Skoči do osrednje vsebine

O spletišču

GOV.SI je osrednje spletno mesto državne uprave, na katerem so predstavitvene vsebine vlade, ministrstev, organov v sestavi, vladnih služb in upravnih enot. Namen spletišča je uporabniku na enoten, razumljiv in jasen način podati čim bolj celostne informacije o delovanju državne uprave na različnih vsebinskih področjih.

Spletišče GOV.SI vsebuje predstavitvene informacije o delovanju in organiziranosti vlade, predsednika vlade, 14 ministrstev, 35 od 36 organov v sestavi, 13 vladnih služb in vseh 58 upravnih enot. Do konca leta 2021 bodo na GOV.SI prenesene še predstavitvene vsebine Urada Republike Slovenije za intelektualno lastnino in slovenskih predstavništev v tujini. V procesu prenosa na GOV.SI so tudi določene vsebine organov državne uprave, ki so trenutno predstavljene na samostojnih projektnih spletnih mestih.

Vrste informacij

Informacije na GOV.SI so razdeljene na tri vsebinske sklope:

  • predstavitvene informacije o organih državne uprave, o njihovih pristojnostih in organiziranosti;
  • vsebinska področja (na primer Kultura, Kmetijstvo, gozdarstvo in hrana, Zunanje zadeve), ki uporabnika vodijo do podrobnih in celostnih informacij o posameznih temah. Tak način predstavitve vsebin uporabniku olajša iskanje želenih informacij, saj te išče po vsebini in ne na podlagi védenja, kdo je pristojni organ;
  • zbirke (na primer javne objave, prosta delovna mesta, projekti), kjer so na enem mestu zbrane vse javne objave organov državne uprave, kar zagotavlja večjo preglednost in dostopnost informacij.

Na enem mestu so zbrane tudi vse novice in dogodki organov državne uprave.

Poleg celostne predstavitve organov državne uprave so na GOV.SI z osnovno informacijo in povezavo na njihovo spletno mesto nanizani tudi drugi državni organi. (na primer Predsednik Republike Slovenije, Državni zbor, Državni svet, sodišča).

Skrbniki spletnih strani

GOV.SI je osrednje spletno mesto organov državne uprave, kar pomeni, da vsebino prispevajo vsa ministrstva, organi v sestavi, vladne službe in upravne enote. Vsak organ je odgovoren za točnost, pravočasnost in pravilnost objavljenih informacij. Na dnu vsake strani je navedeno, katera institucija je odgovorna za objavljene informacije. Pri tem vsi organi vsebine objavljajo skladno z enotnimi navodili, za katere skrbi Urada vlade za komuniciranje kot vsebinski koordinator GOV.SI.

Jezikovne različice GOV.SI

Informacije na GOV.SI so primarno v slovenskem jeziku. V italijanskem in madžarskem jeziku, jeziku manjšin, so predstavljene osnovne informacije o državnih organih. Vsebine organov državne uprave (predvsem upravnih enot), ki poslujejo na dvojezičnem območju Republike Slovenije, pa so v italijanskem in madžarskem jeziku predstavljene bolj celovito.  Spletno mesto GOV.SI osnovne informacije zagotavlja tudi v angleškem jeziku.

S postopnim prenosom predstavitvenih vsebin slovenskih predstavništev v tujini na osrednje spletno mesto GOV.SI bodo izbrane vsebine slovenskih predstavništev v tujini poleg v slovenskem in angleškem jeziku na voljno tudi v uradnih jezikih držav gostiteljic.

GOV.SI je rezultat projekta Prenova in optimizacija spletnih mest državne uprave

Spletišče GOV.SI je rezultat projekta Prenova in optimizacija spletnih mest državne uprave, ki ga vodi Ministrstvo za javno upravo v sodelovanju z Uradom vlade za komuniciranje. Projekt je financiran iz evropskih sredstev in državnega proračuna. Projekt se zaključi novembra 2021 s prenosom vseh predstavitvenih spletnih mest organov državne uprave na osrednje spletišče GOV.SI.

Spletišče GOV.SI je oktobra 2019 prejelo priznanje za odlično slovensko oblikovanje Fundacije Brumen, julija 2020 pa nagrado Netko 2020 za naj spletno stran javne ali nevladne organizacije.