GOV.SI

Arhiv

Staro spletno mesto najdete v arhivu spletišč državne uprave.

  • V ljubljanskem Grand hotelu Union danes, v soboto, 14. septembra, poteka konferenca Vojaškega odbora Nata v sestavi načelnikov generalštabov vseh zavezniških vojsk in najvišjih vojaških predstavnikov zveze Nato. Konferenco vodi predsedujoči Vojaškemu odboru Nata general Stuart Peach ob gostiteljici, načelnici Generalštaba Slovenske vojske generalmajorki Alenki Ermenc. Udeležence je na včerajšnjem uradnem odprtju v ljubljanski Narodni galeriji nagovoril predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Danes je udeležence uvodoma pozdravil minister za obrambo Karl Erjavec.

  • Ob 70-letnici Gasilske zveze Slovenije je bila danes, v nedeljo, 8. septembra, v Metliki slavnostna akademija, na kateri je minister za obrambo Karl Erjavec zbrane nagovoril kot osrednji govornik.

  • Minister za obrambo Karl Erjavec je danes, v torek, 3. septembra, na Blejskem strateškem forumu kot uvodni govornik nagovoril zbrane na panelu na temo Nata in evroatlanske varnosti 70 let po Washingtonski pogodbi.

Aktualno

  • Minister Karl Erjavec ni naročil helikopterskega prevoza obolele osebe iz Splita

    Odgovor Ministrstva za obrambo na navedbe, objavljene na portalu Škandal24:

    Informacija, da naj bi prevoz obolele osebe iz Splita v Ljubljano osebno naročil minister Karl Erjavec, ki je bila v ponedeljek, 2. septembra 2019, v članku z naslovom »Škandalozna zloraba helikopterja Slovenske vojske: Naročil naj bi jo Karl Erjavec osebno, iz ZZZS sporočajo: Ne bomo plačali«, objavljena na portalu Škandal24, je lažna.

  • Minister za obrambo Karl Erjavec na delovnem obisku v zvezni državi Kolorado v ZDA

    Minister za obrambo Karl Erjavec in načelnica Generalštaba Slovenske vojske generalmajorka Alenka Ermenc sta z delegacijo, v kateri sta sodelovala tudi svetovalec predsednika RS mag. Uroš Krek in veleposlanik RS v ZDA Stanislav Vidovič, obiskala Nacionalno gardo Kolorada. Kolorado je partnerska država, s katero Ministrstvo za obrambo sodeluje že 26 let v meddržavnem partnerskem programu (State Partnership Program).

  • Na zasedanju v Helsinkih obrambni ministri prvič o posledicah podnebnih sprememb

    Osrednje teme dvodnevnega neformalnega zasedanja ministrov za obrambo EU, ki se je danes, 29. avgusta, končalo v Helsinkih na Finskem, so bile nove tehnologije in umetna inteligenca, vpliv podnebnih sprememb na varnost in obrambo ter pomorska varnost. O hibridnih grožnjah, ki so eno od prednostnih področij finskega predsedovanja Svetu EU, so obrambni ministri razpravljali na skupnem delovnem kosilu z zunanjimi ministri. Zasedanja se je udeležil državni sekretar na Ministrstvu za obrambo mag. Miloš Bizjak.

Dogodki

  • Konferenca Vojaškega odbora Nata

    Republika Slovenija in Slovenska vojska bosta gostili konferenco Vojaškega odbora Nata v sestavi načelnikov generalštabov vseh zavezniških vojsk in najvišjih vojaških predstavnikov zveze Nato. Delovni del konference se bo začel v petek zvečer, ko bo na slovesnosti v Narodni galeriji zbrane nagovoril predsednik republike in vrhovni poveljnik slovenskih obrambnih sil Borut Pahor, sledila bo večerja. Na sobotnem uradnem delu bo približno 400 udeležencev konference najvišjega vojaškega organa Nata nagovoril minister za obrambo Karl Erjavec. Srečanje, ki se bo končalo dan pozneje z neformalnim programom, je namenjeno razpravam načelnikov in strateških poveljnikov Nata o aktualnih temah na obrambno-varnostnem področju, pomembnih za zavezništvo v okviru ohranjanja miru in varnosti.

  • V Parku vojaške zgodovine v Pivki bo potekal XIII. festival vojaške zgodovine

    V Parku vojaške zgodovine v Pivki bo potekal XIII. festival vojaške zgodovine, na katerem bodo različne uprave za obrambo in predstavniki sektorja za vojaške zadeve predstavili pogoje in postopke za zaposlitev v Slovenski vojski, štipendiranje, programe in vrste usposabljanj za delo v Slovenski vojski, prejemke, statuse ter bonitete. Obiskovalcem bo na voljo tudi neposreden pogovor s pripadniki Slovenske vojske in promocijski material. Za popestritev dogajanja bodo na oz. ob stojnici postavljeni trije trenažerji streljanja.

    Poleg tega bodo na XIII. festivalu vojaške zgodovine v dinamičnem in statičnem delu predstavili oklepna vozila Slovenske vojske in nekatere letalnike slovenskega vojaškega letalstva. V soboto, 14. septembra, bo za obiskovalce svoja vrata odprla tudi Vojašnica Stanislava Požarja v Pivki.

  • Na Ministrstvu za obrambo bo izvršni direktor Evropske obrambne agencije Jorge Domecq

    Na delovnem obisku na Ministrstvu za obrambo bo izvršni direktor Evropske obrambne agencije Jorge Domecq z delegacijo. Glavne teme pogovorov obeh delegacij bodo obrambne iniciative, in sicer vzpostavitev procesa usklajenega letnega pregleda na področju obrambe (CARD), Stalno strukturno sodelovanje (PESCO) in Evropski obrambni sklad, pa tudi implementacija prednostnih nalog s področja razvoja zmogljivosti EU. Delegaciji bosta govorili o slovenskem sodelovanju v projektih in programih Evropske obrambne agencije, zlasti o storitvi nadzora nad kemičnimi, biološkimi, radiološkimi in jedrskimi sredstvi (CBRN SaaS) ter o slovenskem predlogu vzpostavitve omrežja z energetskimi vozlišči za večjo obrambno odpornost, ki skladno s prizadevanji EU glede izgradnje nizkoogljične skupnosti predvideva zagotovitev alternativnega vira energije oboroženim silam. Izvršnega direktorja Evropske obrambne agencije Domecqa bo sprejel tudi minister za obrambo Karl Erjavec.

  • Tradicionalno letno srečanje Medgeneracijskega prostovoljnega društva zaposlenih in nekdanjih delavcev Ministrstva za obrambo

    Minister za obrambo Karl Erjavec bo nagovoril udeležence tradicionalnega letnega srečanja Medgeneracijskega prostovoljnega društva zaposlenih in nekdanjih delavcev Ministrstva za obrambo. Na srečanju v Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje Ig bodo obeležili deseto obletnico delovanja medgeneracijskih skupin za kakovostno staranje na Ministrstvu za obrambo.

  • Mednarodna vaja zaščite in reševanja – Vaja letalska nesreča Karavanke 2019

    Na mejnem območju pobočja Kočne in Planine Seča v Sloveniji in Avstriji bo od 20. do 22. septembra mednarodna vaja zaščite in reševanja – Vaja letalska nesreča Karavanke 2019. Gre za zaščitno-reševalno mednarodno vajo, ki predpostavlja nesrečo potniškega letala. Njen namen je krepitev sodelovanja slovenskih, avstrijskih in italijanskih organov, služb, enot in drugih operativnih sestavov za zaščito, reševanje in pomoč na področjih pripravljenosti, medsebojnega obveščanja, nudenja mednarodne pomoči, nudenja prve pomoči ter interoperabilnosti reševalnih enot in služb pri odzivanju na nesreče in medsebojnega sodelovanja preiskovalnih in drugih služb. Predstavitev vaje bo v soboto 21. septembra, na travniku za planinsko kočo Dom Pristava v Javorniškem Rovtu nad Jesenicami.