Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Možnost filtriranja zapisov
Ponastavi
 • Državna sekretarka Humar na 95-letnici Kluba koroških Slovencev v Ljubljani in Mariboru

  Državna sekretarka na Uradu Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesna Humar se je udeležila slovesnosti ob 95-letnici Kluba koroških Slovencev v Ljubljani in Kluba koroških Slovencev Maribor.

 • Minister v Kanalski dolini o čezmejnem sodelovanju in krepitvi slovenstva

  Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se je danes mudil v Kanalski dolini. Najprej so ga na svojem sedežu v Ovčji vasi sprejeli predstavniki Združenja Don Mario Černet, nato se je v prostorih Slovenskega kulturnega središča Planika sestal z župani obmejnih občin in predstavniki slovenske manjšine v Kanalski dolini.

 • Državna sekretarka Humar Zvezi cerkvenih pevskih zborov Trst podelila priznanje za 60 let delovanja

  Državna sekretarka na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesna Humar se je v Kulturnem domu v Trstu udeležila Koncertnega praznovanja ob 60-letnici delovanja Zveze cerkvenih pevskih zborov Trst (ZCPZ).

 • Državna sekretarka v Špetru o ohranjanju jezikovne in kulturne identitete

  Državna sekretarka na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesna Humar se je danes mudila v Špetru v Benečiji. Zbrane je nagovorila na zanimivem dogodku, namenjenem razpravi o pomenu šolstva za ohranjanje jezikovne in kulturne identitete.

 • Otvoritev Konzulata Republike Slovenije v Hamburgu

  23. novembra 2023 se je v Hamburgu slovesno odprl konzulat Republike Slovenije, ki ga bo vodil častni konzul dr. Heiko Fischer, uspešen podjetnik in prijatelj Slovenije. Konzulat bo pristojen za zvezni deželi Hamburg in Schleswig-Holstein.

 • Novembrski večer Sredi domovine: Natko Štiglić

  Danes smo gostili novembrski večer z zamejskimi ustvarjalci Sredi domovine. S prelepimi zvoki svoje kitare je zbrane razvajal nadarjen kitarist, mladi raziskovalec in član Kulturno prosvetnega društva Bazovica na Reki Natko Štiglić. Pogovor z nadobudnim glasbenikom je vodila državna sekretarka na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesna Humar.

 • Minister Arčon si je tradicionalni slovenski zajtrk privoščil z mladimi zamejci iz projekta M.A.J.

  Po svežem kruhu, slovenskem medu, maslu in jabolkih je danes dišalo tudi na Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu. Ob dnevu slovenske hrane si je minister Matej Arčon tradicionalni slovenski zajtrk privoščil z mladimi zamejskimi Slovenci iz Avstrije, Hrvaške, Italije in Madžarske, ki so bili skozi vse leto vključeni v aktivnosti v okviru projekta Mreža Alpe Jadran - M.A.J. 2023.

 • Minister Arčon z voljenim skupnim zastopstvom slovenske manjšine v Italiji

  Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se je danes mudil v Gorici. V Trgovskem domu se je udeležil zaključka solidarnostne akcije »Pomoč Sloveniji« ter se srečal z voljenim skupnim zastopstvom slovenske manjšine v Italiji. Ministra sta spremljala državna sekretarka na uradu Vesna Humar in generalni konzul Republike Slovenije v Trstu Gregor Šuc.

 • Minister Arčon na Vzorčni turistično - izobraževalni kmetiji Gorski kotar

  Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se je danes mudil v Prezidu. Delovni obisk je bil namenjen seznanitvi s potekom izgradnje in vzpostavitve Vzorčne turistično-izobraževalne kmetije Gorski kotar (VTIK GK). Srečal se je s člani projektnega odbora, pa tudi s predstavniki avtohtone slovenske narodne manjšine v Gorskem kotarju na Hrvaškem.

 • Minister Matej Arčon s predsednikom Državnega sveta

  Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se je srečal s predsednikom Državnega sveta Republike Slovenije Markom Lotričem.

 • Minister Matej Arčon s predstavniki Gasilske zveze Slovenije

  Minister se je sestal s predsednikom Gasilske zveze Slovenije Jankom Cerkvenikom, predsednikom Obalno kraške regije Miranom Gregoričem in poveljnikom Obalne gasilske zveze Koper Matejem Kocjančičem.

 • Državna sekretarka Humar o slovenskem šolstvu v Argentini

  Zadnji dan obiska se je državna sekretarka Vesna Humar v Slovenski hiši v središču argentinske prestolnice srečala s profesorji Srednješolskega tečaja ravnatelja Marka Bajuka in z učenci Jegličeve osnovne šole. Prav tako je spregovorila z Dušnopastirskim uradom. Svoj tokratni obisk je zaključila v družbi slovenske skupnosti na Slovenski Pristavi v Castelarju in v Našem domu v San Justu.

 • Državna sekretarka Humar z gospodarstveniki slovenskega rodu v Argentini

  Državna sekretarka Vesna Humar svoj obisk rojakov v Argentini nadaljuje v prestolnici. V zavedanju, da je močna gospodarska podstat izrednega pomena za ohranjanje slovenstva, se je državna sekretarka srečala s predstavniki Slovensko-argentinske gospodarske zbornice. Ogledala si je tri podjetja, ki jih vodijo argentinski Slovenci, in obiskala slovenski dom za starejše Rožmanov dom.

 • Državna sekretarka Humar s Slovenci v Cordobi in Bariločah

  Državna sekretarka na Uradu Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesna Humar se je v sredo, 1. novembra, srečala s Slovenci v Cordobi in v četrtek, 2. novembra, s Slovenci v Bariločah.

 • Državna sekretarka Humar s Slovenci v Rosariu in Parana

  Državna sekretarka na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesna Humar nadaljuje svoj obisk v Argentini. V torek, 31. oktobra, je obiskala rojake v mestih Rosario in Parana, danes bo srečala Slovence v Cordobi.

 • Državna sekretarka Humar z argentinskim državnim sekretarjem za zunanjo politiko Rozencwaigom

  Državna sekretarka Vesna Humar nadaljuje pot pri rojakih v Argentini. V prestolnici se je srečala s člani Slovenskega prekmurskega društva Bernal in Slovenskega društva Triglav, sestala se je s prodekanom univerze v Buenos Airesu dr. Antoniom Marionom, sprejel pa jo je tudi argentinski državni sekretar za zunanjo politiko veleposlanik Claudio Javier Rozencwaig.

 • Slovenski dan v Buenos Airesu

  Državna sekretarka na Uradu Vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesna Humar po srčnih dveh dneh pri Slovencih v Sao Paulu svoj obisk nadaljuje v Argentini. Državno sekretarko spremlja veleposlanik Republike Slovenije v Buenos Airesu Alain Brian Bergant.

 • Državna sekretarka Vesna Humar s Slovenci v Braziliji

  Državna sekretarka na Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesna Humar se te dni mudi pri slovenskih skupnostih v Argentini in Braziliji. Svoj obisk je pričela v Sao Paulu, kjer je odprla prostore Slovenskega doma Triglav ter se srečala s slovensko skupnostjo v tej južnoameriški državi. Državno sekretarko je spremljala veleposlanica Republike Slovenije v Brasilii Mateja Kračun.

 • Minister Arčon položil vence v Bazovici in Rižarni

  Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon je danes v luči dneva spomina na mrtve v imenu Republike Slovenije položil vence v Bazovici in v Rižarni v Trstu.

 • Minister Arčon odprl nove prostore Združenja slovenskih športnih društev v Italiji

  Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon je danes na Opčinah slavnostno odprl nove prostore Združenja slovenskih športnih društev v Italiji (ZSŠDI) ter se srečal s predstavniki edine slovenske banke v Italiji, Zadružne kraške banke Trst Gorica (ZKB TS-GO). Ministra je spremljal generalni konzul RS v Trstu Gregor Šuc.