Skoči do osrednje vsebine

 • Vlada Republike Slovenije je za tokratni obisk izbrala Obalno-kraško regijo. Obiska se je udeležil tudi minister za finance, mag. Andrej Šircelj, ki je v okviru vladnega obiska obiskal sektor za carino v Luki Koper, podjetji Škerjanc d. o. o. in Adria Terminali d. o. o. ter Kobilarno Lipica.

 • Minister mag. Andrej Šircelj se je udeležil letnega zasedanja Mednarodnega denarnega sklada in Skupine Svetovne banke, ki je potekalo v fizični in virtualni obliki med 11. in 18. oktobrom 2021.

 • Na Ministrstvu za finance v odzivu na oceno Fiskalnega sveta glede proračunskih dokumentov za leti 2022 in 2023 poudarjamo, da se še vedno nahajamo v negotovih razmerah in v času izjemne okoliščine, kar vpliva tudi na proračunsko načrtovanje. Osredotočeni smo na postopno umikanje kriznih ukrepov in okrevanje gospodarstva, zato posebno pozornost namenjamo investicijam.

Aktualno

 • Srečanje ministrov za finance in guvernerjev centralnih bank skupine G20 v Washingtonu

  Minister za finance, mag. Andrej Šircelj, se je v vlogi predsedujočega Svetu za ekonomske in finančne zadeve udeležil srečanja ministrov za finance in guvernerjev centralnih bank skupine G20, ki je potekalo 13. oktobra 2021 v Washingtonu. Ministri in guvernerji so razpravljali predvsem o aktualnih razmerah svetovnega gospodarstva v luči okrevanja, podpori ranljivim državam in mednarodni obdavčitvi v povezavi z digitalizacijo gospodarstva.

 • Minister Šircelj nagovoril udeležence Parlamentarnega foruma o finančnih storitvah

  Minister Andrej Šircelj je preko video povezave nagovoril udeležence Parlamentarnega foruma o finančnih storitvah, kjer je izpostavil predvsem prioritete slovenskega predsedovanja Svetu za ekonomske in finančne zadeve.

 • Zvišanje zgornje meje izdatkov za državni proračun 2021 – odziv na mnenje Fiskalnega sveta

  Fiskalni svet ocenjuje, da predlagani spremenjeni Odlok o okviru za pripravo proračunov sektorja država za obdobje od 2020 do 2022 predstavlja »nadaljevanje neustreznega načrtovanja« in da je »osnovan na nerealističnih projekcijah javnofinančnih prihodkov in izdatkov do konca letošnjega leta«. Ministrstvo za finance pojasnjuje, da je v Odloku ocenjena višina izdatkov pripravljena na podlagi: (i) prevzetih obveznosti, ki temeljijo na veljavnih pravnih aktih, (ii) dosedanje realizacije izdatkov in (iii) upoštevaje sezonsko komponento posameznih izdatkov.