GOV.SI

Vsebinska prenova strani še ni zaključena, zato so nekatere vsebine še nepopolne. Prosimo za razumevanje.

Varnost potovanj

Obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države. Svetujemo previdnost ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.

Vstop v državo

Slovenski državljani za vstop na Kosovo vizuma ne potrebujejo.

Državljani EU lahko na Kosovo vstopijo z veljavno biometrično osebno izkaznico. Slovenska osebna izkaznica ni biometrična, zato lahko državljani na Kosovo vstopijo le z veljavnim potnim listom.

Pri načrtovanju potovanja vam svetujemo, da ste pozorni na to, da srbski mejni organi vsak vstop na Kosovo, ki ni bil opravljen preko vstopnih kontrolnih točk med Srbijo in Kosovim, štejejo za nelegalen. Če se opravi npr. vstop na Kosovo preko vstopnih kontrolnih točk in se medtem opravi prestop meje z Makedonijo, se veljavnost vstopa preko Srbije razveljavi. Tako se mora potnik vrniti nazaj v Srbijo znova preko Makedonije ali pa preko Črne gore. Izjema so le imetniki diplomatskih osebnih izkaznic Republike Srbije in imetniki diplomatskih potnih listov, ki so akreditirani v Republiki Srbiji.

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se za konzularno pomoč lahko obrnejo na veleposlaništvo ali konzulat Republike Slovenije. Kaj lahko in česa ne morejo za vas storiti različne vrste slovenskih predstavništev, si preberite v rubriki Pomoč slovenskih predstavništev v tujini.

Splošna opozorila

Zaradi izbruha ošpic na Kosovu in nevarnosti širjenja bolezni tudi v Slovenijo Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) vsem, ki bodo v potovali na Kosovo svetuje, naj preverijo ali so zaščiteni proti tej bolezni. Tistim, ki proti ošpicam niso zaščiteni, svetujejo, da pred potovanjem na Kosovo opravijo cepljenje.

Zaradi možnih incidentov Ministrstvo za zunanje zadeve odsvetuje vsa nenujna potovanja na območja mest Zubin Potok, Kosovska Mitrovica (predvsem severni del mesta), Leposavič in Zvečan. Priporočamo dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.

Splošne razmere na Kosovu ostajajo mirne, vseeno pa obstaja možnost posameznih incidentov.

Svetujemo previdnost in izogibanje krajem morebitnih demonstracij in protestov. Priporočamo redno spremljanje informacij iz množičnih medijev in pridobitev podatkov tudi iz drugih virov.

Kosovo se nahaja na potresno aktivnem območju, zato so občasno mogoči manjši potresi. Večji potresi so manj verjetni, vendar so se v preteklosti že zgodili.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.