Skoči do osrednje vsebine

 • Minister mag. Andrej Šircelj je 11. in 12. septembra na neformalnem zasedanju Sveta za ekonomske in finančne zadeve v Berlinu s finančnimi ministri držav članic Evropske unije razpravljali o učinkoviti in pravični obdavčitvi in izzivih, ki jih na finančnem področju prinaša digitalizacija 21. stoletja.

 • Minister mag. Andrej Šircelj se 11. in 12. septembra udeležuje zasedanja Evroskupine in Sveta za ekonomske in finančne zadeve v Berlinu. Finančni ministri Evroskupine so na dopoldanskem zasedanju razpravljali o trenutnih razmerah v Evropi in pomembnosti izvajanja reform za okrevanje po posledicah covid-19.

 • Vlada je na današnji dopisni seji določila predlog rebalansa državnega proračuna za leto 2020. Prihodki bodo po načrtih dosegli 9,2 milijarde evrov, odhodki pa 13,4 milijarde evrov. Načrtovani proračunski primanjkljaj za letošnje leto tako znaša 4,2 milijarde evrov oziroma 9,3 % BDP. Padec prihodkov in zvišanje odhodkov glede na sprejeti proračun sta posledica zaustavitve gospodarstva v času epidemije COVID-19 in sprejetih ukrepov za zaščito prebivalstva ter gospodarstva. Vlada v času krize ni pozabila na državljane in podjetja.

Aktualno

 • Objavljena nova številka Pregleda javnofinančnih gibanj

  Objavljamo nov Pregled javnofinančnih gibanj s podatki za prvih sedem mesecev letošnjega leta. Prihodki državnega proračuna so v tem obdobju znašali nekaj manj kot 5,1 milijarde evrov, kar je, predvsem zaradi padca davčnih prihodkov v času epidemije COVID-19, 12,3 % manj od primerljivega obdobja lani. Dinamika upadanja proračunskih prihodkov se je julija sicer nekoliko upočasnila. Odhodki državnega proračuna so v tem obdobju znašali nekaj manj kot 7,3 milijarde evrov oziroma 25,2 % več kot v enakem obdobju lanskega leta. Državni proračun je tako v prvih sedmih mesecih izkazal primanjkljaj v višini približno 2,2 milijarde evrov.

 • Tudi agencija DBRS Morningstar potrdila bonitetno oceno Slovenije

  Bonitetna agencija DBRS Morningstar je v petek, 21. avgusta 2020, potrdila bonitetno oceno Republike Slovenije 'A (visoka)' in stabilne obete. To je za Slovenijo ponovni dokaz, da so bili ukrepi vlade v času epidemije COVID-19 dobri in da naša država za zunanje opazovalce kljub težki situaciji zaradi epidemije ostaja zaupanja vredna država.

 • Slovenija oddala vlogo za finančno podporo v okviru instrumenta SURE

  Republika Slovenija je oddala formalno vlogo za finančno podporo v okviru instrumenta SURE, ki je zasnovan za pomoč pri zaščiti delovnih mest in delavcev, ki jih je prizadela pandemija bolezni Covid-19. Instrument SURE bo zagotavljal finančno pomoč v obliki posojil Evropske unije državam članicam pod ugodnimi pogoji v skupni vrednosti do 100 milijard evrov. S temi posojili bodo države članice lažje obravnavale nenadna povečanja javnofinančnih odhodkov za ohranjanje delovnih mest. Instrument SURE je določen v Uredbi Sveta o vzpostavitvi evropskega instrumenta za začasno podporo zmanjševanju tveganj za brezposelnost v izrednih razmerah (instrument SURE) po izbruhu Covid-19.

Iskalnik