Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Filters.LEGEND_TITLE
Ponastavi
 • Ministrica dr. Jaklitsch pri rojakih v Dubrovniku na Hrvaškem in v Podgorici v Črni gori

  Drugi dan obiska ministrice za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helene Jaklitsch na Zahodnem Balkanu, 27. novembra, je bil namenjen srečanju z rojaki, ki živijo in delujejo v Dubrovniki na Hrvaškem in v Črni gori.

 • Ministrica pri Slovencih v Zadru in Splitu na Hrvaškem

  Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch se ta konec tedna mudi na obisku pri rojakih v Dalmaciji in v Črni Gori. Prvi dan je obiskala Slovence, ki živijo in delujejo v Zadru in Splitu.

 • Drago Štoka (Rojaki za samostojno Slovenije)

  Drago Štoka se je rodil leta 1937 na Kontovelu pri Trstu. Klasično gimnazijo je obiskoval v Trstu, potem je odšel na študij slavistike v Ljubljano. Stanoval je pri primorskih znancih in upal, da bo dobil sobo v študentskem naselju in štipendijo. Nepričakovano pa se je moral izseliti tudi iz zasebne sobe, saj zaradi svojih verskih in demokratičnih nazorov ni bil »na pravi strani«. Vrnil se je v Trst, študiral na pravni fakulteti in postal odvetnik.

 • Ministrica dr. Helena Jaklitsch na vladnem obisku Pomurske statistične regije

  V okviru obiska Vlade RS v Pomurski regiji se je ministrica dr. Helena Jaklitsch po delovnem posvetu Vlade, ki je potekal v Raziskovalno izobraževalnem središču Dvorec Rakičan, srečala z županom občine Razkrižje in obiskala Pokrajinsko in študijsko knjižnico Murska Sobota, se srečala s predstavniki Radia Murski val in časopisa Vestnika ter s škofom msgr. Dr. Petrom Štumpfom, ki je v okviru Slovenske škofovske konference zadolžen za Slovence zunaj RS.

 • Tretja deželna konferenca o varstvu slovenske jezikovne manjšine

  Ministrica dr. Helena Jaklitsch je danes zbrane pozdravila na sklepnem srečanju tretje deželne konference o varstvu slovenske jezikovne manjšine. Konferenco, ki bi se mogla odviti že preteklo leto, na podlagi deželnega zakona iz leta 2007 prireja deželni svet, za strokovni del pa je poskrbel Slovenski raziskovalni inštitut.

 • Ministrica z direktorjem SPIRIT Slovenija

  Ministrica dr. Helena Jaklitsch, je danes na delovnem sestanku gostila predstavnika SPIRIT Slovenija.

 • 100 let Zorka Simčiča

  Ministrica dr. Helena Jaklitsch je danes zaželela vse najboljše Zorku Simčiču, ki danes slavi 100. rojstni dan.

 • Ministrica dr. Jaklitsch na 5. Konferenci Slovensko avstralskega akademskega združenja

  Ministrica dr. Helena Jaklitsch je danes ponoči ob 2.30 uri po slovenskem času nagovorila zbrane na že 5. konferenci Slovensko avstralskega akademskega združenja (SAAA), ki je letos potekalo pod geslom "Raznolikost in inovativnost: Praznovanje 30. obletnice Slovenije".

 • III. Konferenca slovenskih pravnikov iz sveta in Slovenije

  Ministrica dr. Helena Jaklitsch je danes zbrane nagovorila na uvodni slovesnosti III. Konference slovenskih pravnikov iz sveta in Slovenije, ki ga pod častnim pokroviteljstvom Predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja pripravlja Svetovni slovenski kongres v sodelovanju z Novo Univerzo, Pravno fakulteto Univerze v Ljubljani, Pravno fakulteto Univerze v Mariboru in Odvetniško Zbornico Slovenije.

 • Ministrica s predstavniki Krščanske Kulturne zveze

  Danes je ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu sprejela predstavnike krovne kulturne organizacije na Koroškem, Krščansko Kulturno zvezo (KKZ).

 • Ministrica s predsednikom Državnega sveta

  Ministrica dr. Helena Jaklitsch se je danes sestala s predsednikom Državnega sveta Alojzom Kovšco.

 • Ministrica pri Slovencih na avstrijskem Štajerskem

  Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch se je danes mudila pri slovenski manjšini na avstrijskem Štajerskem.

 • Ministrica dr. Helena Jaklitsch na vladnem obisku Jugovzhodne statistične regije

  Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch je danes v okviru regijskega obiska vlade v Jugovzhodni statistični regiji obiskala občino Loški Potok, rojstno hišo slovenskega misijonarja Friderika Ireneja Barage, Belokranjski muzej Metlika in Knjižnico Mirana Jarca Novo mesto.

 • Pogovor o duhovni oskrbi v zamejstvu in po svetu

  Na povabilo ministrice dr. Helene Jaklitsch je urad obiskal predsednik Slovenske škofovske konference in ljubljanski nadškof msgr. Stanislav Zore.

 • Obisk iz Brazilije

  Ministrica dr. Helena Jaklitsch se je danes na uradu srečala z Martinom Černugljem, predsednikom Zveze Slovencev v Braziliji.

 • Ministrica dr. Jaklitsch pri Slovencih na Goriškem v Italiji – 2. dan

  Drugi dan obiska pri Slovencih v Goriški pokrajini je ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch začela s srečanjem z župnikom Carlom Bolčino, nadškofovim vikarjem za slovenske vernike v Nadškofiji Gorica. Sledila so tri večja srečanja s slovenskimi društvi v kulturnih domovih v Štandrežu in Svodnjah ter v Sprejemnem centru Gradina v Doberdobu.

 • Ministrica dr. Jaklitsch pri Slovencih na Goriškem v Italiji – 1. dan

  Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch je na obisku pri Slovencih na Goriškem v Italiji. V ponedeljek, 8. novembra 2021, se je ob spremstvu generalnega konzula v Trstu Vojka Volka, predsednika Sveta slovenskih organizacij Walterja Bandlja in predsednice Slovenske kulturno-gospodarske zveze (SKGZ) Ksenije Dobrila srečala s predstavniki Zadruge goriška Mohorjeva, obiskala Dijaški dom Simona Gregorčiča, Mladinski dom in Kinoatelje. V KB Center se je srečala z zastopniki organizacij, združenih v SKGZ.

 • Odličen rezultat Skupnosti južnokoroških kmetic in kmetov na volitvah v Kmetijsko zbornico

  Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch danes deli veselje s slovensko manjšino v Zvezni deželi Koroški in čestita Skupnosti južnokoroških kmetic in kmetov (SJK) za odličen rezultat na volitvah in za bodoče zastopstvo slovenskih kmetov in kmetic v predstojništvu Kmetijske zbornice.

 • Trgatev in Martinovanje Kluba Slovenija San Francisco

  Ministrica dr. Helena Jaklitsch se je danes udeležila že 97. praznovanja Vinske trgatve Kluba Slovenija San Francisco, ki so jo letos povezali še z Martinovanjem.

 • Minstrica s predstavniki Obrtno-podjetniške zbornice in Gospodarske zbornice Slovenije

  Današnji dan je bil med drugim namenjen pogovorom o gospodarskem povezovanju. Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch se je tako najprej sestala s predsednikom Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Brankom Mehom in generalnim direktorjem zbornice Danijelom Lampergerjem, nato pa še s predsednikom Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Tiborjem Šimonka ter izvršnim direktorjem GZS Mitjem Gorenščakom.