Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Možnost filtriranja zapisov
Ponastavi
 • Danes

  Verifikacijski center Slovenske vojske obeležuje 25 let delovanja

  V Vojašnici slovenske Teritorialne obrambe v Šentvidu v Ljubljani je bila danes slovesnost ob 25-obletnici delovanja Verifikacijskega centra Slovenske vojske.

 • Podpis dveh dogovorov o donacijah med Slovenijo in Črno goro na sejmu Sobra

  Generalna direktorja direktoratov za logistiko obrambnih ministrstev Republike Slovenije mag. Željko Kralj in Republike Črne gore polkovnik dr. Vladan Martić sta danes ob robu sejma obrambe, zaščite in reševanja Sobra v Gornji Radgoni podpisala ločena dogovora, po katerih bo Slovenija Črni gori donirala sedem gorskih topov in 112 salv za omenjene topove, ki jih bo uporabljala črnogorska vojska.

 • Kadrovsko popolnjevanje Slovenske vojske se postopoma izboljšuje

  Ministrstvo za obrambo je za izboljšanje kadrovske popolnjenosti Slovenske vojake v tem mandatu sprejelo vrsto ukrepov tako na normativni kot tudi na organizacijski ravni, s ciljem čim bolj uravnotežiti razmerje med vhodom in izhodom pripadnikov ter dolgoročnega vzdržnega popolnjevanja skladno s kadrovskimi načrti vlade.

 • Ministra Šarec in Crosetto podpisala dogovor za nakup drugega transportnega letala Spartan

  Ministra za obrambo Republike Slovenije Marjan Šarec in Italijanske republike Guido Crosetto sta podpisala spremembo k Izvedbenemu dogovoru med ministrstvoma za obrambo Italijanske republike in Republike Slovenije o sodelovanju na področju vojaškega letalstva (izvedbeni sporazum), ki je bil podpisan 17. novembra 2021, glede nakupa drugega taktičnega transportnega letala C-27J Spartan.

 • Enormno smo povečali sredstva za raziskave, razvoj in inovacije na obrambnem področju ter širše

  Na Fakulteti za družbene vede je danes potekal dogodek o EU nepovratnem financiranju obrambnih zmogljivosti, ki so ga organizirali Ministrstvo za obrambo, Fakulteta za družbene vede ter Slovensko gospodarsko in raziskovalno združenje v Bruslju.

 • Slovenija gostila srečanje odbora Nata za umetno inteligenco

  V ponedeljek, 11., in torek, 12. septembra 2023, je v Ljubljani potekal tretji sestanek odbora Nata za umetno inteligenco (angleško NATO's Data and Artificial Intelligence Review Board – NATO DARB), ki ga je organiziralo Ministrstvo za obrambo Republike Slovenije.

 • Poslanci obiskali 45. Center goseničnih bojnih vozil

  Člani Odbora za obrambo Državnega zbora so danes v sklopu rednega seznanjanja z dogajanjem v obrambnem resorju v Pivki obiskali 45. Center goseničnih bojnih vozil, ki deluje v sestavi Logistične brigade Slovenske vojske. Sprejel jih je državni sekretar za obrambo dr. Damir Črnčec.

 • Na Ministrstvu za obrambo podpisali sporazuma o sodelovanju s samostojnima visokošolskima zavodoma

  Na Ministrstvu za obrambo je potekal podpis sporazumov o sodelovanju s samostojnima visokošolskima zavodoma Alma Mater Europaea - ECM iz Maribora in Fakulteto za organizacijske študije v Novem mestu. Sporazuma so podpisali minister za obrambo Marjan Šarec in doc. dr. Barbara Toplak Perovič, glavni tajnik Alma Mater Europaea ter dekan Fakultete za organizacijske študije prof. dr. Boris Bukovec

 • Objavljen javni poziv za sodelovanje pri 22 razvojno-raziskovalnih in inovacijskih projektih

  Ministrstvo za obrambo na podlagi Zakona o javnem naročanju na področju obrambe in varnosti ter Zakona o javnem naročanju na spletni strani gov.si objavlja Javni poziv zainteresiranim subjektom za sodelovanje pri izvajanju 22 razvojno-raziskovalnih in inovacijskih projektov za povečanje tehničnih in tehnoloških zmogljivosti obrambnega sistema Republike Slovenije.

 • Državni sekretar dr. Črnčec na Blejskem strateškem forumu: »Slovenija razume vojaško solidarnost«

  Na Blejskem strateškem forumu je v torek, 29. avgusta, potekal panel z naslovom: Ukrajina: Moč solidarnosti. Na njem je sodeloval državni sekretar na Ministrstvu za obrambo Republike Slovenije dr. Damir Črnčec. Panel je moderirala Katja Geršak.

 • Slovenska vojska na območjih prizadetih zaradi poplav ostaja dokler bo potrebno

  Vlada Republike Slovenije se je seznanila s Sklepom o preklicu Sklepa o aktiviranju Državnega načrta zaščite in reševanja ob poplavah z dne 30. avgusta 2023.

 • Podpis dogovora o sodelovanju med ministrstvoma za obrambo Slovenije in Črne gore

  Državni sekretar Ministrstva za obrambo Republike Slovenije dr. Damir Črnčec in državni sekretar Ministrstva za obrambo Črne gore dr. Krsto Perović sta podpisala Dogovor med Ministrstvom za obrambo Republike Slovenije in Ministrstvom za obrambo Črne gore o sodelovanju na področju vojaškega izvidovanja in opazovanja ter nadzora iz zraka na podlagi skupne nabave brezpilotnih letalnih sistemov Belin.

 • Obseg in pomen mednarodne pomoči ob najhujših poplavah v Sloveniji

  Ob koncu prvega avgustovskega tedna je obilno deževje v večjem delu Slovenije povzročilo katastrofalne poplave in razdejanje. Pri reševanju življenj so se slovenskim reševalcem že 7. in 8. avgusta pridružile helikopterske ekipe sosednjih Madžarske in Hrvaške, ki so pomagale utrditi nasipe Mure in preprečiti še večje uničenje.

 • Minister Šarec v Večeru o intervencijah ob zadnjih poplavah in modernizaciji Slovenske vojske

  V Sobotni prilogi časnika Večer je minister Marjan Šarec med drugim spregovoril o uničujočih poplavah, ki so prizadele Slovenijo, pomoči Slovenske vojske in prihodnjih investicijah v Slovensko vojsko.

 • Minister Šarec nagovoril zbrane ob prazniku združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom

  Minister za obrambo Marjan Šarec je kot slavnostni govornik nagovoril zbrane na osrednji regijski slovesnosti ob prazniku združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, ki je letos potekala na Hotizi v občini Lendava.

 • Podpisana pogodba o donaciji opreme za pomoč ljudem pri odpravljanju posledic hude vremenske ujme

  V skladišču Direktorata za logistiko Ministrstva za obrambo v Šentvidu pri Ljubljani je potekal podpis donatorske pogodbe Slovenski vojski ter Upravi Republike Slovenije za zaščito in reševanje. Donatorsko pogodbo so podpisali državni sekretar na Ministrstvu za obrambo Rudi Medved, direktor podjetja Kaercher Slovenija Aleksej Aljoša Assejev in prokurist podjetja Panna Plus, d.o.o., Gorazd Peklar.

 • Slovenska vojska bo na terenu pomagala dokler bo potrebno

  Danes je na terenu na številnih lokacijah po Sloveniji več sto pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske (SV) z vso gradbeno tehniko in drugo mehanizacijo, helikopterji in bojnimi vozili. Danes je aktivnih 600 pripadnikov in pripadnic Slovenske vojske.

 • Video

  Slovenijo prizadela najhujša ujma doslej

  Na izjavi za javnost so razmere po Sloveniji ob poplavah predstavili predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Robert Golob, minister za obrambo Marjan Šarec, minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar, Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije Srečko Šestan in hidrolog Agencije Republike Slovenije za okolje Janez Polajnar.

 • Video

  ARSO: Soočamo se s povodnjo, podobni tisti iz let 1990, 1998 in 2004

  Na novinarski konferenci Agencije RS za okolje so predstavili prve informacije o razsežnostih današnjega deževja. Poleg predstavnikov ARSO so sodelovali tudi poveljnik CZ Srečko Šestan, direktorica Direkcije RS za vode Neža Kodre in minister za obrambo Marjan Šarec.

 • Občinskim združenjem predstavljene načrtovane spremembe zakona o odpravi posledic naravnih nesreč

  Mag. Matej Skočir, državni sekretar na ministrstvu za naravne vire in prostor, ter Rudi Medved, državni sekretar na ministrstvu za obrambo sta ob prisotnosti poveljnika civilne zaščite Srečka Šestana in sodelavcev ministrstev predstavnikom Skupnosti občin Slovenije, Zvezi mestnih občin Slovenije in Zvezi občin Slovenije predstavila predloge sprememb zakona o odpravi posledic naravnih nesreč.