Skoči do osrednje vsebine

  • V Parku vojaške zgodovine v Pivki sta bila danes ob 75. obletnici Nata in 20-letnici članstva Slovenije v njem slovesno odprtje fotografske razstave in okrogla miza.

  • Minister za obrambo Marjan Šarec in načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalpodpolkovnik Robert Glavaš sta v vipavskem Veščinskem centru predsednico republike in vrhovno poveljnico obrambnih sil dr. Natašo Pirc Musar danes, 25. marca, seznanila z oceno pripravljenosti Slovenske vojske (SV) za leto 2023.

  • Leto 2024 je za Republiko Slovenijo zaznamovano s pomembnimi prelomnicami, med drugim bo praznovala 20-letnico svojega članstva v Severnoatlantskem zavezništvu (Nato). Republika Slovenija se je leta 2004 kot mlada država pridružila politično-vojaškemu zavezništvu, s čimer je uresničila enega glavnih zunanjepolitičnih in obrambno-vojaških ciljev, ki si ga je postavila ob osamosvojitvi leta 1991.

Novice

Dogodki

 
Kongresni center na Brdu pri Kranju

Fotografska razstava o Natu

Na ogled bo fotografska razstava, ki jo pripravlja Vojaški muzej Slovenske vojske. Razstava je vsebinsko povezana z zgodovino Nata in vlogo Republike Slovenije v Severnoatlantskem zavezništvu.

 
Kongresni center na Brdu pri Kranju

Državna proslava ob 20-letnici članstva Republike Slovenije v Natu

Slovesnost povezuje zgodba o 29. marcu, dnevu, ki je zaznamoval Slovenijo. Pred 150 leti, 29. marca 1874, se je na ta dan rodil general Rudolf Maister. Skupščina Republike Slovenije je 29. marca 1990 sedmo kitico pesmi Zdravljica sprejela kot himno Republike Slovenije. Leta 2004 je Slovenija v Washingtonu slovesno deponirala ratifikacijske listine Severnoatlantske pogodbe in tako vstopila v Nato.

 
Maistrova dvorana, Narodni dom Maribor, Ulica kneza Koclja 9, Maribor

Slovesna akademija z naslovom Maistru v spomin

Slovesna akademija bo potekala v sklopu prireditev v počastitev spomina na velikega Slovenca, narodnega osvoboditelja Maribora in slovenske Štajerske generala Rudolfa Maistra.

  do
Ob 10.15 bo mlade nagovoril minister za obrambo Marjan Šarec.
Gospodarsko razstavišče, Dunajska cesta 18, Ljubljana

Prireditev V službi domovine

Prireditev je organizirana v dogovoru z ravnatelji srednjih šol, predvsem za dijake, ki jo bodo obiskali v okviru predmeta aktivno državljanstvo, in z Upravo za obrambo Ljubljana, ki bo seznanjala vojaške obveznike letnika 2006 z vpisom v vojaško evidenco. Vabljeni so tudi obiskovalci, ki želijo spoznati delček vojaškega vsakdana.

 
Maistrov spomenik, Maistrov trg 5, Kranj

Proslava Maistrovih 150 let

Gimnazija Kranj se ob 150. obletnici rojstva in 90. obletnici smrti poklanja velikemu Slovencu in svojemu nekdanjemu dijaku Rudolfu Maistru. Slovesna govornika bosta sodelavec Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti ter poznavalec Rudolfa Maistra dr. Gregor Antoličič in podžupan Mestne občine Kranj Janez Černe.

 
Dvorana Union Maribor, Prešernova ulica 3, Maribor

Koncert Maistrovih in domovinskih pesmi

V sklopu prireditev v počastitev spomina na Rudolfa Maistra bo potekal koncert njegovih domovinskih pesmi.