Skoči do osrednje vsebine

Minister Šarec v Bernu podpisal sporazum o skupnem vojaškem usposabljanju

Minister za obrambo Marjan Šarec je v Bernu s predsednico Švicarske konfederacije ter zvezno svetnico za področja obrambnih zadev, civilne zaščite in športa Violo Amherd podpisal Sporazum med Švicarskim zveznim svetom in Vlado Republike Slovenije o dvostranskem sodelovanju na področju vojaškega usposabljanja.

Minister Šarec je ob podpisu izrazil zadovoljstvo, kajti sporazum bo po njegovih besedah le še poglobil sodelovanje med državama, odprl nove možnosti za sodelovanje med obrambnimi in zaščitnimi strukturami ter podprl nadaljnje možnosti dvostranskega sodelovanja na področju izobraževanja in usposabljanja.

Dvostransko sodelovanje med državama na vojaškem področju se v zadnjih letih postopno krepi. Trenutno je sodelovanje osredotočeno na usposabljanja in izobraževanja, med katerimi je zelo koristno usposabljanje slovenskih posadk helikopterjev Cougar na švicarskem simulatorju letenja. V okviru sodelovanja na področju opremljanja izstopa tudi poslovno sodelovanje švicarskih inštitucij s podjetjem Guardiaris, ki temelji na prodaji simulatorjev švicarskim obrambnim silam.

Podpisani sporazum bo omogočil lažjo realizacijo usposabljanj, vaj in drugih aktivnosti.

Minister je izkoristil čas tudi za pogovor o pričakovanjih glede mednarodne konference Vrh za mir v Ukrajini, ki jo bo 15. in 16. junija gostila Švica in ki se je bo udeležila tudi Republika Slovenija.

Srečanje sta minister Šarec in predsednica Švicarske konfederacije Viola Amherd izkoristila tudi za pogovore o nadaljnjem dvostranskem sodelovanju, vojni v Ukrajini ter o trenutnih varnostnih razmerah na Bližnjem vzhodu in Zahodnem Balkanu.