Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Možnost filtriranja zapisov
Ponastavi
 • Minister Arčon z veleposlanikom Češke

  Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon je danes v prostorih urada sprejel veleposlanika Češke republike Juraja Chmiela.

 • Minister z veleposlanikom Irske v Ljubljani

  Minister Matej Arčon je danes na uradu sprejel veleposlanika Irske Adriana Farrella.

 • Prvi razpis za spodbujanje naložb v gospodarstvu na območju slovenske narodne skupnosti na Madžarskem

  Na spletni strani Zveze Slovencev na Madžarskem (ZSM) je bil 28. novembra 2022 objavljen javni razpis iz Programa za Porabske Slovence, ki so ga skupaj pripravili ZSM, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) in Urad RS za Slovence v zamejstvu in po svetu. Gre za prvi razpis, s katerim matična država neposredno finančno pomaga zamejski narodni skupnosti.

 • Minister Arčon o povratništvo s slovensko skupnostjo v Londonu

  Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se danes mudi v Londonu. Dopoldne je bilo namenjeno razmisleku na temo povratništva, minister se je udeležil okrogle mize z naslovom Kako pritegniti nadarjene Slovence iz tujine. V nadaljevanju pa se je srečal tudi s predstavniki slovenske skupnosti v Združenem kraljestvu.

 • Andrej Vombergar Uradu podaril svoj reprezentančni dres

  Državna sekretarka na Uradu Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu je danes v prostorih urada skupaj s sodelavci sprejela argentinskega Slovenca in člana slovenske nogometne reprezentance Andrésa (Andreja) Vombergarja. Član izbrane slovenske vrste in naš rojak je pripravil presenečenje, saj je ob tej priložnosti Uradu podaril podpisan dres.

 • Minister Arčon zaključil obisk pri slovenski skupnosti v Argentini

  Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se je danes udeležil zaključnega dne prvega Vseslovenskega srečanja v Mendozi v Argenitni, ki se ga je udeležilo blizu 500 Slovencev iz Argentine, Brazilije, Urugvaja, Čila in Kanade.

 • Minister Matej Arčon odprl Poslovno konferenco v Mendozi

  Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu se je danes v mendoškem kongresnem centru udeležil Poslovne konference, ki je namenjena krepitvi gospodarskega sodelovanja med Slovenijo in Argentino ter slovenskimi gospodarstveniki po svetu. V nagovoru se je minister Arčon, ki ga v Mendozi spremlja gospodarska delegacija iz Slovenije, zahvalil vsem, ki po svojih najboljših močeh krepijo sodelovanje med državami, in dejal, da so prav Slovenci po svetu lahko najboljša vez za povezovanje med državami. Ob tem je povabil vse, da se povezujejo, ohranjajo stike in še naprej iščejo skupne interese, ki so osnova za krepitev sodelovanja.

 • Minister Arčon na prvem Vseslovenskem srečanju v Argentini

  Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon je danes začel svoj obisk v Mendozi v Argentini, kjer se bo med drugim udeležil prvega Vseslovenskega srečanja, ki ga pripravljajo Društvo Slovencev v Mendozi, Veleposlaništvo Republike Slovenije v Buenos Airesu, Slovensko-argentinska gospodarska zbornica in Konzulat Republike Slovenije v Menodzi.

 • Minister Arčon s predstavniki slovenske manjšine v Avstriji

  Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se je danes na sedežu Generalnega konzulata RS v Celovcu srečal s predstavniki avtohtone slovenske narodne manjšine v Avstriji. Na sestanku, ki je potekal v jesenskem nizu rednih delovnih srečanj, so ministru predstavniki manjšine predstavili konkretne načrte in cilje, ki jih želijo v korist tamkajšnje slovenske skupnosti uresničiti v prihodnjih mesecih.

 • Državna sekretarka Humar v Doberdobu, Bazovici in Rižarni položila vence

  Državna sekretarka na Uradu Vlade Republike Slovenije Vesna Humar je včeraj, 27. oktobra 2022, v luči dneva spomina na mrtve v imenu Republike Slovenije položila vence v Doberdobu, Bazovici in Rižarni.

 • Minister Arčon s predstavniki slovenske skupnosti na Hrvaškem o načrtih za prihodnost

  Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se je danes mudil v Zagrebu, kjer se je sestal s predstavniki slovenske skupnosti na Hrvaškem. Tokratno jesensko delovno srečanje, ki je potekalo v nizu delovnih srečanj, je bilo namenjeno predstavitvi prioritet in konkretnih ciljev ter načrtov, ki so jih, za prihodnje mesece, zastavili v skupnosti. Ministra Arčona je na sestanku spremljal veleposlanik Republike Slovenije v Zagrebu Gašper Dovžan

 • Na posvetu o slovenskih medijih v Avstriji zbrane nagovorila tudi državna sekretarka Humar

  Državna sekretarka na Uradu Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesna Humar je danes v prostorih Slovenske matice na Kongresnem trgu v Ljubljani nagovorila zbrane ob začetku posveta z naslovom Slovenski mediji v Avstriji nekoč in danes, ki ga pripravljata Slovenska matica in Inštitut za narodnostna vprašanja.

 • V Kanalski dolini o čezmejnem sodelovanju in krepitvi slovenstva

  Državna sekretarka na Uradu Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesna Humar se je danes mudila v Kanalski dolini, kjer se je srečala z župani severne Gorenjske in Primorske ter s predstavnikom Slovenskega kulturnega središča, enega od društev, ki združuje Slovence v tej dolini. Državno sekretarko je spremljal generalni konzul RS v Trstu Gregor Šuc.

 • Minister Arčon s predstavniki slovenske manjšine v Italiji

  Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se je danes mudil v Trstu, kjer se je v okviru rednih delovnih srečanj, napovedanih že na junijskem prvem uradnem obisku, sestal s predstavniki avtohtone slovenske narodne skupnosti v Italiji, z namenom, da predstavijo konkretne cilje in načrte, ki jih v korist tamkajšnje slovenske skupnosti želijo izpolniti v prihodnjih mesecih. Ministra sta spremljala državna sekretarka na Uradu Vlade Republike Slovenije v zamejstvu in po svetu Vesna Humar in generalni konzul RS v Trstu Gregor Šuc.

 • Urad podprl obisk dijakinje slovenskih korenin Žive Perko v Sloveniji

  V začetku septembra je v Slovenijo prispela Živa Perko, dijakinja slovenskih korenin iz Belgije, ki bo tri mesece obiskovala Gimnazijo Bežigrad, kot članica skupnosti ASEF pa se bo udeleževala raznih aktivnosti znotraj le-te.

 • Minister s predstavnikoma Kluba zamejskih študentov

  Minister Matej Arčon je sprejel predstavnika Kluba zamejskih študentov. Predsednik Luka Paljk in podpredsednik Igor Terčon sta ministru predstavila delovanje, aktivnosti in projekte kluba, ki je bil ustanovljen leta 2014.

 • Državna sekretarka z Josephom Valencicem

  Državna sekretarka Vesna Humar je v prostorih urada sprejela predstavnika slovenske skupnosti iz Clevelanda (ZDA) Josepha Valencica, zgodovinarja, člana Sveta Vlade Republike Slovenije za Slovence po svetu in člana Mednarodne dvorane slavnih Clevelanda.

 • Minister Arčon s predstavniki Nove univerze

  Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon je danes v okviru rednih srečanj sprejel dr. Petra Jambreka, predsednika Nove univerze in doc. dr. Dejan Valentinčič, prodekana za raziskovalno in razvojno dejavnost Fakultete za slovenske in mednarodne študije.

 • Minister Arčon obiskal Primorski tehnološki park

  Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon je danes, 11. oktobra 2022, obiskal Primorski tehnološki park (PTP), ki ima prostore v Vrtojbi, in se srečal z direktorico mag. Tanjo Kožuh. Ministra Arčona je spremljala državna sekretarka Vesna Humar.

 • Minister Matej Arčon na sprejemu posadk in podelitvi nagrad regate Go to Barcolana from Slovenia

  Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se je danes v Trstu na povabilo Združenja slovenskih športnih društev (ZSŠDI) udeležil sprejema posadk in nagrajevanja regate Go to Barcolana from Slovenia, ki poteka v okviru odmevnega mednarodnega jadralskega dogodka, največje regate na svetu Barkovljanke 54. Minister je zbrane na dogodku nagovoril, sodeloval pa je tudi pri podelitvi nagrad.