Skoči do osrednje vsebine

O spletišču

GOV.SI je osrednje spletno mesto državne uprave, na katerem so predstavitvene vsebine vlade, ministrstev, organov v sestavi, vladnih služb in upravnih enot. Namen spletnega mesta je uporabniku na enoten, razumljiv in jasen način podati čim bolj celostne informacije o delovanju državne uprave na različnih vsebinskih področjih.

Spletno mesto GOV.SI se še razvija in vsebuje osnovne informacije o delovanju državne uprave. Vsebine ministrstev, organov v sestavi, vladnih služb in upravnih enot se bodo na osrednje spletno mesto GOV.SI prenašale postopoma. Vsebine, ki še niso prenesene na GOV.SI, so preusmerjene na stara spletna mesta organov državne uprave.

Vrste informacij

Informacije na GOV.SI so v slovenskem jeziku. Vsebine upravnih enot, ki poslujejo na dvojezičnem območju Republike Slovenije, so tudi v italijanskem in madžarskem jeziku. Spletno mesto GOV.SI osnovne informacije zagotavlja tudi v angleškem jeziku.

GOV.SI ima tri vsebinske sklope:

  • predstavitvene informacije o posameznem organu državne uprave, o njihovih pristojnostih in organiziranosti;
  • vsebinska področja (na primer Kultura, Kmetijstvo, gozdarstvo in prehrana, Zunanje zadeve), ki uporabnika vodijo do podrobnih in celostnih informacij o posameznih temah. Tak način predstavitve vsebin uporabniku olajša iskanje želenih informacij, saj te išče po vsebini in ne na podlagi védenja, kdo je pristojni organ;
  • zbirke (na primer javne objave, prosta delovna mesta, projekti), kjer so na enem mestu zbrane vse javne objave organov državne uprave, kar zagotavlja večjo preglednost in dostopnost informacij.

Skrbniki spletnih strani

GOV.SI je osrednje spletno mesto organov državne uprave, kar pomeni, da vsebino prispevajo vsa ministrstva, organi v sestavi, vladne službe in upravne enote. Vsak organ je odgovoren za točnost, pravočasnost in pravilnost objavljenih informacij. Na dnu vsake strani je označeno, kateri organ je odgovoren za objavljene informacije. Pri tem vsi organi vsebine objavljajo skladno z enotnimi standardi, za katere skrbi osrednje uredništvo, ki deluje v okviru Urada vlade za komuniciranje.

GOV.SI je rezultat projekta Prenova in optimizacija spletnih mest državne uprave

Spletno mesto GOV.SI je rezultat projekta Prenova in optimizacija spletnih mest državne uprave, ki ga vodi Ministrstvo za javno upravo v sodelovanju z Uradom vlade za komuniciranje. Projekt je financiran iz evropskih sredstev in državnega proračuna. Projekt se zaključi novembra 2021 s prenosom vseh predstavitvenih spletnih mest organov državne uprave na osrednje spletno mesto GOV.SI.

Spletno mesto GOV.SI je oktobra 2019 prejelo priznanje za odlično slovensko oblikovanje Fundacije Brumen, julija 2020 pa nagrado Netko 2020 za naj spletno stran javne ali nevladne organizacije.