Skoči do osrednje vsebine

Nizozemska

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Varnost potovanj

 • Stopnja tveganja

  Tveganje ni povečano: Ni podatkov o varnostnih razlogih, zaradi katerih bi odsvetovali potovanje. Svetujemo običajno previdnost.

 • Barvna lestvica

Varnost in kriminal

 • Politična situacija

  Pogoste so demonstracije, ki praviloma potekajo mirno.

 • Kriminal

  Priporočamo običajno previdnost na krajih, kjer se zbirajo večje množice.

 • Terorizem

  Ob povečanih aktivnostih džihadističnih organizacij zoper evropske države je nevarnost terorističnega napada na Nizozemskem realna (stopnja tveganja 4 od 5). Svetujemo pozornost, zlasti na krajih, kjer se zbira večje število ljudi, ter upoštevanje nasvetov lokalnih organov.

Zdravje

Splošno

 • Lokalni zakoni

  Kljub pogostemu napačnemu prepričanju so mehke droge, kot je konoplja, na Nizozemskem nadzorovane snovi. Nekatere ustanove, lokalno znane kot coffee shop, lahko prodajajo mehke droge za osebno uporabo, vendar morajo imeti dovoljenje. Kupci morajo biti tudi prebivalci Nizozemske.

  Kazni za posedovanje, uporabo ali trgovino s prepovedanimi drogami so stroge. Lahko se soočite z zaporno kaznijo in visokimi globami za: poskus potovanja na Nizozemsko ali iz nje z mehkimi drogami (tudi za osebno uporabo); uživanje drog zunaj pooblaščenih ustanov; če poskušate kupiti droge v pooblaščenem obratu, vendar niste rezident Nizozemske.

  Če ste starejši od 14 let, morate vedno imeti pri sebi veljaven identifikacijski dokument. Lokalne oblasti vam lahko naložijo denarno kazen, če jim na zahtevo ne pokažete ustreznega identifikacijskega dokumenta.

 • Vožnja in najem avtomobila

  Razmere na cestah in prometna varnost so po vsej državi odlične.

  Čez dan (6.00-19.00) je dovoljena hitrost na avtocestah omejena na 100km/h.

  Bodite previdni med vožnjo in upoštevajte naslednje: kolesarji imajo prednost pred ostalim prometom; tramvaji imajo prednost, razen kjer je označeno drugače (na večjih križiščih), avtobusi imajo prednost pri vključevanju s postajališč; če ni drugače označeno, imajo prednost vozila, ki prihajajo z desne strani.

  Ne glede na to, ali se vozite ali greste peš, bodite pozorni na kolesarje in prečkanje kolesarskih stez. Ko hodite peš, pazite, da ne boste nenamerno hodili po kolesarski stezi. Te običajno potekajo ob pločnikih in niso vedno jasno označene.

  Tramvaji si včasih delijo ulice s pešci. Vedno bodite pozorni, ko hodite v bližini tramvajskih tirnic.

  Pešci morajo v križiščih upoštevati semaforje. Tudi če bi bilo prečkanje varno, vas lahko oglobijo, če prečkate cesto, ne da bi počakali na zeleno luč.

  Za vožnjo avtomobila na Nizozemskem morate biti stari vsaj 18 let.

 • Denar

  EUR

Vstop v državo

Slovenski državljani za vstop na Nizozemsko vizuma ne potrebujejo. V vse države članice EU lahko vstopajo z veljavno osebno izkaznico.

Pred potovanjem se glede morebitnih drugih vstopnih pogojev pozanimajte pri vseh tranzitnih in ciljni državi.

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se za konzularno pomoč lahko obrnejo na veleposlaništvo ali konzulat Republike Slovenije. Kaj lahko in česa ne morejo za vas storiti različne vrste slovenskih predstavništev, si preberite v rubriki Pomoč slovenskih predstavništev v tujini.