Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve glede Koronavirus COVID-19

Slovenskim državljanom odsvetujemo vsa potovanja.
Posebna opozorila veljajo za ItalijoSrbijoŠpanijoIranJužno Korejo, ZDA in Kitajsko.

Vse slovenske državljane v tujini pozivamo, da izpolnijo obrazec za potnike.

Varnost potovanj

3. 10. 2019 - Slovenskim državljanom, ki potujejo v Ukrajino, predvsem v Kijev in druga večja mesta, odsvetujemo gibanje in zadrževanje na območjih, kjer potekajo velika javna srečanja (protesti, demonstracije, politični shodi).

MAREC 2020:

Zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19 na letališčih izvajajo zdravstveno kontrolo in merjenje temperature potnikom, ki pripotujejo iz rizičnih držav. Omejili so število letov med državami, ki imajo več potrjenih primerov okužbe. Ukinili so lete v številne države. Odprtih je zgolj 49 mejnih prehodov. Meja je zaprta za tujce, ki nimajo dovoljenja za prebivanje v Ukrajini. Ukrajina je za zajezitev širitve okužbe zaprla šole in druge izobraževalne ustanove, gledališča, kinodvorane, dogodke in zborovanja za več kot 200 oseb, izvaja se dezinfekcija javnih prevoznih sredstev. V Kijevu se zapira restavracije, bare in nekatere nakupovalne centre. Ukinjen bo javni prevoz med regijami.

Več informacij lahko najdete na spletni strani veleposlaništva Republike Slovenije v Kijevu.

Slovenskim državljanom odsvetujemo vsa potovanja na začasno okupirana območja Avtonomne republike Krim in Sevastopola ter določena območja Donecke regije in Luganske regije.

Veleposlaništvo RS v Kijevu ne more nuditi konzularne pomoči slovenskim državljanom, ki bi se znašli v težavah v teh regijah.

Vstop na območje Avtonomne republike Krim in Sevastopola je na podlagi ukrajinske zakonodaje možen samo preko določenih kontrolnih točk in s posebnim dovoljenjem ukrajinskih oblasti, ki ga lahko izda Državna migracijska služba ali teritorialni organ Državne migracijske službe Gegeničeskega in Novotroickega rajona Hersonske oblasti. Informacije o postopku pridobitve dovoljenja za vstop na Krim in seznam kategorij tujcev, ki imajo pravico pridobiti tako dovoljenja, so objavljene na spletni strani.

Informacije o prehodih kontrolnih točk za vozila so objavljene na spletni strani ukrajinske Državne migracijske službe.

Vstop na okupirana območja Donecke in Luganske regije je po ukrajinski zakonodaji možen samo preko ukrajinskih kontrolnih točk. Postopek je opisan na spletnih straneh.

Register dovoljenj za vstop in gibanje oseb na področju Donecke in Luganske regije je dostopen na spletni povezavi Varnostne službe Ukrajine.

Nekatere informacije na navedenih spletnih povezavah so dostopne samo v ukrajinskem jeziku.

Za tuje državljane, ki bi kljub temu vstopili na navedena območja na način, ki ni skladen z ukrajinsko zakonodajo, je po ukrajinski zakonodaji predvidena administrativna in tudi kazenska odgovornost. Predstavniki Državne obmejne policije Ukrajine imajo pravico tujim državljanom, v kolikor na ta področja ne vstopajo v skladu z ukrajinsko zakonodajo in z dovoljenjem Ukrajine, zavrniti in prepovedati vstop v Ukrajino za obdobje do treh let. 

Vstop v državo

Slovenski državljani za vstop v Ukrajino vizuma ne potrebujejo za bivanje 90 dni v 180-dnevnem obdobju.

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se za konzularno pomoč lahko obrnejo na veleposlaništvo ali konzulat Republike Slovenije. Kaj lahko in česa ne morejo za vas storiti različne vrste slovenskih predstavništev, si preberite v rubriki Pomoč slovenskih predstavništev v tujini.

Splošna opozorila

Za vožnjo po Ukrajini je priporočljivo imeti mednarodno vozniško dovoljenje.

Kazni zaradi posedovanja drog so izredno visoke.

Priporočamo, da si pred potovanjem pridobite potovalno in zdravstveno zavarovanje. Preverite, ali obstajajo kakšne omejitve in ali vaša zavarovalna polica krije vse storitve, ki bi jih želeli uporabiti.

Pri potovanju v Ukrajino z avtomobilom imajo lahko slovenski državljani v primeru prometne nesreče z vozilom, ki ga vozi ukrajinski državljan in ima tuje registrske tablice, težave pri uveljavljanju zavarovalniških zahtevkov, saj ta vozila niso uradno registrirana in zavarovana v Ukrajini.

Prav tako priporočamo, da slovenski državljani, ko prihajajo v Ukrajino, svoja vozila parkirajo na varovanih in osvetljenih parkiriščih. Prihaja namreč do kraj registrskih tablic. Voznik, ki ostane brez registrskih tablic, za vetrobranskim steklom dobi listek s telefonsko številko in ko po določenem postopku nakaže zahtevan znesek, mu neznanci sporočijo kje se tablice nahajajo.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.

Iskalnik