Skoči do osrednje vsebine

Dvostransko srečanje ministrice Fajon z nizozemsko zunanjo ministrico Bruins Slot v Haagu

Ministrica Tanja Fajon se je na dvostranskem srečanju sestala z ministrico za zunanje zadeve Kraljevine Nizozemske Hanke Bruins Slot. Osrednje teme pogovora so bile aktivnosti za krepitev dvostranskih odnosov med državama ter izmenjava stališč o aktualnih evropskih in mednarodnih temah.
ministrici Fajon in  Bruins Slo, rokovanje

Ministrici Fajon in Bruins Slot sta se sestali v Haagu. | Avtor: Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve

1 / 3

Sogovornici sta potrdili odlične dvostranske odnose med Slovenijo in Nizozemsko, še posebej na področjih obnovljivih virov, upravljanja z vodami in preprečevanju poplav. Ministrici sta posebno pozornost namenili razmeram na Bližnjem vzhodu, v Ukrajini in na Zahodnem Balkanu, reformam in širitvi EU ter delovanju Slovenije v Varnostnem svetu Organizacije združenih narodov (OZN). Glede situacije na Bližnjem vzhodu sta obsodili napad teroristične skupine Hamas ter poudarili nedopustnost terorizma in nasilja. Ministrica Fajon je izpostavila prizadevanja Slovenije za takojšnje premirje in spoštovanje mednarodnega humanitarnega prava ter zaščite civilistov in najbolj ranljivih skupin. Tako Slovenija kot Nizozemska podpirata iskanje trajne politične rešitve, ki bo temeljila na rešitvi dveh držav. Poudarili sta tudi pomembnost mirovnega procesa.

Glede pomoči, ki jo palestinskemu ljudstvu v Gazi in širše v regiji nudi Agencija Združenih narodov za podporo Palestincem (angleško United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees – UNRWA), sta se ministrici strinjali, da je agencija ključna za lajšanje grozovitega humanitarnega položaja v Gazi. "Alternative za UNRWA preprosto ni. Pozdravljam namero o notranji in zunanji preiskavi morebitne vpletenosti nekaterih zaposlenih agencije v teroristično dejanje Hamasa, a zaradi dejanj posameznikov ne sme trpeti celotno palestinsko ljudstvo," je dejala ministrica Fajon.

Sogovornici sta govorili tudi o pomenu nadaljnje podpore in pomoči Ukrajini ter zagotovitve odgovornosti ruskega režima za storjene zločine v Ukrajini. V tem okviru je ministrica Fajon pozdravila več kot desetletno sodelovanje z Nizozemsko v jedrni skupini držav MLA pobude, rezultat katerega je sprejetje Ljubljansko-haaške konvencije na diplomatski konferenci v Ljubljani maja 2023 in njenem včerajšnjem podpisu s strani 34 držav. "Želim si, da bi čim več držav podpisalo in ratificiralo konvencijo, saj lahko samo z njenim uresničevanjem v praksi dosežemo, da mnogokrat izrečene besede 'Nikoli več!' spremenimo v dejansko ukrepanje," je poudarila ministrica Fajon.

Ministrica Fajon je ponovno izrazila slovensko podporo tako imenovani 'Blejski zavezi' o pripravljenosti regije in EU na širitev do leta 2030 ter poudarila pomen nadaljnjih širitvenih korakov z Zahodnim Balkanom. "Stališče Slovenije je, da morajo razprave o notranjih reformah EU potekati vzporedno s procesom širitve EU." Ministrico Bruins Slot je pozvala, naj Nizozemska marca podpre začetek pristopnih pogajanj Bosne in Hercegovine z EU.

Ministrica Fajon je izpostavila še pozitivne gospodarske trende in interes za nadaljnjo krepitev blagovne menjave z Nizozemsko, ki je v letu 2022 znašala 2,6 milijarde evrov.