Skoči do osrednje vsebine

Urad vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu

 • Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch je danes v Vili Podrožnik na slavnostnem dogodku podelila priznanje Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu argentinski Slovenki Alenki Prijatelj za dolgoletna prizadevanja pri organizaciji in razvoju slovenskega šolstva ter neprecenljiv prispevek k povezovanju skupnosti in ohranjanju slovenske kulture, misli in besede med rojaki v Argentini ter vročila spominske medalje ob 30. obletnici samostojne in neodvisne države Republike Slovenije zaslužnim prejemnikom iz zamejstva in izseljenstva za njihov prispevek k nastajanju, krepitvi in razvoju slovenske državnosti in slovenskih skupnosti v preteklih 30-ih letih.

 • Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch se je danes udeležila prireditve, ki so jo na dvorišču Slovenskega kulturnega društva Barkovlje pripravili ob 40. obletnici poimenovanja barkovljanske slovenske osnovne šole po pisatelju Franu Saleškemu Finžgarju in ob 40. obletnici obnovitve tamkajšnjega slovenskega kulturnega društva.

 • Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch se je danes v Porabju udeležila dogodka, ki sta ga ob svetovnem dnevu čebel pripravili Razvojna agencija Slovenska krajina in Zveza Slovencev na Madžarskem skupaj z najmlajšimi iz Dvojezičnih vrtcev Gornji Senik in Sakalovci. Ministrico je spremljala slovenska generalna konzulka v Monoštru Metka Lajnšček.

Aktualno

 • Obletnica Slovenskega kulturnega društva Ajda Umag

  Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch se je 17. maja mudila pri Slovencih v Umagu na Hrvaškem.

 • Ministrica z Valentinom Omanom

  Ministrica dr. Helena Jaklitsch je danes na uradu z veseljem gostila Valentina Omana, koroškega Slovenca ter priznanega in uglednega slikarja v Avstriji, Sloveniji in tudi širše. Spremljal ga je Michael Karrer, direktor Nitsch muzeja in vodja projekta RETROSPEKTIVA Valentina Omana, ki povezuje za umetnika tri poglavitne postaje: avstrijsko Koroško (Muzej moderne umetnosti Koroške, Celovec), Dunaj (razstavišče Künstlerhaus) in Slovenijo (Galerija Božidar Jakac, Kostanjevica na Krki).

 • Srečanje ministrice s predsednikom Slovenske škofovske konference

  Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch se je danes srečala s predsednikom Slovenske škofovske konference (SŠK), novomeškim škofom msgr. dr. Andrejem Sajetom. Srečanje je potekalo na sedežu novomeške škofije.

Dogodki