Skoči do osrednje vsebine

Ukrajina

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Varnost potovanj

COVID-19

Zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19 so v Ukrajini ukrepi za preprečevanje širitve okužbe s Covid-19 podaljšani do 31. 3. 2022. Ukrepi se razlikujejo glede na epidemiološko stanje v posamezni regiji, ki so razdeljene v zelene, rumene, oranžne in rdeče.

V regijah, ki so na zelenem seznamu, je obvezno nošenje maske v zaprtih javnih mestih, spoštovanje socialne distance, uporaba razkužila za roke. V regijah, ki so na rumenem seznamu, je dodatno uvedena prepoved obiskov bolnic, domov za upokojence in drugih podobnih ustanov. V regijah, ki so na oranžnem seznamu, so uvedeni dodatni ukrepi – zaprtje namestitvenih kapacitet, lokalov v nočnem času, telovadnic, omejene nenujne zdravstvene storitve in podobno. V regijah na rdečem seznamu je uvedena popolna zapora dejavnosti, vključno z delovanjem javnega potniškega prometa, zaprtje lokalov in nenujnih trgovin ter izobraževalnih ustanov.

Obstajajo sicer določene izjeme glede obratovanja institucij, kjer so vsi zaposleni cepljeni.

Javni prevoz v Ukrajini deluje, v javnih prevoznih sredstvih je nujna uporaba zaščitnih mask. Za vsa medregionalna potovanja je treba predložiti potrdilo o cepljenju ali nedaven negativen test.

Nošenje zaščitnih mask je obvezno v javnih zaprtih prostorih kot so trgovine, trgovski centri, muzeji, galerije, lekarne, banke, hoteli in podobno.

Za tujce, ki prihajajo v Ukrajino je obvezno potrdilo cepljenju ali potrdilo o negativnem PCR/hitrem antigenskem testu, ki ob vstopu v državo ne sme biti starejši od 72 ur ter ustrezno zdravstveno zavarovanje, ki ga je izdala ukrajinska zavarovalnica. Necepljene osebe morajo v roku 72 ur znova narediti test. Vsi necepljeni potniki morajo ob vstopu v Ukrajino naložiti mobilno aplikacijo "Vdoma".

Podrobnejše informacije glede prehoda meje in sklenitve zavarovanja ter aplikacije "Vdoma" so na voljo na spletni strani Visit Ukraine (v angleščini).

Več informacij lahko najdete na spletni strani veleposlaništva Republike Slovenije v Kijevu.

Splošno

Konzularno poslovanje Veleposlaništva RS v Kijevu je do nadaljnjega ustavljeno.

Slovenskim državljanom trenutno odsvetujemo potovanja v Ukrajino. Tistim slovenskim državljanom, ki se začasno nahajajo v Ukrajini, svetujemo, da poskrbijo za varno vrnitev.

Zaradi lažje, hitrejše in učinkovitejše konzularne pomoči, ki jo nudimo slovenskim državljanom, ki potujejo oz. se trenutno nahajajo v Ukrajini, vam svetujemo, da izpolnite spletni obrazec "obveščanje o potovanju", ki je dosegljiv na https://svvmzz.adapta.si/applicationturist.php

Odsvetovana so tudi vsa potovanja na začasno okupirana območja Avtonomne republike Krim in Sevastopola ter določena območja Donecke regije in Luganske regije.

Veleposlaništvo Slovenije v Kijevu ne more nuditi konzularne pomoči slovenskim državljanom, ki bi se znašli v težavah v teh regijah.

Vstop na območje Avtonomne republike Krim in Sevastopola je na podlagi ukrajinske zakonodaje možen samo preko določenih kontrolnih točk in s posebnim dovoljenjem ukrajinskih oblasti, ki ga lahko izda Državna migracijska služba ali teritorialni organ Državne migracijske službe Gegeničeskega in Novotroickega rajona Hersonske oblasti. Informacije o postopku pridobitve dovoljenja za vstop na Krim in seznam kategorij tujcev, ki imajo pravico pridobiti tako dovoljenja, so objavljene na spletni strani Državne migracijske službe (ukrajinsko).

Informacije o prehodih kontrolnih točk za vozila so objavljene na spletni strani ukrajinske Državne mejne straže (v angleščini).

Vstop na okupirana območja Donecke in Luganske regije je po ukrajinski zakonodaji možen samo preko ukrajinskih kontrolnih točk. Postopek je opisan na spletnih straneh Državne mejne straže (ukrajinsko).

Register dovoljenj za vstop in gibanje oseb na področju Donecke in Luganske regije je dostopen na spletni povezavi Varnostne službe Ukrajine (ukrajinsko).

Nekatere informacije na navedenih spletnih povezavah so dostopne samo v ukrajinskem jeziku.

Za tuje državljane, ki bi kljub temu vstopili na navedena območja na način, ki ni skladen z ukrajinsko zakonodajo, je po ukrajinski zakonodaji predvidena administrativna in tudi kazenska odgovornost. Predstavniki Državne obmejne policije Ukrajine imajo pravico tujim državljanom, v kolikor na ta področja ne vstopajo v skladu z ukrajinsko zakonodajo in z dovoljenjem Ukrajine, zavrniti in prepovedati vstop v Ukrajino za obdobje do treh let.

Vstop v državo

Slovenski državljani za vstop v Ukrajino vizuma ne potrebujejo za bivanje 90 dni v 180-dnevnem obdobju.

Splošna opozorila

Za vožnjo po Ukrajini je priporočljivo imeti mednarodno vozniško dovoljenje.

Kazni zaradi posedovanja drog so izredno visoke.

Priporočamo, da si pred potovanjem pridobite potovalno in zdravstveno zavarovanje. Preverite, ali obstajajo kakšne omejitve in ali vaša zavarovalna polica krije vse storitve, ki bi jih želeli uporabiti.

Pri potovanju v Ukrajino z avtomobilom imajo lahko slovenski državljani v primeru prometne nesreče z vozilom, ki ga vozi ukrajinski državljan in ima tuje registrske tablice, težave pri uveljavljanju zavarovalniških zahtevkov, saj ta vozila niso uradno registrirana in zavarovana v Ukrajini.

Prav tako priporočamo, da slovenski državljani, ko prihajajo v Ukrajino, svoja vozila parkirajo na varovanih in osvetljenih parkiriščih. Prihaja namreč do kraj registrskih tablic. Voznik, ki ostane brez registrskih tablic, za vetrobranskim steklom dobi listek s telefonsko številko in ko po določenem postopku nakaže zahtevan znesek, mu neznanci sporočijo kje se tablice nahajajo.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.