Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Filters.LEGEND_TITLE
Ponastavi
 • »Pomoč italijanskih vojaških zdravstvenikov jasen dokaz, da smo skupaj močnejši.«

  Danes je v Slovenijo prišla prva ekipa zdravstvenih delavcev italijanske vojske, ki bodo skupaj e ekipami Slovenske vojske delovali v slovenskih bolnišnicah in tako razbremenili javno zdravstvo v boju zoper covid-19. Danes je v Slovenijo prišlo 6 zdravstvenih delavcev, naslednja ekipa še 9 pripadnic in pripadnikov zdravstvenih ekip italijanske vojske predvidoma pride jutri.

 • Sestanek direktorjev za obrambno politiko EU o strateškem kompasu

  V Bruslju je v četrtek, 2. decembra 2021, potekal sestanek direktorjev za obrambno politiko EU, ki je bil namenjen razpravi o osnutku dokumenta strateškega kompasa.

 • Priložnosti in izzivi za majhna in srednjevelika podjetja pri obrambnih pobudah Evropske unije

  Več kot 150 strokovnjakov in gospodarstvenikov je 30. novembra 2021 sodelovalo na spletnem seminarju z naslovom Obrambne pobude Evropske unije – priložnosti in izzivi za majhna in srednjevelika podjetja (small and medium-sized enterprise – SME), ki so ga v okviru slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije soorganizirali Evropska obrambna agencija (European Defence Agency – EDA), Slovensko gospodarsko in raziskovalno združenje (Slovenian Business & Research Association – SBRA) ter Ministrstvo za obrambo Republike Slovenije.

 • Slovenija je varna država – zagotovimo to tudi generacijam, ki prihajajo

  Slovenija je brez dvoma varna država – tako tudi kažejo takšni in drugačni globalni indeksi, ki Slovenijo uvrščajo v vrh najvarnejših in najmirnejših držav. V vrhu najbolj varnih držav najdemo tudi večino članic Nata. Kot se lahko naučimo iz zgodovine, pa bi bilo slednje zmotno enačiti z odsotnostjo groženj, prav tako ne z nekakšno »naravno danostjo« miru in varnosti.

 • Evropski forum za zmanjševanje tveganj nesreč letos na Portugalskem

  V mestu Matosinhos na Portugalskem se danes končuje tridnevni Evropski forum za zmanjševanje tveganj nesreč (The European Forum for Disaster Risk Reduction), ki se ga udeležuje državni sekretar Ministrstva za obrambo mag. Janez Žakelj.

 • Vlagamo v lokalno skupnost, ki sobiva s Slovensko vojsko

  Minister za obrambo Republike Slovenije mag. Matej Tonin se je skupaj z načelnikom Generalštaba generalmajorjem Robertom Glavašem in poveljnikom Civilne zaščite Srečkom Šestanom danes udeležil odprtja območja za izvenletališke pristanke v Ilirski Bistrici. Investicijo je zaradi prisotnosti Slovenske vojske v občini sofinanciralo Ministrstvo za obrambo.

 • Za učinkovito zoperstavljanje hibridnim grožnjam nujno sodelovanje EU in Nata, kot tudi napori na Zahodnem Balkanu

  Ministrstvo za obrambo in Evropski center odličnosti za zoperstavljanje hibridnim grožnjam iz Helsinkov sta v Grand Hotelu Union v okviru slovenskega predsedovanja Svetu EU organizirala konferenco z naslovom Hibridne grožnje: dojemanje in realnost.

 • "Pomurje je dežela gasilstva"

  Minister za obrambo Republike Slovenije mag. Matej Tonin se je v okviru obiska Vlade RS na terenu včeraj in danes mudil v pomurski regiji. Večji del obiskov je minister namenil silam zaščite in reševanja, predvsem gasilstvu, ki je v teh krajih močno razvito, saj je v regiji kar 238 gasilskih društev.

 • Na Ministrstvu za obrambo počastili dan Rudolfa Maistra

  Na Ministrstvu za obrambo se že tradicionalno spominjamo dneva Rudolfa Maistra, državnega praznika v spomin na 23. november 1918, ko je general Maister (1874–1934) s svojo vojsko razorožil nemško varnostno stražo in prevzel vojaško oblast v Mariboru.

 • Minister Tonin se je srečal z veleposlanikom Brazilije

  Minister za obrambo mag. Matej Tonin se je danes na Ministrstvu za obrambo srečal z veleposlanikom Federativne republike Brazilije v Republiki Sloveniji Eduardom Priscom Paraiso Ramosom.

 • Minister Tonin se je srečal z veleposlanico Republike Srbije

  Minister za obrambo mag. Matej Tonin se je danes na Ministrstvu za obrambo srečal z veleposlanico Republike Srbije v Republiki Sloveniji Zorano Vlatković.

 • Informacija o pripravljenosti italijanskih vojaških zdravstvenikov za pomoč Sloveniji

  Dopolnjeno z izjavo ministra Tonina.
  V okviru delovnega srečanja med ministrom za obrambo Republike Slovenije mag. Matejem Toninom in ministrom za obrambo Italijanske republike Lorenzom Guerinijem, ki je potekalo 17. novembra v Rimu, je bila med drugim izražena pripravljenost italijanske strani za napotitev skupine do 30 zdravstvenih delavcev italijanske vojske, ki bi v Sloveniji pomagali pri oskrbi covid-19 bolnikov v slovenskih bolnišnicah.

 • Na novinarski konferenci predstavili dogovor o nakupu transportnega letala C-27J Spartan za Slovensko vojsko

  Minister za obrambo Republike Slovenije mag. Matej Tonin in minister za obrambo Italijanske republike Lorenzo Guerini sta sinoči, 17. novembra 2021, v Rimu podpisala dogovor o sodelovanju o sodelovanju na področju letalstva, katerega temelj je nakup transportnega letala C-27J Spartan za Slovensko vojsko.

 • Minister Tonin v Rimu podpisal izvedbeni dogovor o nakupu transportnega letala

  Minister za obrambo Republike Slovenije mag. Matej Tonin se je na vabilo italijanskega kolega Lorenza Guerinija danes mudil na delovnem obisku v Rimu. V okviru srečanja sta ministra podpisala dogovor o sodelovanju med ministrstvoma za obrambo Italijanske republike in Republike Slovenije o sodelovanju na področju letalstva, katerega temelj je transportno letalo C-27J Spartan.

 • Obrambni in zunanji ministri Evropske unije pozdravili osnutek Strateškega kompasa

  Obrambni in zunanji ministri Evropske unije so na zasedanju Sveta za zunanje zadeve razpravljali o osnutku novega strateškega dokumenta skupne varnostne in obrambne politike – Strateški kompas. Dokument bo določil smernice razvoja evropske obrambe v prihodnjem desetletju na področjih kriznega upravljanja, odpornosti, razvoja zmogljivosti in partnerstev.

 • Razstava mednarodne likovne kolonije Umetniki za Karitas

  V prostorih Ministrstva za obrambo je do 14. januarja 2022 na ogled razstava 26. mednarodne likovne kolonije Umetniki za Karitas z naslovom Vi ste luč sveta. Izkupiček prodanih del bo namenjen otrokom in družinam v stiski.

 • Minister Tonin v jugovzhodni Sloveniji

  V okviru vladnega obiska v jugovzhodni regiji je minister za obrambo mag. Matej Tonin obiskal institucije obrambnega resorja na tem območju.

 • Slovenska vojska bo zaradi COVID-19 s svojimi zdravstvenimi zmogljivostmi podprla delovanje zdravstvenega sistema

  Vlada Republike Slovenije je na današnji dopisni seji sprejela odločitev, da Slovenska vojska, zaradi hitrega porasta števila hospitaliziranih zaradi COVID-19, s svojimi zdravstvenimi zmogljivostmi podpre delovanje zdravstvenega sistema. Slovenska vojska se bo s svojimi zdravstvenimi zmogljivostmi, s katerimi razpolaga, vključila v zdravstveni sistem in pomagala pri zdravljenju in negi pacientov.

 • Na ministrskem srečanju pobude Jadranske listine (A-5) o izzivih pandemije covida-19

  Državni sekretar na Ministrstvu za obrambo Uroš Lampret se je v sredo, 10. novembra, udeležil ministrskega srečanja pobude Jadranske listine (A-5), ki je potekalo v Splitu. Vodje delegacij so spregovorili o izzivih pandemije covida-19 ter o tveganjih in priložnostih, ki jih le-ta prinaša za prihodnje regionalno sodelovanje.

 • Nova Uredba o objektih in okoliših objektov posebnega pomena za obrambo

  Z novo Uredbo o objektih in okoliših objektov posebnega pomena za obrambo se je prenehalo izvajanje storitve izdaje soglasij k prometu z zemljišči v okoliših posebnega pomena za obrambo.