Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis
Ponastavi
 • Čestitka ministrice Slovenskemu programskemu oddelku in Slovenskim informativnim sporedom RAI ob prejemu odlikovanja predsednika republike

  Danes je na posebni slovesnosti predsednik Republike Slovenije Borut Pahor Slovenskemu programskemu oddelku in slovenskim informativnim sporedom, ki delujejo v okviru Deželnega sedeža RAI za Furlanijo - Julijsko krajino, vročil državno odlikovanje red za zasluge za pomembno vlogo pri ustvarjanju radiotelevizijskih vsebin v slovenščini, namenjenih slovenski narodni skupnosti v Italiji, in za dolgoletno čezmejno sodelovanje, ki prispeva k bogatitvi programov na obeh straneh meje.

 • Ministrica dr. Helena Jaklitsch na Deželnem sedežu RAI za Furlanijo Julijsko krajino

  Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch je danes obiskala Deželni sedež RAI za Furlanijo Julijsko krajino. Srečala se je z direktorjem Sedeža Guidom Corso, odgovorno urednico Slovenskega programskega oddelka Martino Repinc, glavnim urednikom Slovenskih informativnih sporedov Markom Tavčarjem ter njegovimi sodelavci.

 • Ministrica dr. Helena Jaklitsch s Slovenci v Porabju obeležila 30. obletnico Slovenije

  Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch je danes preživela med Slovenci v Porabju. Najprej se je v Gornjem Seniku udeležila predstavitve knjige o župniku Janošu Küharju nato pa še praznovanja 30. obletnice samostojnosti Slovenije, ki jo je v vojaškem muzeju v Čepincih organiziralo najštevilčnejše slovensko društvo v Porabju, Društvo porabskih slovenskih upokojencev.

 • Jože Slobodnik (Rojaki za samostojno Slovenijo)

  Tokrat v rubriki Rojaki za samostojno Slovenijo na portalu Slovenci.si predstavljamo Jožeta Slobodnika, podjetnika in kasnejšega častnega generalnega konzula Republike Slovenije v Kanadi, so dogodki, ki so se leta 1991 odvijali v Sloveniji, spodbudili, da se je dejavno zavzel za demokratizacijo in osamosvojitev Slovenije.

 • Ministrica dr. Helena Jaklitsch na zaključni prireditvi 20. dobrodelne akcije »Podarimo knjige«

  Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch je danes nagovorila zbrane na prireditvi ob zaključku 20. dobrodelne akcije "Podarimo knjige", v organizaciji Mohorjeve družbe v Celovcu in Avstrijskega veleposlaništva v Ljubljani.

 • Srečanje ministrice dr. Jaklitsch s Slovenci v Pragi in Brnu

  Drugi dan obiska pri Slovencih na Češkem se je ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch v prostorih veleposlaništva Republike Slovenije srečala s Slovenci, ki živijo in delajo na Češkem.

 • Ministrica dr. Helena Jaklitsch na obisku pri Slovencih na Češkem

  Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch je danes in jutri na obisku pri Slovencih na Češkem. Danes, 10. junija 2021, se je v čudovitem ambientu Praškega gradu udeležila slavnostne prireditve ob 30. obletnici samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije, ki jo je pripravilo slovensko veleposlaništvo v Pragi.

 • Župnika Jože Božnar in Janez Kumše (Rojaki za samostojno Slovenijo)

  Tokrat v rubriki Rojaki za samostojno Slovenijo na portalu Slovenci.si predstavljamo župnika Jožeta Božnarja in Janeza Kumšeta. V prizadevanja za politične spremembe, osamosvojitev in mednarodno priznanje Slovenije so se v prelomnih časih vključevale praktično vse slovenske organizacije, med njimi izrazito tudi slovenske katoliške župnije oziroma misije. Taka je bila tudi vloga slovenskih župnij Sv. Vida in Marije Vnebovzete v Clevelandu, z župnikoma Jožetom Božnarjem in Johnom Kumsetom (Janezom Kumšetom) na čelu.

 • Prireditev "Sloveniji za 30 let" (Dobrodošli doma 2021)

  Vljudno vabljeni na prireditev “Sloveniji za 30 let”, ki bo v soboto, 3. julija 2021, v Ribnici. Letos smo tradicionalno prireditev za Slovence v zamejstvu in po svetu Dobrodošli doma poimenovali malo drugače. Ker praznujemo 30 leto osamosvojitve Slovenije, želimo nameniti posebno pozornost našim rojakom po svetu, ki so igrali zelo pomembno vlogo pri procesu mednarodnega priznanja Slovenije kot samostojno, suvereno državo. Čeprav so nas vse zadnje leto pestile težke razmere, zremo z optimizmom naprej.

 • Dušan S. Lajovic (Rojaki za samostojno Slovenijo)

  Tokrat v rubriki Rojaki za samostojno Slovenijo na portalu Slovenci.si predstavljamo Dušana Lajovica, uspešnega podjetnika, politika, diplomata in velikega dobrotnika slovenske skupnosti v Avstraliji je predanost slovenstvu spremljala celo življenje, kljub temu, da ga je večino preživel v Avstraliji. Podpiral je ideje slovenske pomladi in bil v vseh pogledih ambasador samostojne Slovenije. Imenovan je bil tudi za častnega konzula Republike Slovenije na Novi Zelandiji. Leta 2005 mu je takratni predsednik republike dr. Janez Drnovšek podelil zlati red za zasluge.

 • Ministrica dr. Helena Jaklitsch na dvodnevnem obisku v Beogradu

  Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch se je včeraj in danes mudila na obisku pri slovenski narodni skupnosti v Republiki Srbiji. Srečala se je tudi s srbsko ministrico za človekove in manjšinske pravice ter socialni dialog Gordano Čomić ter beograjskim nadškofom metropolitom msgr. mag. Stanislavom Hočevarjem.

 • Ministrica dr. Helena Jaklitsch na srečanju z županom občine Trst

  Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch je bila danes na uradnem obisku v občini Trst. Ministrica se je srečala z županom Trsta Robertom Dipiazzo, predsednikom občinskega sveta Francescom Panteco in občinskimi svetniki in drugimi političnimi predstavniki slovenske manjšine v mestu Trst. Ministrica dr. Jaklitsch je v dopoldanskem delu obiskala tudi slovensko srednjo šolo v Trstu Licej France Prešeren, srečala pa se je tudi z ustvarjalci Primorskega dnevnika.

 • dr. Marko Kremžar (Rojaki za samostojno Slovenijo)

  Ta teden v rubriki Rojaki za samostojno Slovenijo na portalu Slovenci.si predstavljamo dr. Marka Kremžarja. Vloga dr. Marka Kremžarja, argentinskega Slovenca in enega osrednjih osebnosti slovenske politične emigracije, za čas osamosvojitve ima brez dvoma izjemno mesto.

 • Komite za priznanje Slovenije (Rojaki za samostojno Slovenijo)

  Tokrat v rubriki Rojaki za samostojno Slovenijo na portalu Slovenci.si predstavljamo Komite za priznanje Slovenije, ki je deloval na Nizozemskem. Ustanovitelji so bili: Jos Aretz, Bert Sikkens, Stanislav Blažič, Alenka Huiskens-Mastnak, Pavel Iskra, Frank van Krevel, Lidija in Antoon Oosting, Lidija in Johan de Weiss, Jerca Van Eijck-Zupan ter Breda Sikkens. V naslednjih mesecih se jim je pridružilo še veliko tistih, ki so želeli pomagati mladi državi na poti v samostojnost, tako je v začetku novembra 1991 Komite imel že 63 registriranih članov.

 • Ministrica dr. Jaklitsch na slavnostnem odprtju prenovljene telovadnice v Števanovcih v Porabju

  Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch se je v četrtek, 20. maja 2021, udeležila slavnostnega odprta prenovljene in povečane telovadnice Dvojezične osnovne šole in vrtca Števanovci v Porabju na Madžarskem.

 • Sestanek glede izvajanja Interreg projektov

  Ministrica dr. Helena Jaklitsch in državna sekretarka Službe Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko sta se danes sestali z direktorjem Mohorjeve družbe iz Celovca Karlom Hrenom in predsednikom Slovenske gospodarske zveze iz Celovca Benjaminom Wakounigom. Spregovorili so o izvajanju za avtohtono slovensko narodno skupnost v Avstriji pomembnih Interreg projektih.

 • Ministrica dr. Helena Jaklitsch obiskala Kulturni center Lojze Bratuž v Gorici

  Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch je obiskala Kulturni center Lojze Bratuž v Gorici. Osrednji del je bil namenjen srečanju s predstavniki slovenskih društev in organizacij, ki imajo svoj sedež v prostorih centra. Dogodek je bil namenjen tudi uradnemu odprtju osrednje dvorane po zaključku obnovitvenih del, ki so jih opravili v času, ko je bil kulturni center zaradi epidemije zaprt.

 • Ministrica dr. Helena Jaklitsch na obisku v Števerjanu

  Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch je danes obiskala občino Števerjan na Goriškem v Italiji. Sestala se je z županjo Franko Padovan in njenimi sodelavci ter predstavnikoma kulturnih društev, ki delujeta v Števerjanu; Slovensko katoliško prosvetno društvo Frančišek Borgia Sedej in Kulturno društvo Briški grič.

 • Edmund John Turk (Rojaki za samostojno Slovenijo)

  Tokrat v rubriki Rojaki za samostojno Slovenijo na portalu Slovenci.si predstavljamo Edmunda Johna Turka, odvetnika, sodnika, več let clevelandskega mestnega svetnika ter predsednika odbora Združeni Američani za Slovenijo (UAS – United Americans for Slovenia).

 • Pogovor z uredništvom tednika Novi Matajur

  Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch se je danes odzvala vabilu in se udeležila pogovora z uredništvom Novega Matajurja, tednika Slovencev Videmske pokrajine, ki pokriva dogajanje na celotnem območju slovenske manjšine v Italiji in tudi na slovenski strani obmejnega pasu. Spregovorili so o aktualnih temah, ki zaznamujejo vsakodnevno življenje naših rojakov na tem območju in tudi širše, prav tako pa tudi o načrtih in korakih za prihodnost.