Skoči do osrednje vsebine

Urad vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu

 • Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu, dr. Helena Jaklitsch se je danes sestala s predsednikom Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS), Bogdanom Gabrovcem in predsednico Komisije za zamejski šport pri OKS, Sonjo Poljšak.

 • Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch se je danes udeležila svečane akademije ob 70. obletnici Združenja Slovenska izseljenska matica (SIM). Ob tem jubileju je združenju podelila tudi priznanje Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu za izjemno vlogo pri povezovanju slovenske izseljenske skupnosti z matično domovino in ohranjanje slovenske narodne identitete in kulturne dediščine med rojaki po svetu.

 • Ministrica dr. Helena Jaklitsch se je na uradu srečala z duhovnikom iz Nove Gorice mag. Bogdanom Vidmarjem, ki naj bi bil vključen tudi v projekt Evropske prestolnice kulture, ter zamejskim duhovnikom msgr. Renatom Podbersičem iz Sovodenj.

Aktualno

 • Obisk pri rojakih v Merlebachu

  Državni sekretar dr. Dejan Valentinčič se je v okviru svojega obiska v Franciji srečal s slovensko skupnostjo v Freyming - Merlebachu. V tem predelu so delovali številni rudniki premoga in slovenski rudarji so se tja začeli izseljevati že pred prvo svetovno vojno, naseljevanje se je okrepilo med obema vojnama in nadaljevalo tudi še v desetletjih po drugi svetovni vojni.

 • Joe Valenčič (Rojaki za samostojno Slovenijo)

  Tokrat v rubriki Rojaki za samostojno Slovenijo na portalu Slovenci.si predstavljamo Joea Valenčiča.

 • Ministrica podelila priznanje ob 70. obletnici izhajanja revije Naša luč

  Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch je danes ob začetku okrogle mize z naslovom »Železni jubilej Naše luči« podelila priznanje Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu reviji Naša luč ob 70. obletnici izhajanja revije, ki je vsa ta desetletja predstavljala pomembno slovensko narodno kulturno in duhovno vez med Slovenci po svetu in v domovini ter prispevala k ohranjanju narodne identitete in kulturne dediščine med rojaki zunaj Slovenije.