Skoči do osrednje vsebine

Za državljane Kosova

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Vizumska obveznost

Državljani Kosova potrebujejo vizum za vstop v Slovenijo.

Slovenija uporablja zunanjega izvajalca za sprejem vlog za izdajo vizumov za kratkoročno bivanje na Kosovu. Slovenski viza center, ki ga upravlja VFS Global v Prištini, je odprt od ponedeljka, 19. novembra 2018, in sprejema vloge za kratkoročno bivanje (vizum C) za Slovenijo in Latvijo.

Slovenski viza center, ki ga upravlja VFS Global, se nahaja na naslovu Rrustem Statovci št. 36, 10000 v Prištini, Kosovo (nasproti Mestnega parka). Oddaja vizumskih vlog je možna od 9.00 do 16.00 (od ponedeljka do petka), razen kosovskih državnih praznikov.

Za oddajo vizumske vloge na Slovenskem viza centru, ki ga upravlja VFS Global ni potrebno imeti termina. 

Vloge za izdajo schengenskega vizuma za kratkoročno bivanje lahko naslednje skupine, z vnaprej dogovorjenim terminom po elektronski pošti na naslov sloembassy.pristina@gov.si, vložijo neposredno na konzularnem oddelku Veleposlaništva Slovenije:

  • imetniki diplomatskih in službenih potnih listov;
  • družinski člani državljanov EU in Švice, ki jih zajema Direktiva 2004/38/ES. 

Konzularni oddelek veleposlaništva ima prostore v Prištini, UI. Anton Ceta 6. Uradne ure za delo s strankami konzularnega oddelka so od ponedeljka do četrtka med 9.30 do 12:00 ter med 14:00 in 15:00. V petek ni uradnih ur.

Vizumski postopek, ki poteka na Veleposlaništvu Republike Slovenije na Kosovu (če so vsi zahtevani dokumenti predloženi) traja do 15 dni. Povprečni čas obdelave vizumske vloge je 10 dni.

Ob oddaji vizumske vloge na VFS Slovenskem vizumskem centru VFS zaračuna takso v višini 20 EUR na vsakega prosilca. Vizumska taksa se zaračuna ob predložitvi vloge. Če vizumsko aplikacijo umaknete ali če je vizum zavrnjen, se vizumska taksa ne povrne.

Lokalno usklajena spremljajoča dokumentacija, ki jo je potrebno priložiti vlogi za vizum.

V vizumskih postopkih se lahko v posameznih primerih, poleg lokalno usklajene spremljajoče dokumentacije zahteva dodatno dokumentacijo.

V nujnih primerih (smrt, nesreča, ki vključuje družinskega člana, itd.) in zato nujnega potovanja v najkrajšem možnem času, se obrnite na Veleposlaništvo Slovenije po telefonu ali elektronski pošti, da se dogovorite za pospešeno obravnavanje vizumske vloge. 

V kolikor ste vizumsko vlogo oddali preko Slovenskega viza centra,ki ga upravlja VFS Global, lahko vaša vprašanja v zvezi z vizumskim postopkom naslovite na info.sloveniakos@vfshelpline.com ali na telefonsko številko 038-412-712, 038-412-812, in sicer od 09:00 do 16:00 (od ponedeljka do petka).

V kolikor ste vizumsko vlogo oddali na konzularnem oddelku Veleposlaništva Slovenije lahko vaša vprašanja glede postopka naslovite na sloembassy.pristina@gov.si ali na telefonsko številko 00 383 (0) 38 246 255 od 15.00 do 16.00 (ponedeljek - četrtek).

Informacije o postopku za izdajo vizuma in vizumskih taksah so objavljene na spletni strani veleposlaništva http://www.pristina.embassy.si/index.php?id=4410&L=%2717

in na spletni strani Slovenskega viza centra, ki ga upravlja VFS Global http://www.vfsglobal.com/Slovenia/Kosovo/english/index.html

Vloge za izdajo dovoljenj za prebivanje in vloge za nacionalne (dolgoročne) vizume D ne sprejemajo na Slovenskem viza centru, ki ga upravlja VFS Global. Konzularni oddelek Veleposlaništa Republike Slovenije na Kosovu sprejema vloge za dovoljenje za prebivanje in vloge za nacionalne (dolgoročne) vizume D, in sicer med delovnim časom veleposlaništva.

Vsi obrazci se na veleposlaništvu dobijo brezplačno. Vse takse se na veleposlaništvu plačujejo z nakazilom na bančni račun veleposlaništva ali preko plačila z bančno ali kreditno kartico. Veleposlaništvo z gotovino ne posluje. V primeru oddaje vizumske vloge preko VFS Slovenskega vizumskega centra je plačilo takse možno v gotovini ali preko bančne oziroma kreditne kartice. Vsakršna dodatna plačila za kakršno koli posredovanje ali obljubo, da bosta vizum ali dovoljenje izdana, niso dovoljena.

Dodatne informacije o konzularnih storitvah za kosovske državljane so na voljo na spletni strani veleposlaništva http://www.pristina.embassy.si/index.php?id=3365