana slovenske nogometne reprezentance Andrésa (Andreja) Vombergarja. Član izbrane slovenske vrste in naš rojak je pripravil presenečenje, saj je ob tej priložnosti Uradu podaril podpisan dres.

Aktualno

 • Minister Arčon zaključil obisk pri slovenski skupnosti v Argentini

  Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se je danes udeležil zaključnega dne prvega Vseslovenskega srečanja v Mendozi v Argenitni, ki se ga je udeležilo blizu 500 Slovencev iz Argentine, Brazilije, Urugvaja, Čila in Kanade.

 • Minister Matej Arčon odprl Poslovno konferenco v Mendozi

  Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu se je danes v mendoškem kongresnem centru udeležil Poslovne konference, ki je namenjena krepitvi gospodarskega sodelovanja med Slovenijo in Argentino ter slovenskimi gospodarstveniki po svetu. V nagovoru se je minister Arčon, ki ga v Mendozi spremlja gospodarska delegacija iz Slovenije, zahvalil vsem, ki po svojih najboljših močeh krepijo sodelovanje med državami, in dejal, da so prav Slovenci po svetu lahko najboljša vez za povezovanje med državami. Ob tem je povabil vse, da se povezujejo, ohranjajo stike in še naprej iščejo skupne interese, ki so osnova za krepitev sodelovanja.

 • Minister Arčon na prvem Vseslovenskem srečanju v Argentini

  Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon je danes začel svoj obisk v Mendozi v Argentini, kjer se bo med drugim udeležil prvega Vseslovenskega srečanja, ki ga pripravljajo Društvo Slovencev v Mendozi, Veleposlaništvo Republike Slovenije v Buenos Airesu, Slovensko-argentinska gospodarska zbornica in Konzulat Republike Slovenije v Menodzi.