Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Filters.LEGEND_TITLE
Ponastavi
 • Slavnostna podelitev spominskih medalj ob 30. obletnici Slovenije in priznanja urada

  Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch je danes v Vili Podrožnik na slavnostnem dogodku podelila priznanje Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu argentinski Slovenki Alenki Prijatelj za dolgoletna prizadevanja pri organizaciji in razvoju slovenskega šolstva ter neprecenljiv prispevek k povezovanju skupnosti in ohranjanju slovenske kulture, misli in besede med rojaki v Argentini ter vročila spominske medalje ob 30. obletnici samostojne in neodvisne države Republike Slovenije zaslužnim prejemnikom iz zamejstva in izseljenstva za njihov prispevek k nastajanju, krepitvi in razvoju slovenske državnosti in slovenskih skupnosti v preteklih 30-ih letih.

 • Ministrica v Barkovljah

  Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch se je danes udeležila prireditve, ki so jo na dvorišču Slovenskega kulturnega društva Barkovlje pripravili ob 40. obletnici poimenovanja barkovljanske slovenske osnovne šole po pisatelju Franu Saleškemu Finžgarju in ob 40. obletnici obnovitve tamkajšnjega slovenskega kulturnega društva.

 • Ministrica z najmlajšimi porabskimi Slovenci na prireditvi ob svetovnem dnevu čebel

  Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch se je danes v Porabju udeležila dogodka, ki sta ga ob svetovnem dnevu čebel pripravili Razvojna agencija Slovenska krajina in Zveza Slovencev na Madžarskem skupaj z najmlajšimi iz Dvojezičnih vrtcev Gornji Senik in Sakalovci. Ministrico je spremljala slovenska generalna konzulka v Monoštru Metka Lajnšček.

 • Obletnica Slovenskega kulturnega društva Ajda Umag

  Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch se je 17. maja mudila pri Slovencih v Umagu na Hrvaškem.

 • Ministrica z Valentinom Omanom

  Ministrica dr. Helena Jaklitsch je danes na uradu z veseljem gostila Valentina Omana, koroškega Slovenca ter priznanega in uglednega slikarja v Avstriji, Sloveniji in tudi širše. Spremljal ga je Michael Karrer, direktor Nitsch muzeja in vodja projekta RETROSPEKTIVA Valentina Omana, ki povezuje za umetnika tri poglavitne postaje: avstrijsko Koroško (Muzej moderne umetnosti Koroške, Celovec), Dunaj (razstavišče Künstlerhaus) in Slovenijo (Galerija Božidar Jakac, Kostanjevica na Krki).

 • Srečanje ministrice s predsednikom Slovenske škofovske konference

  Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch se je danes srečala s predsednikom Slovenske škofovske konference (SŠK), novomeškim škofom msgr. dr. Andrejem Sajetom. Srečanje je potekalo na sedežu novomeške škofije.

 • Ministrica na občnem zboru Slovenske gospodarske zveze v Celovcu

  Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch je delovni torek, 10. maj 2022, zaključila s slovenskimi gospodarstveniki na avstrijskem Koroškem. V Celovcu se je udeležila občnega zbora Slovenske gospodarske zveze v Celovcu (SGZ).

 • 30. obletnica Zveze slovenskih društev na Hrvaškem

  Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch se je 10. maja udeležila slovesnosti ob 30. obletnici Zveze slovenskih društev na Hrvaškem. Predsednici in ostalim predstavnikom zveze je čestitala za ta pomembnem jubilej, to priložnost pa je izkoristila tudi za prijeten pogovor s številnimi predsedniki društev, ki združujejo Slovence na Hrvaškem.

 • 70 let Mešanega pevskega zbora Lojze Bratuž

  Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch se je v nedeljo, 8. maja 2022, udeležila Slavnostne akademije s koncertom ob 70-letnici Mešanega pevskega zbora Lojze Bratuž pod naslovom »Kot vrabček ljubim jaz prostost, med grede grem cvetoče«.

 • Ministrica v Benečiji na festivalu Senjam beneške piesmi

  Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch se je 6. maja 2022 udeležila tradicionalne prireditve Senjam beneške piesmi, ki se je odvila na Lesah v občini Grmek v Benečiji. Festival, ki s spletom dogodkov in glasbenih večerov že desetletja pomembno prispeva k ohranjanju, krepitvi in promociji zgodovinske in kulturne dediščine beneškega narečja in tamkajšnje glasbe, se bo zvrstil od petka do nedelje.

 • Ministrica s Slovenci na Nizozemskem

  Ministrica dr. Helena Jaklitsch se je danes popoldan prek ZOOM povezave srečala z Viktorjem Klemenčičem, novoizvoljenim predsednikom Združenja prijateljev Slovenije na Nizozemskem.

 • Ministrica na praznovanju Bralne značke

  Ministrica dr. Helena Jaklitsch se je danes udeležila prireditve, ki so jo ob zaključku praznovanj 60-letnice Bralne značke pripravili Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS. V Cankarjevem domu so se letos zbrali zaslužni mentorji in ustvarjalci, ki jih povezuje ljubezen do branja, knjig in mladih bralcev. Ministrico je sprejel predsednik društva Bralna značka Slovenije, tržaški Slovenec, pesnik in pisatelj Marko Kravos.

 • Ministrica na spominski prireditvi ob 80. obletnici pregona koroških Slovencev

  Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch se je danes udeležila spominske prireditve ob 80. obletnici pregona koroških Slovenk in Slovencev, ki so jo v Domu glasbe v Celovcu pripravili Zveza slovenskih pregnancev, Slovenska prosvetna zveza in Krščanska kulturna zveza. Slovesnosti se je udeležil tudi predsednik avstrijskega parlamenta Wolfgang Sobota.

 • Predstavitev pesniške zbirke Beneške Slovenke Andreine Trusgnach »Pingulauenca ki jo nie bluo«

  Na Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu je v četrtek, 21. aprila, zvenela mehka beneška beseda. Pesnica in zavedna Beneška Slovenka Andreina Trusgnach Cekova je udeležence začarala z izjemno srčno in pomensko poezijo, zbrano v njeni zadnji zbirki »Pingulauenca ki jo nie bluo«.

 • Predstavitev projekta Vzorčne turistično izobraževalne kmetije Gorski kotar v Prezidu

  Kmetijsko izobraževalna skupnost Gorski kotar, Slovensko kulturno društvo Gorski kotar in Svet za slovensko narodno manjšino Čeber, ob sodelovanju Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu ter Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, so pripravili predstavitev projekta Vzorčne turistično izobraževalne kmetije Gorski kotar v Prezidu.

 • Ministrica pri Slovencih v Dobrli vasi in Velikovcu na avstrijskem Koroškem

  Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch se je v sredo, 20. aprila, mudila na avstrijskem Koroškem. V Velikovcu so jo sprejeli v Večjezičnem zasebnem otroškem vrtcu Kekec ter se srečala s predstavniki Prosvetnega društva Lipa. V Dobrli vasi so ministrico obiskala Večjezični zasebni otroški vrtec Mavrica in Jasli Campus Ad Fontes. Sprejel jo je župan občine Dobrla vas Wolfgang Stefitz. Ministrica je spregovorila tudi z lastnikom vodilnega pohištvenega podjetja v srednji in vzhodni Evropi Rutar Group Josefom Rutarjem in dan zaključila s predstavniki Slovenskega prosvetnega društva Srce.

 • Velikonočno voščilo ministrice dr. Helene Jaklitsch

  Objavljamo velikonočno voščilo ministrice za Slovence v zamejstvu in po svetu.

 • Prijateljska tekma med italijansko in slovensko košarkarsko reprezentanco

  Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch se je danes srečala z Matejem Erjavcem, predsednikom Košarkarske Zveze Slovenije, Borisom Vitezom, športnim direktorjem KK Jadran, Ivanom Peterlinom, predsednikom ZSŠDI in drugimi predstavniki, vse pa je spremljala tudi senatorka Tatjana Rojc.

 • Ministrica s predstavniki Združenja Don Eugenio Blanchini

  Ministrica dr. Helena Jaklitsch se je danes srečala s predstavniki Združenja Don Eugenio Blanchini. Predsednik Združenja Igor Jelen, nekdanji predsednik Giorgio Banchig in član vodstva Rino Laurencig so z ministrico spregovorili o delovanju organizacije, ki povezuje Slovence v Videmski pokrajini, ter predstavili načrte za prihodnost.

 • Slovensko-argentinski večer v Škofji Loki

  Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch se je udeležila Slovensko-argentinskega večera, ki sta ga v Jurjevi dvorani v Stari Loki skupaj z gosti iz Argentine pripravila Muzejsko društvo Škofja Loka in Kulturno-zgodovinsko društvo Lonka Stara Loka.