Skoči do osrednje vsebine

Žičniške naprave za prevoz oseb

Vsebinska prenova strani še ni zaključena, zato so nekatere vsebine še nepopolne. Prosimo za razumevanje.

Žičniški promet ima v okviru javnega prometnega sistema Republike Slovenije specifično vlogo in pomen. Žičniški sistem zagotavlja mobilnost potnikov in tovora do demografsko ogroženih krajev, kjer druge vrste prometa ne morejo obratovati in predstavlja najbolj ekološko obliko prevoza.

Osnovna naloga žičniške dejavnosti v Republiki Sloveniji je prevoz oseb,  najpogosteje za namen športa in rekreacije, ter dostopa obiskovalcev in zaposlenih do generatorjev turizma V nekaterih primerih žičnice omogočajo prometno povezavo do težje dostopnih naseljenih območij. Žičniški sistem je pomemben prometni podsistem za izvajanje športnih in rekreacijskih aktivnosti v zimskem in letnem času. Žičniška dejavnost je prav zato prepoznana kot rentabilna dejavnost, povezana z ustvarjanjem novih delovnih mest, ohranjanjem demografske slike okolja in možnostjo samozaposlitve. 

Vpliv na naravno okolje

Vplivi žičniškega prometnega sistema na okolje so minimalni. Po vseh kriterijih je žičniški prometni podsistem še najbolj sonaraven. Aktivnosti, povezane z delovanjem tega sistema večinoma izhajajo iz naravnih danosti in so naravovarstveno usmerjene. 

Iskalnik