Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis
Ponastavi
 • Ministrica dr. Jaklitsch pozdravila Slovence na Švedskem

  V soboto, 10. aprila, je ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch z uvodnim nagovorom pozdravila udeležence občnega zbora Slovenske zveze na Švedskem. Srečanje, ki je letos potekalo virtualno, je bilo tudi tokrat namenjeno pregledu dogajanja v preteklem letu, prav tako pa tudi pogledu v načrte letošnjega leta.

 • Dorothy Lenarčič (Rojaki za samostojno Slovenijo)

  Ta teden v rubriki Rojaki za samostojno Slovenijo na portalu Slovenci.si predstavljamo Dorothy Lenarčič, soustanoviteljico Slovenskega informacijskega centra, ki je v času prvih manifestacij slovenske skupnosti v Kanadi v času osamosvajanja Slovenije odigrala izjemno pomembno vlogo seznanjanja kanadske javnosti z dogajanjem v Sloveniji, s slovenskimi cilji, pa tudi s slovensko skupnostjo v Kanadi.

 • Minister Koritnik in ministrica dr. Jaklitsch na sestanku Medresorske delovne skupine za urejanje radijskega spektra z Italijansko republiko

  Minister za javno upravo Boštjan Koritnik in ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch sta se udeležila 23. sestanka Medresorske delovne skupine za urejanje radijskega spektra z Italijansko republiko.

 • Dr. Karl Bonutti (Rojaki za samostojno Slovenijo)

  Tokrat v rubriki Rojaki za samostojno Slovenijo na portalu Slovenci.si predstavljamo dr. Karla Bonuttija, univerzitetnega profesorja ekonomije in diplomata. Dr. Bonutti je bil v času osamosvajanja Slovenije kot predstavnik Primorskega kluba v Clevelandu zelo aktiven član Odbora ameriških Slovencev, bil pa je tudi prvi častni konzul Republike Slovenije v Clevelandu. Za stike med tamkajšnjo slovensko skupnostjo in matično domovino je skrbel vse do leta 1998, ko je bil imenovan za veleposlanika Republike Slovenije pri Svetem sedežu.

 • Cvetko Falež (Rojaki za samostojno Slovenijo)

  Tokrat v rubriki Rojaki za samostojno Slovenijo na portalu Slovenci.si predstavljamo Cvetka Faleža, več desetletij aktivnega rojaka slovenske skupnosti v Canberri, kjer si je močno prizadeval k povezovanju Slovencev v Avstraliji ter ohranjanju slovenskega jezika in identitete. Velik rodoljub in neutruden borec v času slovenskega osamosvajanja, ko je s svojim neumornim posredovanjem pri avstralski vladi pripomogel k hitrejšemu priznanju samostojne Republike Slovenije.

 • France Dolinar (Rojaki za samostojno Slovenijo)

  Tokrat v rubriki Rojaki za samostojno Slovenijo na portalu Slovenci.si predstavljamo Franceta Dolinarja, rojaka ki sicer ni dočakal samostojne slovenske države, je pa o njej razmišljal že vsaj štiri desetletja, zaradi česar menimo, da sodi med tiste, ki so pomembno vplivali na razvoj misli o samostojni Sloveniji.

 • Podaljšan čas testiranja na Covid-19 na kontrolnih točkah z Italijo

  Na prošnjo dnevnih migrantov je bil prilagojen včeraj objavljeni urnik testiranja na covid-19. Tako bo na vseh petih lokacijah od četrtka, 18. 3. 2021, dalje testiranje potekalo od 8. do 18. ure.

 • Nov urnik brezplačnega testiranja na kontrolnih točkah z Italijo

  Skladno z napovedjo ob začetku izvajanja brezplačnega hitrega testiranja na covid-19 na petih kontrolnih točkah na meji z Italijo, da se bo po tednu dni urnik testiranja prilagodil potrebam oziroma izkazanem interesu na posameznih točkah, sporočamo nov urnik, ki velja od četrtka, 18. 3. 2021, dalje.

 • Virtualno srečanje »Slovenske podjetnice po svetu«

  V petek, 12. marca, je ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch z uvodnim nagovorom pozdravila udeleženke virtualnega dogodka z naslovom »Slovenske podjetnice po svetu«. Dogodek je povezal uspešne Slovenke in druge zainteresirane, ki živijo in delujejo po vsem svetu ter se zavedajo pomembnosti medsebojnega povezovanja.

 • Ministrica dr. Jaklitsch na obisku v Novem mestu tudi z eno prvih repatriiranih družin iz Venezuele

  Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch se je danes mudila na obisku v Novem mestu. V dopoldanskih urah je obiskala osnovni šoli Drska in Šmihel, kjer so ji otroci in učitelji predstavili vseslovenski projekt Rastoča knjiga. V drugem delu je ministrica obiskala župana Mestne občine Novo mesto mag. Gregorja Macedonija, se srečala z eno prvih repatriiranih družin ter s predstavniki Društva za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto.

 • Viljem Černo (Rojaki za samostojno Slovenijo)

  Tokrat v rubriki Rojaki za samostojno Slovenijo na portalu Slovenci.si predstavljamo Viljema Černa, Gandija iz Terske doline, katerega delo je bilo zagotovo eden izmed kamenčkov mozaika, ki so bili potrebni za pripravo vsega, ki je botrovalo k slovenski osamosvojitvi. V času usodnih dogodkov je z več simbolnimi gestami pokazal, kako velik pomen je dajal samostojni slovenski državi za prihodnost slovenskega naroda, vključujoč beneške Slovence.

 • Brezplačno testiranje pri vstopu v Slovenijo iz Italije

  Od 10. marca 2021 bo, na podlagi prizadevanja ministrice za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helene Jaklitsch, v sodelovanju z ministrom za zdravje Janezom Poklukarjem, ministrom za notranje zadeve Alešem Hojsom in poveljnikom civilne zaščite Srečkom Šestanom, pri vstopu v Republiko Slovenijo na mejah z Republiko Italijo omogočeno brezplačno testiranje za vse osebe, ki po Odloku o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19 spadajo pod izjeme, ki lahko v državo vstopijo brez napotitve v karanteno na domu (čezmejni dnevni migranti, šolarji, dvolastniki in nekateri drugi).

 • Seminar na daljavo za učitelje, ki poučujejo slovenščino v Avstraliji

  Danes je je pričelo vsakoletno strokovno izpopolnjevanje za učitelje, ki poučujejo slovenščino v čezoceanskih državah, ki ga tudi v letu 2021 organizirajo Urad Vlade Republike Slovenije (RS) za Slovence v zamejstvu in po svetu ter Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport v sodelovanju z Zavodom RS za šolstvo.

 • Stane Kranjc (Rojaki za samostojno Slovenijo)

  Tokrat v rubriki Rojaki za samostojno Slovenijo na portalu Slovenci.si predstavljamo Staneta Kranjca, prvega predsednika Vseslovenskega kulturnega odbora, še danes največje krovne organizacije Slovencev na vzhodu Kanade, delegata in ustanovnega člana Svetovnega slovenskega kongresa, nekoč tudi predsednika Kanadskega slovenskega kongresa, pobudnika in vodjo programa ugotavljanja števila oseb slovenskega porekla v okviru kanadskega popisa prebivalstva.

 • Urad čestita vsem izvoljenim slovenskim kandidatom na občinskih volitvah na Koroškem

  Na avstrijskem Koroškem so včeraj potekale občinske volitve, na katerih so se dobro odrezali tudi številni kandidati, ki so pripadniki slovenske narodne skupnosti. Enotna lista, samostojna slovenska stranka, bo imela v naslednjem mandatu 59 občinskih svetnikov, to je en mandat več kot v preteklem mandatu, hkrati pa je to za Enotno listo drugi najboljši rezultat na vseh volitvah od konca druge svetovne vojne. Zelo dobro so se odrezali tudi številni pripadniki slovenske narodne skupnosti, ki so nastopili v okviru drugih list in strank.

 • Ministrica dr. Helena Jaklitsch obiskala Pangerčevo domačijo v Dolini pri Trstu

  Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch je danes na povabilo Srednjeevropskega muzejskega središča v Dolini pri Trstu obiskala Pangerčevo domačijo. Ob tej priložnosti se je srečala tudi z županom občine Dolina Sandyjem Klunom, pozdravil pa jo je tudi župnik Klemen Zalar.

 • dr. Jože Bernik (Rojaki za samostojno Slovenijo)

  Tokrat v rubriki Rojaki za samostojno Slovenijo na portalu Slovenci.si predstavljamo dr. Jožeta Bernika, svetovno priznanega pravnega strokovnjaka, ekonomista, politika in velikega slovenskega domoljuba. Bernik je s svojo aktivnostjo in poznanstvi v ZDA bistveno pripomogel k spremembi uradnega ameriškega stališča o Sloveniji kot delu enotne Jugoslavije. Svojo moč in energijo, kot tudi svoja finančna sredstva, je v tujini namenjal uveljavljanju slovenstva in zavedanja o Sloveniji.

 • Ministrica dr. Helena Jaklitsch obiskala Barkovlje na Tržaškem

  Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch se je danes mudila na obisku v Barkovljah na Tržaškem v Italiji. Obiskala je osnovno šolo Fran Saleški Finžgar, se sestala s predstavniki Slovenskega kulturnega društva Barkovlje in Tržaškega pomorskega kluba Sirena ter se srečala z duhovnikom Tomažem Kunaverjem.

 • Alfred Brežnik (Rojaki za samostojno Slovenijo)

  Ta teden v rubriki Rojaki za samostojno Slovenijo na portalu Slovenci.si predstavljamo Alfreda Brežnika, elektroinženirja, podjetnika in dolgoletnega generalnega častnega konzula Republike Slovenije v Novem Južnem Walesu v Avstraliji. Brežnik je z vso požrtvovalnostjo in predanostjo deloval v prid slovenstva in domovine. Skupaj z drugimi rojaki v Avstraliji pa je bil še posebej aktiven v času osamosvojitve.

 • 20 let od sprejema zaščitnega zakona za Slovence v Italiji

  Včeraj je minilo 20 let od sprejema »zaščitnega zakona za Slovence v Italiji« (Zakonska določila za zaščito slovenske jezikovne manjšine v deželi Furlaniji Julijski krajini, tako imenovani zakon številka 38). Zakon je bil sprejet po desetletjih odlašanj in obljub, zato ga lahko označimo za pravi zgodovinski dogodek za Slovence v Italiji.