Skoči do osrednje vsebine

 • Ministrstvo za finance in Banka Slovenija sta pristopila k spremembi zakonodaje za rešitev problematike zmanjšane kreditne sposobnosti prebivalstva. Ob zadnjem, januarskem dvigu minimalne plače namreč ocenjujeta, da se je kreditna sposobnost kreditojemalcev s prihodki do povprečne plače pomembno zmanjšala. S prilagoditvijo zakonodaje bi omejili vpliv vsakokratne korekcije minimalne plače.

 • Po preliminarnih podatkih so prihodki državnega proračuna v januarju znašali 1,08 milijarde evrov, odhodki pa 931 milijonov evrov. Proračun je tako v prvem mesecu letos zabeležil 149 milijonov evrov presežka.

 • Objavljamo novo izdajo publikacije Javnofinančna gibanja, v kateri predstavljamo predhodne podatke štirih blagajn javnega financiranja v letu 2022. Državni proračun je lani beležil nižji primanjkljaj kot leta 2021, občinske proračune je zaznamovala močna rast investicij, poslovanje zdravstvene blagajne je bilo boljše od načrtov, pokojninska blagajna pa je bila ob koncu leta uravnotežena.

Novice

 • Poslovne priložnosti za slovenska podjetja v državah Latinske Amerike in na Karibih

  Ministrstvo za finance je v sodelovanju z Ministrstvom za zunanje zadeve, Javno agencijo za spodbujanje podjetništva, internacionalizacije, tujih investicij in tehnologije (SPIRIT) ter Medameriško razvojno banko (angleško Inter-American Development Bank – IDB) danes organiziralo seminar, ki se osredotoča na poslovne priložnosti pri projektnem sodelovanju v državah Latinske Amerike in na Karibih.

 • Hrvaška, dvajseta članica evroobmočja

  Minister za finance Klemen Boštjančič se je ob hrvaškem vstopu v evroobmočje udeležil konference Hrvaška, 20. članica evroobmočja, ki je potekala v Zagrebu.

 • Začetek švedskega predsedovanja Svetu Evropske unije

  Minister za finance Klemen Boštjančič se je udeležil Sveta za ekonomske in finančne zadeve v Bruslju. V začetku letošnjega leta je predsedovanje Svetu Evropske unije (EU) prevzela Švedska, ki je v uvodu srečanja predstavila nadaljnji polletni program dela.

 • Interaktivni prikaz podatkov državnega proračuna

  Da bi državni proračun približali širšemu krogu državljanov, smo pripravili interaktivni grafični prikaz ključnih podatkov o tem za državo pomembnem instrumentu. S klikom na sliko se vam odpre aplikacija za tekoče spremljanje podatkov.

 • Podatki o državnih pomočeh

  Preko spletne aplikacije omogočamo vpogled do podatkov o dodeljenih državnih in de minimis pomočeh v Sloveniji po posameznem prejemniku.