Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Varnost potovanj

 • Stopnja tveganja

  Povišana stopnja previdnosti: Svetujemo dodatno previdnost ter preverjanje in pridobitev informacij iz drugih virov. Obstajajo lahko določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države.

 • Barvna lestvica
 • Zadnje aktualno obvestilo

  /

Varnost in kriminal

 • Priporočamo, da se izognete naslednjim območjem

  Sever Kosova - občine Severna Mitrovica, Zubin Potok, Zvećan, Leposavić.

 • Politična situacija

  Zaradi nenehnih političnih napetosti občasno potekajo demonstracije, zlasti v Prištini in na severnih območjih Kosova. Običajno se odvijajo okoli zgradb vlade ali mednarodnih organizacij. Tudi miroljubne demonstracije lahko kadar koli prerastejo v nasilne. Lahko povzročijo tudi motnje v prometu in javnem prevozu.

 • Kriminal

  Pojavljajo se priložnostna in manjša kazniva dejanja, kot sta žeparstvo in tatvina torbice. Tujci so tarča zlasti v Prištini in na javnih mestih, kjer je veliko ljudi.

  Pojavljajo se vlomi in kraje avtomobilov.

Zdravje

Splošno

 • Lokalni zakoni

  Organi lahko kadar koli zahtevajo vpogled v vašo osebno izkaznico.

  Obstajajo omejitve pri fotografiranju vojaških ali policijskih objektov, vozil in osebja. Znaki, ki opozarjajo na omejitve, so običajno postavljeni na občutljivih območjih.

  Kosovska zakonodaja ne kriminalizira spolnih dejanj ali odnosov med osebami istega spola, vendar ta družbeno niso sprejeta.

 • Vožnja in najem avtomobila

  Cestne razmere in prometna varnost se po državi razlikujejo. Sekundarne ceste so pogosto ozke, slabo osvetljene in slabo vzdrževane. Gorske ceste včasih nimajo varovalnih ograj. Nizkohitrostna kmetijska oprema, konjske vprege in potepuška živina so pogoste na cesti. Ceste lahko postanejo neprevozne tudi zaradi močnega sneženja, blatnih plazov ali sezonskih poplav. Vozniki ne spoštujejo vedno prometnih predpisov. Izogibajte se vožnji ponoči.

 • Denar

  Denar: Euro.

 • Opombe

  Športni dogodki včasih privedejo do grobega vedenja in nasilnih incidentov. Bodite previdni, če se udeležujete nogometnih tekem in športnih prireditev.

  Čeprav je bila večina ozemlja očiščena, lahko mine in neeksplodirana sredstva še vedno predstavljajo resno tveganje v gozdnatih in izoliranih območjih, zlasti v: goratih regijah, ki mejijo na Albanijo, Črno goro in Severno Makedonijo; prelazu Dulje v osrednjem Kosovu; območjih, ki mejijo na srbsko Preševsko dolino.

  Streljanje z orožjem za praznovanje je na Kosovu običajno in včasih uporabljeno v kombinaciji z ognjemetom.

Vstop na Kosovo

Slovenski državljani za vstop na Kosovo vizuma ne potrebujejo.

Državljani EU lahko na Kosovo vstopijo z veljavno biometrično osebno izkaznico. Slovenska osebna izkaznica izdana pred 28. marcem 2022 ni biometrična, zato lahko državljani s takšno osebno izkaznico na Kosovo vstopijo le z veljavnim potnim listom.

Pri načrtovanju potovanja vam svetujemo, da ste pozorni na to, da srbski mejni organi vsak vstop na Kosovo, ki ni bil opravljen preko vstopnih kontrolnih točk med Srbijo in Kosovim, štejejo za nelegalen. Če se opravi npr. vstop na Kosovo preko vstopnih kontrolnih točk in se medtem opravi prestop meje z Makedonijo, se veljavnost vstopa preko Srbije razveljavi. Tako se mora potnik vrniti nazaj v Srbijo znova preko Makedonije ali pa preko Črne gore. Izjema so le imetniki diplomatskih osebnih izkaznic Republike Srbije in imetniki diplomatskih potnih listov, ki so akreditirani v Republiki Srbiji.

Pred potovanjem se glede morebitnih drugih vstopnih pogojev pozanimajte pri vseh tranzitnih in ciljni državi.

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se za konzularno pomoč lahko obrnejo na veleposlaništvo ali konzulat Republike Slovenije. Kaj lahko in česa ne morejo za vas storiti različne vrste slovenskih predstavništev, si preberite v rubriki Pomoč slovenskih predstavništev v tujini.