Skoči do osrednje vsebine

Ukrajina

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Varnost potovanj

 • Stopnja tveganja

  Zapustite državo: Vsem svetujemo, da zaradi resnih in nenadzorovanih varnostnih razmer zapustite državo.

 • Barvna lestvica
 • Zadnje aktualno obvestilo

  V Ukrajini od februarja 2022 poteka vojna. Pogosti so ruski zračni napadi po vsej državi, vključno s Kijevom. Deli regij Luhansk, Doneck, Zaporižje in Herson so okupirani, na območju poteka tudi aktivna vojaška fronta. Začasno okupiran je tudi polotok Krim.

Varnost in kriminal

 • Priporočamo, da se izognete naslednjim območjem

  Odsvetujemo vsa potovanja v Ukrajino. Slovenskim državljanom, ki se začasno nahajajo v Ukrajini, svetujemo, da poskrbijo za varno vrnitev.

 • Kriminal

  Obstaja nevarnost tatvin, kraj, vlomov v avtomobile, ipd. Svetujemo, da kopijo potnega lista vedno nosite s seboj, vendar ločeno od denarja in kreditnih kartic.

Zdravje

Splošno

 • Lokalni zakoni

  V Ukrajini je razglašeno vojno stanje. V nočnem času velja policijska ura. Pogosti so alarmi za zračno nevarnost. Potrebno je dosledno upoštevati nasvete in navodila oblasti ter spremljati poročila medijev.
  Prepovedano je fotografiranje varnostno občutljivih objektov, kot so na primer vojaške baze, vojaška oprema, državni uradi in kritična infrastruktura.

 • Vožnja in najem avtomobila

  Transportne povezave so lahko motene. Pogosti so zastoji na mejnih prehodih, kontrolno-nadzorne točke na cestah in drugi varnostni ukrepi. Železniški potniški promet je zelo zaseden. Zračni prostor nad Ukrajino je zaprt.

 • Denar

  Gotovino lahko zamenjate v ukrajinske grivne na bankah in v menjalnicah. V večjih trgovinah in restavracijah je možno plačevanje s kreditnimi karticami.

 • Opombe

  Običajno potovalno zdravstveno zavarovanje ne velja v Ukrajini zaradi vojne.

  Zaradi vojne v državi Veleposlaništvo RS v Kijevu ne more nuditi konzularne pomoči slovenskim državljanom, ki bi se znašli v težavah. Tudi konzularno poslovanje veleposlaništva je do nadaljnjega ustavljeno.

Vstop v državo

Slovenski državljani za vstop v Ukrajino vizuma ne potrebujejo za bivanje 90 dni v 180-dnevnem obdobju.

Pred potovanjem se glede morebitnih drugih vstopnih pogojev pozanimajte pri vseh tranzitnih in ciljni državi.