Skoči do osrednje vsebine

 • Minister mag. Andrej Šircelj se je danes udeležil neformalne videokonference Sveta za ekonomske in finančne zadeve (Svet ECOFIN). Zasedanje se je pričelo s predstavitvijo prednostnih nalog portugalskega predsedstva, ministri pa so razpravljali še o stanju izvajanja mehanizma za okrevanje in odpornost, evropskem semestru 2021 in Akcijskem načrtu za slaba posojila.

 • 18. januarja 2021 bo Republika Slovenija odplačala 1,5 milijarde evrskih obveznic, ki jih je izdala pred desetimi leti z obrestno mero 4,375 %. To predstavlja 40% od 3,7 milijarde evrov dolga državnega proračuna, ki zapade v letošnjem letu. Refinanciranje teh obveznosti je Republika Slovenija že zagotovila v okviru izvršenega dolgoročnega zadolževanja v začetku januarja 2021, ko je bilo izdanih 2,2 milijarde evrov dolgoročnih evrskih obveznic po negativni povprečni obrestni meri -0,05%, s povprečno preostalo ročnostjo izdanega dolga 12,2 let.

 • V petek, 15. januarja 2021, je rating agencija DBRS Morningstar potrdila bonitetno oceno Republike Slovenije 'A (high)' in stabilne obete (zadnja potrditev te ocene je bila 21. 8. 2020). To je za Slovenijo ponovni dokaz, da naša država ostaja zaupanja vredna država, kljub težki situaciji zaradi pandemije COVID-19.

Aktualno

 • Minister Šircelj na 21. davčni konferenci

  Minister za finance mag. Andrej Šircelj se je udeležil 21. davčne konference v organizaciji Slovenskega inštituta za revizijo. Predstavil je izzive davčne politike po Covidu-19.

 • Vloga za izplačilo solidarnostnega dodatka študentom

  Objavljena je povezava za oddajo vloge za izplačilo solidarnostnega dodatka za študente v višini 150 evrov, ki jo študentkam in študentom prinaša sedmi protikoronski paket pomoči.

 • Pojasnila glede kriznega dodatka

  V pomoč državljanom in drugim deležnikom objavljamo pojasnila v zvezi z vprašanji glede kriznega dodatka.