Skoči do osrednje vsebine

Urad vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu

Koronavirus (SARS-CoV-2)

Aktualne informacije in navodila najdete na strani Koronavirus (SARS-CoV-2).

Se želite cepiti proti covid-19? Prijavite se!

Na pametne telefone si namestimo aplikacijo #OstaniZdrav, ki nam sporoči, ali smo bili v stiku z okuženo osebo.

Nosimo zaščitno masko, redno si umivajmo in razkužujmo roke, poskrbimo za pravilno higieno kašlja ter ohranimo medosebno razdaljo dveh metrov.

 • Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch je danes na povabilo Srednjeevropskega muzejskega središča v Dolini pri Trstu obiskala Pangerčevo domačijo. Ob tej priložnosti se je srečala tudi z županom občine Dolina Sandyjem Klunom, pozdravil pa jo je tudi župnik Klemen Zalar.

 • Tokrat v rubriki Rojaki za samostojno Slovenijo na portalu Slovenci.si predstavljamo dr. Jožeta Bernika, svetovno priznanega pravnega strokovnjaka, ekonomista, politika in velikega slovenskega domoljuba. Bernik je s svojo aktivnostjo in poznanstvi v ZDA bistveno pripomogel k spremembi uradnega ameriškega stališča o Sloveniji kot delu enotne Jugoslavije. Svojo moč in energijo, kot tudi svoja finančna sredstva, je v tujini namenjal uveljavljanju slovenstva in zavedanja o Sloveniji.

 • Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch se je danes mudila na obisku v Barkovljah na Tržaškem v Italiji. Obiskala je osnovno šolo Fran Saleški Finžgar, se sestala s predstavniki Slovenskega kulturnega društva Barkovlje in Tržaškega pomorskega kluba Sirena ter se srečala z duhovnikom Tomažem Kunaverjem.

Aktualno

 • Alfred Brežnik (Rojaki za samostojno Slovenijo)

  Ta teden v rubriki Rojaki za samostojno Slovenijo na portalu Slovenci.si predstavljamo Alfreda Brežnika, elektroinženirja, podjetnika in dolgoletnega generalnega častnega konzula Republike Slovenije v Novem Južnem Walesu v Avstraliji. Brežnik je z vso požrtvovalnostjo in predanostjo deloval v prid slovenstva in domovine. Skupaj z drugimi rojaki v Avstraliji pa je bil še posebej aktiven v času osamosvojitve.

 • 20 let od sprejema zaščitnega zakona za Slovence v Italiji

  Včeraj je minilo 20 let od sprejema »zaščitnega zakona za Slovence v Italiji« (Zakonska določila za zaščito slovenske jezikovne manjšine v deželi Furlaniji Julijski krajini, tako imenovani zakon številka 38). Zakon je bil sprejet po desetletjih odlašanj in obljub, zato ga lahko označimo za pravi zgodovinski dogodek za Slovence v Italiji.

 • Ministrica dr. Helena Jaklitsch gostja Srečanja pod lipami

  Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch je bila v četrtek, 11. februarja, gostja Srečanja pod lipami v organizaciji Kulturnega centra Lojze Bratuž in Krožka Anton Gregorčič. Na tokratnem srečanju z naslovom »30 let zglednega varstva manjšin«, je ministrica spregovorila o politiki zaščite narodnih in jezikovnih manjšin, ki jo je Republika Slovenija udejanjila v 30-letih samostojne države.