Skoči do osrednje vsebine

Geospatial World Forum v Rotterdamu

Od 2. do 5. maja 2023 je v Rotterdamu pod naslovom Geoprostorska karavana vključuje vse in vsakega (angleško Geospatial Caravan embracing one and all) potekal Geospatial World Forum (GWF). Dogodku je prisostvovalo 990 udeležencev iz številnih področij dela in več kot 50 razstavljavcev.

Geoprostorska tehnologija je nepogrešljiv del našega življenja, ki spreminja paradigme z neverjetno hitrostjo. Ustvarjalnost globalno spodbuja moč lokacije za preoblikovanje različnih sektorjev, doseganje ciljev Agende 2030 in Evropskega Zelenega dogovora (angleško EU Green Deal) in še na marsikaterem drugem področju. Geoprostorska tehnologija je prepletena v naš vsakdan in v vse, kar počnemo.

Vsak tehnološki preboj, ki vključuje elemente četrte industrijske revolucije (4IR), predstavlja priložnost za izboljšanje življenja ljudi in vsako priložnost moramo izkoristiti. To lahko storimo le s skupnimi prizadevanji in sodelovanjem akademskih skupnosti, kjer poteka razvoj, raziskave ter usmerjanje znanja, misli in inovacij, industrije, ki razvija posamezne tehnologije, ter institucij javne uprave, ki pospešujejo dostop do tehnologije in do informacij za posamezne skupine uporabnikov in splošno javnost.

Z letošnjo temo, Geoprostorska karavana vključuje vse in vsakega, je Geospatial World Forum 2023 (v angleščini) združil globalno geoprostorsko skupnost, ki zajema vlade in organe javnega sektorja, industrijo, akademsko in civilno družbo. Cilj foruma je bil prikazati prednosti in koristi uporabe geoprostroskih podatkov z namenom olajšanja vsakodnevnega dela in sprejemanja kakovostnih odločitev.

Na spletni strani Geospatial World Forum je objavljen podroben program foruma 2023 (v angleščini).

Med obilico zanimivih predstavitev in panelov izpostavljamo zgolj nekaj primerov:

V okviru foruma je bila organizirana tudi sekcija evropskega regionalnega odbora strokovnjakov Organizacije združenih narodov za globalno upravljanje s prostorskimi podatki (angleško United Nations Committee of Experts on Global Geospatial Information Management – UN GGIM Europe), na temo integracije podatkov za potrebe spremljanja ciljev trajnostnega razvoja, ki jo je moderiral generalni direktor Geodetske uprave, kot trenutno predsedujoči izvršilnemu odboru UN GGIM Europe. Prav tako je bil v okviru foruma izveden tudi sestanek članov izvršilnega odbora UN GGIM Europe.