Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis
Ponastavi
 • V Sloveniji je na uradnem obisku ministrica za obrambo Črne gore Olivera Injac

  Na povabilo ministra za obrambo Republike Slovenije Mateja Tonina je danes in jutri ministrica za obrambo Črne gore Olivera Injac na uradnem obisku v Republiki Sloveniji. Ministrico Injac je minister Tonin sprejel z vojaškimi častmi.

 • Predstavitev nove in nadgrajene opreme za izvajanje nalog zaščite in reševanja

  V Državnem logističnem centru Roje je potekala predstavitev prenovljene in pa nekaj tudi nove opreme, namenjene enotam civilne zaščite. Predstavitve se je udeležil minister za obrambo Matej Tonin.

 • Vrhovni poveljnik obrambnih sil se je seznanili s stanjem pripravljenosti Slovenske vojske

  Minister za obrambo mag. Matej Tonin in načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Robert Glavaš sta predsedniku Republike Slovenije in vrhovnemu poveljniku obrambnih sil Borutu Pahorju danes predstavila letno poročilo o pripravljenosti Slovenske vojske (SV) za leto 2020. Po predstavitvi letnega poročila o pripravljenosti Slovenske vojske so predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor, minister za obrambo mag. Matej Tonin in načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Robert Glavaš nastopili na novinarski konferenci.

 • Video

  Predsednik vlade Janez Janša: Nič ne more relativizirati ključnega prispevka slovenskih oboroženih sil, sestavljeno iz slovenske TO in slovenske policije, pri nastanku slovenske države

  Predsednik vlade Janez Janša se je danes udeležil slovesnosti ob obeležitvi 30. obletnice sprejema zakona o vojaški dolžnosti, kjer je imel tudi nagovor.

 • Minister sprejel nemško veleposlanico

  Minister za obrambo Matej Tonin je na seznanitvenem obisku na Ministrstvu za obrambo sprejel novo veleposlanico Zvezne republike Nemčije v Republiki Sloveniji Natalie Kauther.

 • Kako ravnamo ob najdbi neeksplodiranih ubojnih sredstev

  V sklopu seznanjanja javnosti z dogajanjem v obrambnem resorju je na Ministrstvu za obrambo danes potekala avdio-video novinarska konferenca, na kateri je namestnik poveljnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi, Uprava za zaščito in reševanje, Igor Boh predstavil nevarnostih ob najdbi neeksplodiranih ubojnih sredstev. Konferenca je potekala v sklopu preventivnih dejavnosti Uprave za zaščito in reševanje s ciljem ozaveščanja javnosti, kako ravnati ob najdi neeksplodiranega ubojnega sredstva.

 • Vlada spremenila Zakon o službi v Slovenski vojski

  Vlada je na današnji seji določila besedilo Predloga zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o službi v Slovenski vojski – redni postopek in ga bo poslala Državnemu zboru.

 • 30. obletnica začetka vojaškega šolstva v Slovenski vojski

  Danes se spominjamo 15. aprila 1991, dneva, ko se je v Centru za obrambno usposabljanje v Poljčah pri Begunjah začel tečaj za poveljnike in inštruktorje v Učnih centrih Teritorialne obrambe Republike Slovenije v Pekrah in na Igu. Cilj tečaja je bilo usposabljanje za delo z vojaškimi obvezniki med usposabljanjem v učnih centrih ter za vodenje dela v vojaškem kolektivu.

 • Iz Državnega logističnega centra v Rojah smo odpremili pomoč trem državam

  Danes smo iz Državnega logističnega centra Roje, Srbiji, Črni gori in Severni Makedoniji, odpremili materialno pomoč v obliki zaščitnih sredstev in druge zdravstvene opreme.

 • Vaja kibernetske obrambe in strateškega odločanja Locked Shields 21

  Jutri, v torek, 13. aprila, se bo v Sloveniji in še 29 državah sočasno začela največja mednarodna vaja kibernetske obrambe in strateškega odločanja Locked Shields 21, ki jo organizira Natov Center odličnosti za kibernetsko obrambo (NATO Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence – CCDCOE) iz Talina v Estoniji, v Sloveniji pa na podlagi smernic CCDCOE Ministrstvo za obrambo v sodelovanju s Sekcijo za kibernetsko varnost pri Gospodarski zbornici Slovenije.

 • Slovenska zastava je v obrambnem resorju zelo spoštovana

  Ob dnevu slovenske zastave se spominjamo 7. aprila 1848, ko je slovenski domoljubni študent Lovro Toman s somišljeniki prvič izobesil slovensko trobojnico na Wolfovi ulici 8 v Ljubljani.

 • Obrambni ministri tria EU o Strateškem kompasu

  Minister za obrambo mag. Matej Tonin je imel danes v okviru tria predsedovanja držav Svetu EU na pobudo portugalskega obrambnega ministra Joãa Gomesa Cravinhe neformalni avdio-video sestanek, na katerem je sodelovala tudi nemška kolegica Annegret Kramp-Karrenbauer. Ministri so govorili zlasti o Strateškem kompasu, razvoju evropske varnosti in obrambe, načrtovani podpori EU pri stabilizaciji razmer v Mozambiku, vojaški mobilnosti ter o sodelovanju med EU in Natom v okviru povezovanja vzporednih strateških procesov med organizacijama.

 • Cepilno mesto v Vojašnici Edvarda Peperka v Ljubljani od četrtka na voljo za civilno prebivalstvo

  Minister za obrambo mag. Matej Tonin si je danes, v torek, 30. marca, skupaj z načelnikom Generalštaba Slovenske vojske (SV) generalmajorjem Robertom Glavašem in s poveljnikom sil Slovenske vojske brigadirjem Miho Škerbincem ogledal cepilno mesto v Vojašnici Edvarda Peperka v Ljubljani, organizirano za cepljenje pripadnikov Slovenske vojske in zaposlenih na Ministrstvu za obrambo ter v Upravi za zaščito in reševanje. Cepljenje izvaja Vojaška zdravstvena enota Slovenske vojske z zdravniki in ostalim zdravstvenim osebjem.

 • Državni sekretar na Ministrstvu za obrambo g. Uroš Lampret je obiskal Republiko Severno Makedonijo in Republiko Srbijo

  Državni sekretar na Ministrstvu za obrambo g. Uroš Lampret je zaključil obisk v Republiki Severni Makedoniji in Republiki Srbiji. V obeh državah se je srečal s kolegoma državnima sekretarjema, s predstavniki Nato pisarn, vključno s pripadniki Slovenske vojske, ki delujejo v njih, in z veleposlanikoma Republike Slovenije.

 • Ministrstvo za obrambo predstavilo energetsko prenovo objektov in uporabo vodikove tehnologije

  Ministrstvo za obrambo (MO) je na redni tedenski avdio-video konferenci danes predstavilo aktivnosti v sklopu celovite energetske prenove objektov, posebej projekt avtonomnega samooskrbnega vozlišča na podlagi vodikove tehnologije. Aktivnosti sta predstavila mag. Željko Kralj in polkovnik Robert Šipec iz Direktorata za logistiko.

 • Brez generala Maistra in njegovih borcev bi ostali brez pomembnega dela Slovenije

  Na današnji dan pred 147 leti se je v Kamniku rodil general in velik slovenski domoljub Rudolf Maister. V obrambnem resorju smo ponosni na vojaškega strateškega voditelja, ki je slovenskemu narodu v prelomnem trenutku z odločnim prevzemom oblasti pribojeval velik del narodnostnega ozemlja, in sicer Maribor in Dravsko dolino, v trajno posest. Tega ne bi mogel uspešno narediti, če ob sebi ne bi imel motiviranih in ustrezno opremljenih borcev. Brez generala Maistra in njegovih borcev bi ostali brez pomembnega dela Slovenije.

 • Na Igu delovno srečanje vodstva MO in poklicnih gasilcev

  V Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje Ig je danes potekalo delovno srečanje vodstva Ministrstva za obrambo (MO) in Uprave za zaščito in reševanje z Združenjem slovenskih poklicnih gasilcev. Na tokrat že tretjem srečanju v tem mesecu so gasilci skupaj z državnim sekretarjem mag. Damijanom Jaklinom in generalnim direktorjem uprave Darkom Butom naslovili več odprtih vprašanj in tudi časovno opredelili njihovo reševanje. Uvodoma je navzoče pozdravil minister za obrambo mag. Matej Tonin.

 • Trideset let od vaje Premik 91, ki je slovenskemu narodu vlila samozavest

  Na Ministrstvu za obrambo smo danes slovesno odprli razstavo, posvečeno 30. obletnici mobilizacijsko-taktične vaje Premik 91. Odprtja razstave se je udeležil predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor. Razstava, ki je delo majorja Zvezdana Markovića iz Vojaškega muzeja Slovenske vojske ter polkovnika v pokoju Vasilija Maraša, udeleženca vaje Premik ʹ91, bo na ogled na Ministrstvu za obrambo, pa tudi na Primorskem in Dolenjskem, kjer je vaja potekala, ter v Kadetnici v Mariboru.

 • V Maliju je trenutno prisotnih 8 slovenskih vojakov

  Na redni tedenski novinarski konferenci je poveljnik 1. brigade Slovenske vojske polkovnik Boštjan Močnik predstavil delovanje slovenskih vojakov na misiji v Maliju. Iz Malija se nam je javil poveljnik kontingenta major Leon Perčič.

 • Minister Tonin na obisku v občini Ajdovščina

  Danes sta minister Matej Tonin in generalni direktor Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje (URSZR) Darko But obiskala občino Ajdovščina in se sestala z županom Tadejem Beočaninom, predstavniki Civilne zaščite (CZ) in Gasilsko reševalnega centra (GRC) ter predstavnikoma lokalnega gospodarstva.