Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Filters.LEGEND_TITLE
Ponastavi
 • Danes

  Obrambni ministri ponovno razpravljali o zagonu evropske obrambe

  Na zadnji razpravi pred predstavitvijo osnutka Strateškega kompasa, ki bo postavil politične smernice za razvoj evropske obrambe in varnosti v naslednjem desetletju, so obrambni ministri EU govorili o oblikovanju hitrih odzivnih sil, zoperstavljanju hibridnim grožnjam, razvoju kritičnih zmogljivosti in poglobitvi strateškega partnerstva z Natom s podpisom tretje skupne deklaracije.

 • Danes

  V Natovih ciljih zmogljivosti za Slovenijo nič več dve srednji bataljonski bojni skupini

  Minister za obrambo Republike Slovenije mag. Matej Tonin se danes v Bruslju udeležuje dvodnevnega rednega jesenskega srečanja obrambnih ministrov Nata.

 • Danes

  Državni sekretar Lampret gosti kolega iz Republike Severne Makedonije Nikolića

  Na dvodnevnem obisku v Republiki Sloveniji se mudi državni sekretar na Ministrstvu za obrambo Republike Severne Makedonije Dragan Nikolić, ki ga gosti državni sekretar Uroš Lampret.

 • Odziv na pobudo za referendum glede resolucije o programu razvoja in opremljanja Slovenske vojske

  Na Ministrstvu za obrambo obžalujemo vložitev predloga za razpis posvetovalnega referenduma o sprejemu Predloga resolucije o splošnem dolgoročnem programu razvoja in opremljanja Slovenske vojske do leta 2035, ki ga je danes v Državni zbor vložila stranka Levica. V nadaljevanju zato odgovarjamo na nekatere očitke vlagateljev referendumske pobude glede smeri razvoja Slovenske vojske in njene modernizacije.

 • Minister Tonin na obisku obalno-kraške regije

  Minister za obrambo Republike Slovenije mag. Matej Tonin je v okviru obiska Vlade Republike Slovenije v obalno-kraški regiji v ponedeljek, 18. oktobra, obiskal 430. Mornariški divizion Slovenske vojske. Drugi dan obiska, v torek, 19. oktobra, je minister Tonin obiskal Gasilsko brigado Koper, podjetje Skylotec Adriatic, Anthorn, d. o. o. in Prostovoljno gasilsko društvo Materija.

 • Pojasnilo Slovenske vojske

  Sodelovanje Slovenske vojske in Policije je urejeno doktrinarno v Resoluciji o strategiji nacionalne varnosti Republike Slovenije, kjer je sodelovanje med deležniki nacionalnega varnostnega sistema imperativ za celovito zagotavljanje odgovora na sodobne grožnje.

 • Minister Tonin je bil na delovnem obisku v Črni gori

  Na povabilo ministrice za obrambo Črne gore dr. Olivere Injac je bil minister za obrambo Republike Slovenije mag. Matej Tonin na delovnem obisku v Črni gori. Po delovnem srečanju s črnogorsko obrambno ministrico v Podgorici se je minister Tonin popoldne udeležil mednarodnega varnostnega foruma To Be Secure, ki ga vsako leto organizirajo v Budvi.

 • Avstrijskemu brigadirju Danielu Preglu medalja za mednarodno sodelovanje

  Državni sekretar na Ministrstvu za obrambo Uroš Lampret je nerezidenčnemu obrambnemu atašeju Republike Avstrije brigadirju Danielu Preglu danes podelil medaljo za mednarodno sodelovanje II. stopnje.

 • Ministrstvo za obrambo soorganiziralo pomembno konferenco o sodelovanju med EU in Natom

  Ministrstvo za obrambo in Inštitut Evropske unije za varnostne študije (EUISS) sta danes v okviru slovenskega predsedovanja Svetu EU izvedla spletno konferenco, namenjeni krepitvi sodelovanja med EU in Natom v luči priprave dokumenta Strateški kompas. Na konferenci so kot osrednji govorci nastopili državni sekretar obrambnega ministrstva Uroš Lampret, Alison Weston iz Evropske službe za zunanje delovanje in Michel Soula iz Nata. Spremljalo jo je približno 200 predstavnikov držav članic EU, Nata in različnih raziskovalnih ter akademskih institucij.

 • Državni sekretar Lampret izpostavil pomen odzivanja na sodobne varnostne grožnje

  Državni sekretar na Ministrstvu za obrambo Uroš Lampret je v torek, 12. oktobra, nagovoril zbrane na 5. dnevu nacionalne varnosti. Posvet je potekal v Državnem svetu Republike Slovenije. Skupaj z Državnim svetom so ga organizirali Fakulteta za varnostne vede Univerze v Mariboru, Fakulteta za družbene vede Univerze v Ljubljani in Inštitut za varnostno kulturo.

 • Obrambno ministrstvo predstavilo aktivnosti prve polovice predsedovanja Slovenije Svetu EU v obrambnem resorju

  Ministrstvo za obrambo je danes predstavilo aktivnosti in dosežke prve polovice predsedovanja Slovenije Svetu EU v obrambnem resorju ter pomembnejše dogodke do konca leta. Aktivnosti je predstavil uradni govorec Ministrstva za obrambo med predsedovanjem Svetu EU polkovnik Marjan Sirk.

 • Slovenska vojska pomaga pri ohranjanju kulturne dediščine

  Pripadniki 670. logističnega polka s podporo 157. logističnega polka logistične brigade Slovenske vojske so v petek, 8. oktobra v Veržeju pomagali pri dvigu kolesa s plavajočih kumpov Babičevega mlina. Gre za še edini, od nekdaj 93 plavajočih mlinov na reki Muri in velja za izjemen kulturni spomenik in del pomurske ter slovenske kulturne dediščine.

 • V Ljubljani z okolico mednarodna potresna vaja SIQUAKE2020

  Danes je potekala predstavitev mednarodne praktične vaje SIQUAKE2020, katere namen je preveriti pripravljenost države na močnejši potres v osrednji Sloveniji. Na vaji, ki poteka med 4. in 8. oktobrom kot osrednji dogodek projekta SIQUAKE2020, sodelujejo pripadniki različnih reševalnih enot, ki ukrepanje ob potresu v dnevnem in nočnem času vadijo na dvanajstih deloviščih v Ljubljani, Logatcu, na Vrhniki in Igu.

 • Slovenija in Kosovo za skupno pomoč pri naravnih nesrečah

  Minister za obrambo mag. Matej Tonin in notranji minister Republike Kosovo Xhelal Sfeçla sta v imenu obeh vlad, Vlade Republike Slovenije in Vlade Republike Kosovo podpisala sporazum o sodelovanje pri varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami.

 • Praktična vaja civilne zaščite - #SIQUAKE2020 se je začela

  Od danes pa vse do petka, 8. oktobra, vadeči na vaji izvajajo različne aktivnosti iz Državnega načrta zaščite in reševanja ob potresu na dvanajstih lokacijah v Ljubljani, Logatcu, Vrhniki in Igu. Ob tako močnem potresu je Slovenija zaprosila za mednarodno pomoč, zato udeleženci vaje prihajajo tudi iz Avstrije, Hrvaške, Italije in Madžarske.

 • Slovenska vojska predstavila mednarodno vojaško vajo Zaščita, reševanje in vojaška mobilnost 21

  Slovenska vojska je na virtualni novinarski konferenci predstavila skupno mednarodno vojaško vajo Zaščita, reševanje in vojaška mobilnost – DRM2 EX21 (angleško: Disaster Relief and Military Mobility Exercise 2021), ki bo v Republiki Sloveniji potekala med 18. in 29. oktobrom 2021. Vojaška vaja sovpada s predsedovanju Republike Slovenije Svetu EU.

 • Začetek pripravljalnih gradbenih del na prikritem vojnem grobišču Jama pod Macesnovo gorico v Kočevskem rogu

  Septembra so se začela pripravljalna gradbena dela v okviru arheoloških del izkopa žrtev in antropološke obdelave posmrtnih ostankov iz brezna Jama pod Macesnovo gorico v Kočevskem rogu.

 • Vojaški letalci začeli uporabljati Pipistrelovo letalo in simulator letenja

  Minister mag. Matej Tonin in direktor podjetja Pipistrel Ivo Boscarol sta danes na letališču Cerklje ob Krki predstavila sodelovanje med Ministrstvom za obrambo in navedenim podjetjem, ki bo potekalo na podlagi junija podpisanega Dogovora o preizkušanju ustreznosti šolanja z letali Pipistrel. Predstavili so letala in simulator letenja.

 • V Zasavju tudi o možnostih izboljšave položaja gasilcev

  Minister za obrambo Republike Slovenije mag. Matej Tonin se je danes v okviru dvodnevnega vladnega obiska v zasavski regiji najprej srečal z vodstvom Občine Litija ter predstavniki Civilne zaščite in gasilstva. V Hrastniku je obiskal Industrijsko gasilsko enoto KLOR v TKI Hrastnik in podjetje Bonpet d. o. o., v katerem razvijajo sisteme za zagotavljanje varnosti pred požari. Obisk je minister Tonin zaključil z obiskom Prostovoljnega gasilskega društva Trbovlje – mesto.

 • Na Brdu pri Kranju srečanje Skupine za politično-vojaške zadeve

  V okviru slovenskega predsedovanja Svetu EU je na Brdu pri Kranju potekalo dvodnevno neformalno srečanje Skupine za politično-vojaške zadeve (The Politico-Military Group – PMG).