Skoči do osrednje vsebine

Arhiv arhivalije meseca leta 2021

Spletno rubriko Arhivalija meseca v Arhivu Republike Slovenije pripravljamo od januarja 2011. Namenjena je popularizaciji arhiva in arhivskega gradiva. Predstavljamo tisto arhivsko gradivo oziroma dokumente, ki so vizualno ali vsebinsko posebej zanimivi, na novo prevzeti v arhiv ali doslej spregledani, povezani z raznimi obletnicami, aktualnim dogajanjem v družbi in še mnogo več.

V nadaljevanju najdete arhivalije meseca leta 2021.

Vabilo vsebuje imena petičnih gostov.

Izsek iz vabila na štiri plese, ki so jih v predpustnem času 1821 priredili v Ljubljani. SI AS 1080, šk. 17 (fasc. 24). | Avtor Arhiv Republike Slovenije

Arhiv arhivalije meseca v letu 2021

 • Marec 2021

  Poltergeist ali predstava za sosede?

  Čeprav sega vera v vračanje duš pokojnih še v poganske čase in je ostala v ljudskem spominu do danes, pa v arhivskem gradivu zapisi o tovrstnih dogodkih niso prav pogosti. Zanimivo poročilo uradnika okrajnega komisariata v Senožečah iz februarja 1842 pa nam razkriva, kako so po hitrem postopku izgnali »duha« iz hiše Nikolaja Dolesa.

 • Februar 2021

  Gustav Tönnies (1814–1886) in njegova zapuščina

  Gustav Tönnies, ustanovitelj ene izmed najbolj podjetnih rodbin na Slovenskem v 19. stoletju, je bil zelo uspešen poslovnež, saj je dodobra izkoristil možnosti, ki jih je ponudil razmah velikih infrastrukturnih projektov v drugi polovici 19. stoletja. Njegovi sinovi so nadaljevali delo, a so bili predvsem po razpadu avstro-ogrske monarhije že soočeni z novimi problemi in izzivi novonastalih držav. V Arhivu Republike Slovenije hranimo obsežen zapuščinski spis Gustava Tönniesa, ki obsega kar 54 dokumentov, med njimi več popisov premoženja.

 • Januar 2021

  Družabne prireditve v času Ljubljanskega kongresa

  V letošnjem letu obeležujemo 200. obletnico kongresa Svete alianse, verjetno najpomembnejšega diplomatskega dogodka, kar jih je kdaj gostila Ljubljana. Kranjske deželne oblasti in ljubljanski meščani niso bili del visoke politike, vključeni pa so bili v organizacijo kongresa, poskrbeli so za nastanitev visokih gostov in njihovo družabno življenje. V Arhivu Republike Slovenije hranimo glede na pomembnost kongresa relativno malo arhivskega gradiva. To se nanaša na prihod in nastanitev članov kongresa in njihovega spremstva ter organizacijo plesnih večerov. Izbrali smo povabilo na štiri predpustne plese v ljubljanski redutni dvorani.