Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Filters.LEGEND_TITLE
Ponastavi
 • Ministrica na obisku pri SNPJ v Pittsburghu

  Drugi dan gostovanja v Združenih državah Amerike dr. Helena Jaklitsch, ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu, srečala s častno konzulko RS v Pennsylvaniji Petro Mitchel, sicer uspešno podjetnico. Beseda je tekla predvsem o možnosti povečanega poslovnega sodelovanja med državama, tudi preko slovenske poslovne skupnosti v državi.

 • Ministrica dr. Jaklitsch med rojaki v Clevelandu

  Dr. Helena Jaklitsch, ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu, je prvi dan gostovanja med rojaki v Združenih državah Amerike pričela z obiskom na Generalnem konzulatu RS v Clevelandu, kjer se je zjutraj pogovarjala z nekaterimi slovenskimi podjetniki. Beseda je tekla o možnostih in izzivih tesnejšega povezovanja med številnimi poslovneži in podjetniki slovenskega rodu v ZDA med seboj in s Slovenijo. Skupna ugotovitev vseh je bila, da je potencial takega povezovanja izjemno velik in v korist tako slovenski skupnosti kot Sloveniji kot matični državi.

 • Državni sekretar dr. Valentinčič na srečanju vladnih ekip Slovenije in Madžarske

  Državni sekretar dr. Dejan Valentinčič se je danes v Celju udeležil srečanja vladnih ekip Slovenije in Madžarske. Pred skupno sejo se je odvilo tudi bilateralno srečanje na temo manjšinskih vprašanj in čezmejnega sodelovanja, kjer se je državni sekretar srečal s podpredsednikom vlade za nacionalno politiko, cerkev in nacionalnosti Madžarske dr. Zsoltom Semjénom.

 • Aktivnosti ministrice in državnega sekretarja v okviru regijskega obiska vlade v Savinjski regiji

  Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch se je danes v okviru regijskega obiska vlade v Savinjski regiji udeležila delovnega posveta vlade v Termah Olimia. V nadaljevanju je državni sekretar dr. Dejan Valentinčič obiskal občino Solčava. Pred zaključno javno tribuno, v Celju, pa je državni sekretar obiskal še Celjsko Mohorjevo družbo.

 • Podpis programa za spodbujanje gospodarskega razvoja slovenske narodne skupnosti na Madžarskem

  Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek in ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch sta danes podpisala Program spodbujanja gospodarske osnove avtohtone slovenske narodne skupnosti na Madžarskem za obdobje 2021-2024.

 • Odprtje razstave Združenja Slovenska izseljenska matica

  Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu je danes gostil odprtje razstave o delovanju Združenja Slovenska izseljenska matica, ki letos praznuje 70. obletnico.

 • Ministrica dr. Jaklitsch na osrednji slovesnosti v Bazovici

  Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch se je danes udeležila osrednje slovesnosti v spomin na štiri bazoviške junake pri spomeniku v Bazovici.

 • Ministrica dr. Helena Jaklitsch na 28. Festivalu Suha

  Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch se je v soboto, 11. septembra, mudila v občini Suha, kjer si je v kraju Žvabek sprva ogledala Hišo Kulture in se ob tem srečala z odborniki Katoliško prosvetnega društvo DRAVA – Žvabek. Slovensko društvo je najstarejše društvo v občini, ki je v lanskem letu praznovalo svojo 110. obletnico obstoja in delovanja. Pod okriljem društva deluje znani oktet Suha, ki v letošnjem letu praznuje 40 let svojega plodnega delovanja, nato otroška igralska skupina "Lutke Suha" in Vokalno - instrumentalna skupina P.I.S Žvabek.

 • Okrogla miza o slovenski manjšini v Furlaniji Julijski krajini

  Ministrica dr. Helena Jaklitsch danes sodeluje na okrogli mizi o slovenski manjšini v Furlaniji Julijski krajini, ki poteka v okviru 65. kongresa Federalistične zveze evropskih narodnosti (FUEN) 2021, ki se te dni odvija v Trstu.

 • Seja Medresorske vladne skupine za izvedbo repatriacijo

  Danes je potekala 2. seja Medresorske vladne skupine za izvedbo repatriacije oseb slovenskega rodu iz Bolivarske republike Venezuele, ki jo je vodil državni sekretar na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Dejan Valentinčič.

 • Ministrica dr. Helena Jaklitsch na 65. kongresu FUEN-a 2021 v Trstu

  Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch je danes, 9. septembra 2021, kot uvodna govorka nastopila na odprtju 65. kongresa največje krovne organizacije evropskih avtohtonih narodnih manjšin in jezikovnih skupin Federalistične zveze evropskih narodnosti (FUEN) 2021, ki ga v Trstu gosti Svet slovenskih organizacij, ena od obeh krovnih organizacij slovenske manjšine v Italiji.

 • Elica Rizmal (Rojaki za samostojno Slovenijo)

  Tokrat v rubriki Rojaki za samostojno Slovenijo na portalu Slovenci.si predstavljamo Elico Rizmal. Kot dolgoletna urednica slovenske radijske oddaje na SBS v Melbournu, je v okviru svojega dela in tudi sicer pomembno prispevala k ozaveščanju o dogajanju v domovini, v času osamosvojitve ter bila tudi aktivno vpeta z željo pomagati domovini in doseči njeno čimprejšnje priznanje in uveljavitev.

 • Ministrica dr.Jaklitsch z ministrom Andrijaničem

  Danes je ministrica dr. Helena Jaklisch gostila ministra za digitalizacijo Marka Borisa Andrijaniča in dr. Jureta Leskovca, ustanovitelja fundacije ASEF. Tema srečanja so bile priložnosti in možnosti digitalizacije pri povezovanju slovenskih strokovnjakov po svetu.

 • Aktivnosti ministrice dr. Helene Jaklitsch v okviru Regijskega obiska vlade v Goriški regiji

  Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch se je danes v okviru regijskega obiska vlade v Goriški regiji srečala s predstavniki Kulturnega društva NIT, obiskala je Občino Kobarid, kjer je spregovorila s tamkajšnjim županom, podžupanom občine Tolmin in direktorjem Posoškega razvojnega centra. V nadaljevanju se je srečala tudi s slovenskimi duhovniki, ki delujejo na obeh straneh meje. Pred zaključno javno tribuno v Novi Gorici je ministrica obiskala še Primorski tehnološki park.

 • Ministrica dr. Helena Jaklitsch se je sestala s predstavniki Zveze slovenskih kulturnih društev

  Ministrica dr. Helena Jaklitsch se je danes na Uradu sestala s predstavniki Zveze slovenskih kulturnih društev iz Italije. Predstavili so delovanje združenja, program letošnjega Slofesta ter kako se spopadajo z epidemijo, ki jim je kljub mnogim oviram odprla nove poti pri medgeneracijskem povezovanju.

 • Mladi iz zamejstva pripravili Slovenija party

  Ministrica dr. Helena Jaklitch je današnje prijetno popoldne zaključila na prireditvi Slovenija party, ki so jo ob 30. obletnici osamosvojitve in demokratizacije Slovenije pripravili mladi zamejci iz Slovenski Kulturni Klub.

 • Ministrica dr. Jaklitsch na 56. Študijskih dnevih Draga

  Danes so se v parku Finžgarjevega doma na Opčinah pričeli Študijski dnevi Draga 2021. Odprtja se je z veseljem udeležila tudi ministrica dr. Helena Jaklitsch, ki je zbranim ob začetku letošnje že 56. izvedbe namenila tudi nekaj besed.

 • Leander Škof (Rojaki za samostojno Slovenijo)

  Tokrat v rubriki Rojaki za samostojno Slovenijo na portalu Slovenci.si tokrat predstavljamo Leandra Škofa. V slovensko skupnost ga je leta 1990 pritegnilo gibanje za ustanovitev Kanadskega in Svetovnega slovenskega kongresa, ker je v tem videl možnost, da se slovenski narod, raztresen po vsem svetu, poveže med seboj in s Slovenci v domovini.

 • S 3. septembrom 2021 spremenjen urnik testiranja na kontrolnih točkah z Italijo

  Od petka, 3. septembra 2021, bo brezplačno hitro testiranje na covid-19 na kontrolnih točkah na meji z Italijo v Solkanu, Sežani in Škofijah potekalo po spremenjenem urniku. V Ratečah in Kobaridu testiranje ostaja po urniku, ki velja od 24. avgusta 2021.

 • Ministrica s predsednico Kulturnega centra Lojze Bratuž v Gorici

  Ministrica dr. Jaklitsch se je danes srečala s Franko Žgavec, predsednico Kulturnega Centra Lojze Bratuž v Gorici.