Skoči do osrednje vsebine

Slovenijo prizadela najhujša ujma doslej

Ukrepi države za pomoč po poplavah

  • Svet Evropske unije (EU) za ekonomske in finančne zadeve je danes v Bruslju nadaljeval politično razpravo o zakonodajnih predlogih za reformo ekonomskega upravljanja oziroma fiskalnih pravil EU. Ministri dokončnega dogovora o tem še niso dosegli, zato se bo delo na tem dosjeju nadaljevalo.

  • V Bruslju so včeraj potekala pogajanja finančnih ministrov o novih fiskalnih pravilih, ki se še niso končala, so pa prinesla zbližanje pogledov glede odprtih vprašanj. Ta se vrtijo okoli hitrosti oziroma postopnosti zniževanja dolga in primanjkljaja ter vpeljave varovalk, ki bi preprečile prekomerno zadolževanje in vodenje neustrezne fiskalne vzdržnosti države na srednji in daljši rok.

  • Državni proračun je od januarja do novembra letos zabeležil 11,6 milijarde evrov prihodkov in 12,9 milijarde evrov odhodkov, primanjkljaj pa je znašal 1,3 milijarde evrov. Glede na enako obdobje lani še naprej izrazito rastejo subvencije in investicije, medtem ko je rast socialnih transferjev zaradi ugodnih razmer na trgu dela zmerna.

Novice