Skoči do osrednje vsebine

Odnosi Slovenija - Nizozemska

Koronavirus (SARS-CoV-2)

Aktualne informacije in navodila najdete na strani Koronavirus (SARS-CoV-2).

Se želite cepiti proti covid-19? Prijavite se!

Na pametne telefone si namestimo aplikacijo #OstaniZdrav, ki nam sporoči, ali smo bili v stiku z okuženo osebo.

Nosimo zaščitno masko, redno si umivajmo in razkužujmo roke, poskrbimo za pravilno higieno kašlja ter ohranimo medosebno razdaljo dveh metrov.

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Pri vstopu državljanov tretjih držav v Slovenijo na zunanji schengenski meji še vedno veljajo omejitve nenujnih potovanj. Aktualne informacije o določanju nujnosti potovanj najdete na strani policije, o prehajanju meja, ukrepih na meji ob vstopu v Slovenijo in sezname držav pa na posebni strani Prehajanje meja.

Kraljevina Nizozemska je Slovenijo kot samostojno državo priznala 24. januarja 1992. Istega dne sta državi navezali diplomatske odnose. Slovenija je veleposlaništvo v Haagu odprla leta 1999. Državi vzdržujeta odlične prijateljske odnose, tako bilateralno kot tudi v okviru sodelovanja Slovenije z Beneluksom ter znotraj Evropske unije, NATO in drugih mednarodnih in regionalnih organizacij. Dobre odnose zaznamujejo tudi redni medsebojni obiski na visoki politični ravni.

Gospodarsko sodelovanje

Nizozemska je ena naših pomembnejših gospodarskih partneric, tako na področju trgovine kot neposrednih investicij. Uvršča se tudi med pomembnejše slovenske turistične partnerice. Tako po številu prihodov turistov kot realiziranih nočitev se Nizozemska redno uvršča med naših 6 najpomembnejših trgov.

Vse potrebne informacije o gospodarskem sodelovanju in poslovnih priložnostih na Nizozemskem najdete na spletni strani Izvozno okno.

Kulturno sodelovanje

Povezave med Slovenijo in Nizozemsko na kulturnem področju kljub oddaljenosti obstajajo že vrsto let. Slovenski filmi redno gostujejo na nizozemskih filmskih festivalih, pogosti so tudi nastopi slovenskih glasbenikov in literatov. Manj znano dejstvo je, da je arhitekt Jožef Plečnik svojo diplomsko nalogo napisal na temo ureditve letovišča Kurhaus v Scheveningu, današnjem delu mesta Haag. Na Nizozemskem je več let preživel tudi slovenski impresionist Matija Jama. Slovenski študentje glasbe in drugih zvrsti umetnosti pogosto študirajo na univerzah v Amsterdamu, Rotterdamu in drugih večjih nizozemskih mestih.

Več o promociji slovenske kulture v državi izveste na portalu Culture.si.

Na voljo vam je tudi koledar kulturnih dogodkov slovenskih umetnikov v državi.

Povezane teme

  • Slovenci v Evropi

    Slovence lahko najdemo po vsej Evropi. Veliko se jih je iz domovine izselilo po drugi svetovni vojni, največ v šestdesetih in sedemdesetih letih prejšnjega stoletja zaradi boljših gospodarskih možnosti, preseljevanju pa smo priče tudi danes. Največ Slovencev v Evropi živi v Nemčiji.