Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis
Ponastavi
 • V Kranju tudi o »zeleni obrambi« - uporabi vodikove tehnologije

  Minister za obrambo mag. Matej Tonin je danes obiskal Mestno občino (MO) Kranj, kjer se je najprej srečal z županom Matjažem Rakovcem. Beseda je tekla dejavnostih, ki jih za zajezitev covid-19, izvajajo v MO Kranj in okolici. Ministrstvo za obrambo bo, tako kot ostalim občinam, kjer je prisotna Slovenska vojska, skladno z odločbo Ustavnega sodišča plačalo nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča, kar prinaša možnost novih investicij v občini.

 • Odziv Ministrstva za obrambo na dopis Sindikata poklicnega gasilstva Slovenije ministru Mateju Toninu

  Sindikat poklicnega gasilstva Slovenije (SPGS) je včeraj po elektronski pošti na Upravo Republike Slovenije za zaščito in reševanje posredoval dopis, ki je bil sicer naslovljen na ministra za obrambo mag. Mateja Tonina. V dopisu je navedenih vrsta neutemeljenih očitkov, med drugim tudi o nespoštovanju stavkovnih zahtev s strani ministrstva, in očitek o zavračanju sindikalnega dialoga, ki jih v celoti zavračamo. V nadaljevanju navajamo kronološki pregled dopisovanja med sindikatom in ministrstvom, ki potrjuje, da se je ministrstvo sproti odzivalo na njihove dopise.

 • Na Ministrstvu za obrambo razstava likovnih del Mirjam Senica

  V mesecu marcu, ko praznujejo vse ženske in matere, je v avli Ministrstva za obrambo na ogled razstava likovnih del Mirjam Senica.

 • Ministrstvo za obrambo bo v občini Ilirska Bistrica sofinanciralo gradnjo helioporta in obnovo vaškega doma Zabiče

  Minister mag. Matej Tonin je bil danes na obisku v občini Ilirska Bistrica. Obisk je začel na Občini Ilirska Bistrica, kjer se je srečal z županom Emilom Rojcem. Pogovarjala sta se o sodelovanju med Občino in Ministrstvom za obrambo Republike Slovenije (MORS). MORS bo v skladu z odločbo Ustavnega sodišča Republike Slovenije plačal nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča (NUSZ), ki za strelišče Bač znaša nekaj manj kot 758 tisoč evrov. To bo občini omogočilo več investicij, poudarja župan Emil Rojc.

 • Zvezdan Božič prejemnik kipca Civilne zaščite

  Življenja rešujemo skupaj! Ob 1. marcu, dnevu Civilne zaščite, sta na Ministrstvu za obrambo potekali avdio-video novinarska konferenca in kratka slovesnost, na kateri smo ob upoštevanju ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe s covidom-19 podelili najvišja priznanja s področja Civilne zaščite. Slovesnosti se je udeležil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, minister za obrambo mag. Matej Tonin pa je spomnil na pomen vseh, ki delujete v Civilni zaščiti ter širše na področju varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami. Plakete in kipec Civilne zaščite sta podelila poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije in generalni direktor Uprave za zaščito in reševanje.

 • Minister Tonin na Poljskem o krepitvi sodelovanja na obrambnem in vojaškem področju

  Minister za obrambo mag. Matej Tonin je bil na povabilo poljskega ministra za narodno obrambo Mariusza Błaszczaka 25. in 26. februarja na dvodnevnem uradnem obisku na Poljskem. Obisk je bil namenjen krepitvi dvostranskega sodelovanja med Slovenijo in Poljsko na obrambnem ter vojaškem področju. Pred današnjimi uradnimi pogovori je v četrtek minister Tonin v Gorlicah položil venec k spomeniku padlim slovenskim vojakom na galicijski fronti v prvi svetovni vojni, v petek pa še v središču Varšave na grob neznanega vojaka.

 • Uredba o spremembah in dopolnitvah Uredbe o pogodbenem opravljanju vojaške službe v rezervni sestavi Slovenske vojske

  Vlada Republike Slovenije je na seji 24. februarja izdala Uredbo o spremembah in dopolnitvah Uredbe o pogodbenem opravljanju vojaške službe v rezervni sestavi Slovenske vojske.

 • Minister za obrambo mag. Matej Tonin sprejel veleposlanico Republike Turčije Esen Altuğ

  Minister za obrambo mag. Matej Tonin je danes na Ministrstvu za obrambo sprejel veleposlanico Republike Turčije v Republiki Sloveniji Esen Altuğ, ki zaključuje svoj mandat v Sloveniji.

 • S skupino za spremljanje in povezavo bo Slovenska vojska okrepila prispevek k mirovnim prizadevanjem mednarodne skupnosti v BiH

  Težišče delovanja Slovenske vojske (SV), ki na mednarodnih operacijah in misijah deluje skladno s sklepi Vlade RS, ostaja območje zahodnega Balkana.

 • Redno zasedanje obrambnih ministrov Nata

  17. in 18. februarja je preko varne avdio-video povezave potekalo redno zasedanje obrambnih ministrov Nata. Srečanja se je prvič udeležil tudi novi ameriški obrambni sekretar Lloyd Austin. Glavne teme zasedanja so bile vizija Nato 2030, prizadevanja zavezniških držav z vidika delitve bremen ter nadaljnje prilagajanje Natove okrepljene odvračalne in obrambne drže, Natove operacije in misije, s poudarkom na Afganistanu in Iraku ter pomen nadaljnjega sodelovanja s partnerji in krepitve transatlantske vezi.

 • Na neformalnem zasedanju direktorjev za obrambno politiko EU o Strateškem kompasu

  Zasedanje direktorjev za obrambno politiko Evropske unije, ki je potekalo kot avdio-video konferenca, je bilo namenjeno razpravi o najbolj pomembnih aktualnih pobudah na področju skupne varnostne in obrambne politike. Cilj zasedanja je bil tudi, da se ob začetku portugalskega predsedovanja Svetu Evropske unije države seznanijo s temami, ki bodo v prihodnjih mesecih v ospredju ministrskih in drugih srečanj.

 • Najsodobnejša oprema za večjo zaščito vojakov v vseh pogojih

  Na redni tedenski novinarski konferenci smo danes predstavili nove in modificirane artikle uniforme in intendantske opreme Slovenske vojske.

 • Sodelovanje v mednarodnih operacijah in misijah na Zahodnem Balkanu ostaja prioriteta

  Na virtualni novinarski konferenci v torek, 9. februarja, je generalni direktor Direktorata za obrambno politiko Uroš Zorko predstavil trenutne in prihodnje načrtovane aktivnosti, ambicije in izzive sodelovanja Slovenske vojske v mednarodnih operacijah in misijah s poudarkom na Zahodnem Balkanu, predvsem na Kosovu ter v Bosni in Hercegovini, kjer Slovenska vojska in Ministrstvo za obrambo s civilnimi strokovnjaki uspešno izvajata naloge že skoraj 25 let.

 • Minister Tonin obiskal pripadnike slovenskega kontingenta na Kosovu

  Minister za obrambo mag. Matej Tonin z delegacijo je danes obiskal pripadnike slovenskega kontingenta, ki delujejo v operaciji KFOR na Kosovu. Minister se je v okviru svojega obiska srečal s poveljnikom sil KFOR in poveljnikom Regionalnega poveljstva Zahod. S sogovorniki je izmenjal poglede o trenutnih razmerah na operativnem območju in v širši regiji Zahodnega Balkana, o stanju v navedeni operaciji ter o nadaljnjem sodelovanju Republike Slovenije.

 • Na ministrskem srečanju tria držav o evropski obrambi

  V okviru portugalskega predsedovanja Svetu EU je danes potekala prva avdio-video konferenca treh ministrov za obrambo EU - Portugalske, Nemčije in Slovenije, namenjena oceni razvoja evropske obrambne politike. Na konferenci s portugalskim ministrom Joãom Gomesom Cravinho in nemško ministrico Annegret Kramp-Karrenbauer je sodeloval državni sekretar na Ministrstvu za obrambo Uroš Lampret.

 • Republika Slovenija prevzela vodenje Usmerjevalnega odbora Balkanskih zdravstvenih namenskih sil

  Predstavnik Ministrstva za obrambo Republike Slovenije mag. Robert Stražišar je danes v Skopju z uradno primopredajo prevzel mesto predsedujočega Usmerjevalnemu odboru Balkanskih zdravstvenih namenskih sil (Balkan Medical Task Force – BMTF).

 • Vlada razrešila glavnega inšpektorja Inšpektorata Republike Slovenije za obrambo v Ministrstvu za obrambo in imenovala vršilca dolžnosti glavnega inšpektorja za obrambo

  Minister za obrambo Matej Tonin je v skladu s petim odstavkom 83. člena Zakona o javnih uslužbencih Vladi Republike Slovenije predlagal da se mag. Roman Zupanec z dnem 31. 1. 2021 razreši s položaja glavnega inšpektorja za obrambo v Inšpektoratu RS za obrambo v Ministrstvu za obrambo.

 • Promocijska stojnica Slovenske vojske v Parku vojaške zgodovine

  Minister za obrambo mag. Matej Tonin je danes obiskal Pivko, kjer sta najprej z županom Robertom Smrdeljem na Občini Pivka podpisala program sodelovanja pri projektu Park vojaške zgodovine, potem pa sta v Parku vojaške zgodovine predala namenu novo promocijsko stojnico Slovenske vojske.

 • Pomemben korak k vzpostavitvi nacionalnega centra civilne zaščite

  Minister za obrambo mag. Matej Tonin in župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković sta danes podpisala Sporazum o sodelovanju in podpori med Mestno občino Ljubljana (MOL) in Ministrstvom za obrambo Republike Slovenije (MORS).

 • Za večjo pripravljenost na potres letos dve veliki vaji

  Na Ministrstvu za obrambo je bila danes v sklopu seznanjanja javnosti o različnih temah s področij obrambe ter zaščite in reševanja redna tedenska novinarska konferenca. Na njej je generalni direktor Uprave za zaščito in reševanje Darko But govoril o pripravljenosti na potres v Republiki Sloveniji ter predstavil dve letos najpomembnejši vaji s predpostavko potresa.