Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Možnost filtriranja zapisov
Ponastavi
 • Sredi domovine: dr. Helga Mračnikar

  Na uradu se je danes odvil majski večer z zamejskimi ustvarjalci Sredi domovine. Tokrat nas je po sledovih svojega ustvarjanja popeljala koroška Slovenka in avtorica knjige Mamin glas dr. Helga Mračnikar. Udeležence je spustila v intimo odnosa z mamo, delila nekaj njenih misli in bolečih spominov, orisala občutja koroškega Slovenca zunaj matice, pa tudi v Ljubljani, se dotaknila lepe narečne besede.

 • Na uvodnem srečanju projekta Kras Carso II minister Arčon poudaril pomen čezmejnega povezovanja

  Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se je danes v Botaničnem vrtu v Sežani udeležil uvodnega srečanja projekta Kras Carso II - Skupno upravljanje in trajnostni razvoj območja Matičnega Krasa. Na dogodku sta bili tudi državna sekretarka na Uradu Vesna Humar in državna sekretarka na Ministrstvu za kohezijo in regionalni razvoj Andreja Katič.

 • Minister Arčon slovesno odprl nove prostore slovenskega Jadralnega kluba Čupa

  Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon je sončno nedeljo preživel v zamejstvu. V Sesljanskem zalivu se je udeležil slovesnega dogodka ob odprtju novih prostorov slovenskega Jadralnega kluba Čupa in njihovi 50. obletnici delovanja.

 • Mediji so steber narodnih manjšin in katalizator čezmejnega sodelovanja

  V Novi Gorici so se na konferenci, ki so jo gostili sindikati, dejavni na deželnem sedežu RAI, gostili konferenco o čezmejni javni radijski in televizijski službi, ki ščiti manjšine. Udeleženci so se zavzeli za povečanje sodelovanja in znanja pri ustvarjanju medijskih vsebin v obmejnem prostoru. Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu obsežno podpira produkcijo manjšinskih vsebin.

 • Minister Arčon z visokimi predstavniki madžarske oblasti o položaju Slovencev na Madžarskem

  Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se danes mudi v Budimpešti na Madžarskem. Srečal se je z visokimi predstavniki madžarske oblasti in Slovenci, ki živijo in delujejo v prestolnici naše vzhodne sosede.

 • Ministra Jevšek in Arčon podprla vzpostavitev Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje

  Minister za kohezijo in regionalni razvoj dr. Aleksander Jevšek in minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon sta se na Gradu Štanjel sestala s predstavniki krovnih organizacij Slovencev v Italiji, Slovenske kulturno-gospodarske zveze in Sveta slovenskih organizacij, Slovenskega deželnega gospodarskega združenja ter Kmečke zveze. Glavna tema pogovorov je bila vključenost slovenske narodne manjšine v Italiji v čezmejne programe ter vzpostavitev Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje (EZTS) Kras Carso.

 • Ohranjeni arhivi slovenske skupnosti iz cerkve sv. Janeza v Bethlehemu v ZDA

  V zadnjem obdobju sta Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu in Generalni konzulat Republike Slovenije v Celevelandu posvetila kar nekaj časa in truda, da bi se našla ustrezna rešitev za ohranitev slovenske dediščine v arhivih evangeličanske in katoliške cerkve v Bethlehemu v Združenih državah Amerike.

 • Minister vročil priznanje Tržaškemu partizanskemu pevskemu zboru Pinko Tomažič

  Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se je danes, na praznik dela, udeležil Prvomajskega slavja v Števerjanu, ki ga je v Domu na Bukovju že tradicionalno pripravilo Kulturno društvo Briški grič in imel slavnostni nagovor.

 • Minister Arčon na Občini Sežana

  Minister Matej Arčon je na povabilo župana Andreja Sile obiskal Občino Sežana in se sestal na temo čezmejnega sodelovanja in razvojne vizije čezmejnega območja Matičnega Krasa.

 • Državna sekretarka na srečanju dveh Colov

  Državna sekretarka na Uradu Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesna Humar se je na Colu nad Ajdovščino udeležila Srečanja dveh Colov.

 • Alex Kama Devetak pričel niz večerov z zamejskimi ustvarjalci Sredi domovine

  Na uradu se je odvil prvi večer z zamejskimi ustvarjalci niza Sredi domovine, na katerem se je predstavil goriški Slovenec, avtor zbirke kratkih zgodb "Nedaleč" in zmagovalec Festivala mlade literature Urška 2021 Alex Kama Devetak.

 • Minister Arčon s predstavniki Rafaelove družbe

  Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se je v prostorih Rafaelove družbe v Ljubljani sestal s predstavniki ene od štirih organizacij civilne družbe, ki v Sloveniji delujejo z namenom povezovanja Slovencev v zamejstvu in po svetu z matično domovino.

 • Minister Arčon Slovenskemu centru za glasbeno vzgojo Emil Komel podelil priznanje

  Minister Matej Arčon se je v Kulturnem centru Lojze Bratuž v italijanski Gorici udeležil Jubilejnega koncerta ob 70. obletnici Slovenskega centra za glasbeno vzgojo Emil Komel.

 • Drugi dan obiska ministra Arčona v Brnu

  Drugi dan obiska ministra Mateja Arčona v Brnu je sledilo srečanje z dekanjo Filozofske fakultete Masarykove univerze v Brnu, srečanje slovenistik iz Prage, Pardubic, Bratislave in Brna, počastitev dela Mihajla Rostoharja in Slovensko-češki koncert.

 • Minister Arčon na Odprtju Slovenskih dni v Brnu

  Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se ta konec tedna mudi pri slovenski skupnosti na Češkem. Udeležil se bo več dogodkov v okviru Slovenskih dni v Brnu. Danes, na prvi dan obiska, je ministra Arčona sprejel guverner Južno-moravske regije Jan Grolich.

 • Minister Arčon s predsednico Republike Pirc Musar

  Minister Matej Arčon in državna sekretarka Vesna Humar sta se danes sestala s predsednico Republike Slovenije Natašo Pirc Musar.

 • Minister Arčon z novogoriškimi gimnazijci o aktivnem državljanstvu

  Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se je danes na Gimnaziji Nova Gorica udeležil pogovora z dijaki v okviru evropskega projekta Odkrito z odločevalci.

 • Minister Arčon pri Svetovnem slovenskem kongresu in Združenju Slovenska izseljenska matica

  Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se je danes na njihovih sedežih sestal s predstavniki Svetovnega slovenskega kongresa in Združenja Slovenska izseljenska matica ter si ogledal prostore, v katerih delujejo.

 • Minister Arčon podelil glavne nagrade POPRI 2023

  Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se je danes v Slovenskem narodnem gledališču v Novi Gorici udeležil zaključne prireditve nacionalnega tekmovanja za najboljše podjetniške projekte POPRI 2023, ki prav letos praznuje 20. obletnico.

 • Državna sekretarka Humar: "Ljubljana potrebuje več Koroške"

  Državna sekretarka na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesna Humar se je danes udeležila 21. Koroških kulturnih dnevov v Ljubljani.