Skoči do osrednje vsebine

 • Minister Klemen Boštjančič je bil danes na Letnem zasedanju Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD) v Erevanu v Armeniji izvoljen za novega predsednika Sveta guvernerjev članic EBRD. Slovenija bo prvič v 30 letih članstva zasedla mesto predsednika Sveta guvernerjev v banki. Odboru 73 članic banke bo minister predsedoval eno leto.

 • Minister za finance Klemen Boštjančič se je v Parizu udeležil ministrskega zasedanja Sveta Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (angleško Organisation for Economic Cooperation and Development - OECD). Razpravljali so o aktualnih izzivih, s katerimi se srečujejo države, in možnih pristopih pri njihovem naslavljanju s ciljem doseganja vzdržne in vključujoče gospodarske rasti.

 • Bonitetni agenciji Fitch Ratings in Moody's sta včeraj potrdili bonitetno oceno Slovenije pri A oziroma pri A3. Obeti so stabilni.

Novice

 • Gotovina že zdaj zaščitena

  V luči obravnave predloga za začetek postopka za spremembo ustave Republike Slovenije na seji Ustavne komisije, na Ministrstvu za finance ponovno poudarjamo, da uporaba gotovine kljub razvoju digitalnega bančništva in drugih oblik plačilnih storitev ni ogrožena. Za dostop do gotovine in obveznost njenega sprejemanja že zdaj obstajajo zadostne pravne podlage.

 • Prihodki in odhodki državnega proračuna v prvi tretjini leta skoraj izravnani

  Prihodki in odhodki državnega proračuna so bili v prvih štirih mesecih letošnjega leta po predhodnih podatkih skoraj izravnani. V obeh kategorijah so dosegli 4,6 milijarde evrov. Davčni prilivi so ugodni, tudi zato, ker je do poračuna davka od dohodkov pravnih oseb letos prišlo že aprila. Sredstva za socialne transferje in investicije še naprej rastejo.

 • Srečanje konstituence Evropske banke za obnovo in razvoj prvič prav v Sloveniji

  Ministrstvo za finance gosti prvi sestanek konstituence Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD), ki je organiziran v kateri izmed držav članic konstituence. Na srečanju je delegacija EBRD predstavila novi osnutek strategije za Slovenijo, ki naj bi bila konec julija sprejeta na odboru direktorjev, drugi del sestanka pa je bil namenjen pripravam na letno zasedanje prihodnji teden.

 • Donacije v državni proračun po poplavah

  Pomoč za odpravljanje posledic poplav lahko prispevate tudi v državni proračun. Prek te povezave dostopate do podatkov o doslej zbranih donacijah.

 • Izplačila iz državnega proračuna za pomoč po poplavah

  Iz državnega proračuna izplačujemo pomoč prizadetim v poplavah in plazovih. Prek te povezave dostopate do podatkov o doslej izplačani pomoči.

 • Interaktivni prikaz podatkov državnega proračuna

  Da bi državni proračun približali širšemu krogu državljanov, smo pripravili interaktivni grafični prikaz ključnih podatkov o tem za državo pomembnem instrumentu. S klikom na sliko se vam odpre aplikacija za tekoče spremljanje podatkov.

 • Podatki o državnih pomočeh

  Preko spletne aplikacije omogočamo vpogled do podatkov o dodeljenih državnih in de minimis pomočeh v Sloveniji po posameznem prejemniku.

 • Vas zanima, za kaj plačujete davke?

  Denar državljanov se pretežno prek davkov steka v državni proračun. S pomočjo kratke infografike se lahko seznanite s ključnimi informacijami o državnem proračunu za leto 2024.

 • Realizacija proračunskih skladov

  Pomemben vir financiranja različnih projektov in ukrepov so poleg državnega proračuna tudi proračunski skladi. Na strani Direktorata za proračun lahko spremljate prejemke in izdatke posameznih skladov.