Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID 19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Seznam držav za prehajanje meje v Republiko Slovenijo.

Varnost potovanj

Avstrija z 2. aprilom uvaja omejitve na mejnih prehodih s Slovenijo.

Nespremenjen je režim na prehodih: Karavanke, Šentilj (avtocesta, žel postaja), Gornja Radgona, Kuzma. Prehodi Trate, Radlje, Ljubelj so odprti med 5-21. uro in Vič med 5-23. uro.

K že doslej zaprtim mejnim prehodom se dodajo naslednji:

 • Grablach – Holmec
 • Langegg - Jurij
 • Spielfeld Bundesstraße - Šentilj (magistrala)
 • Wurzenpas -Korensko sedlo

Vlada Republike Slovenije je zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19 izdala odlok, s katerim se od 25. marca 2020 od polnoči spremenijo pogoji vstopa na območje Republike Slovenije iz Republike Avstrije. Vstop v RS je dovoljen slovenskim državljanom in osebam s stalnim ali začasnim prebivališčem v RS. Tujci, ki želijo vstopiti v Slovenijo, potrebujejo potrdilo o negativnem izvidu na novi koronavirus. Vstop je dovoljen tudi tujcem s telesno temperaturo nižjo od 37,5 °C in brez jasnih znakov okužbe zgornjih dihal.

Vzpostavi se trinajst kontrolnih točk na nekdanjih mejnih prehodih, in sicer Gornja Radgona, Kuzma,  Holmec, Karavanke,  Jurij, Vič, Ljubelj,  Trate,  Radlje,  Gederovci,   Šentilj (avtocesta),  Šentilj (magistrala), Korensko sedlo.

Vlakovni potniški promet med državama se ne izvaja.

Odlok se ne uporablja za dvolastnike, ki imajo svoja zemljišča na obeh straneh meje in opravljajo kmetijsko-poljedelska dela, za čezmejne migrante, tovorni promet, potnike intervencijskih, ambulantnih in reševalnih vozil, za tranzit izvajan v obliki organiziranih humanitarnih konvojev.

Več o odloku Vlade Republike Slovenije.

Z uredbo z 22. 3. 2020 je vstop v Avstrijo po kopnem iz Nemčije, Italije, Liechtensteina, Švice, Slovenije in Madžarske brez omejitev omogočen za tranzitiranje, se pravi za pot domov v Slovenijo brez vmesnega postanka.

Avstrija bo z 20.03.2020 ob 00:00 uvedla poostreni mejni režim na meji s Slovenijo.

Zaenkrat velja, da se bodo izvajali enaki ukrepi kot se že izvajajo na meji z Italijo, Švico, Lihtenštajnom in Nemčijo, hkrati s Slovenijo se bodo uvedli tudi na meji z Madžarsko.

Okvirno to pomeni, da bo vstop v Avstrijo možen s predložitvijo zdravniškega potrdila, ki dokazuje, da je test na koronavirus (COVID-19) negativen, potrdilo ne sme biti starejše od 4 dni.

Brez zdravniškega potrdila lahko vstopijo: Avstrijski državljani ali osebe, ki lahko dokažejo, da imajo v Avstriji začasno, stalno ali običajno prebivališče in se s podpisom izjave zavežejo, da bodo po vstopu v Avstrijo 14 dni ostali v domači karanteni. V primeru, da bi v teh 14 dnevih naredili test in bi ta bil negativen, lahko zaključijo s karanteno.

Tranzit čez Avstrijo je dovoljen vendar BREZ postanka.
Izjeme: blagovni promet in promet za poslovne dejavnosti (z izjemo dejavnosti prevoza oseb) ter dnevni migranti, potnike intervencijskih, ambulantnih in reševalnih vozil.

Avstrija z 19.03.2020 ob 00:00 uvaja nadzor na meji z Nemčijo. Na meji se bodo izvajali enaki ukrepi kot se že izvajajo na meji z Italijo, Švico in Lihtenštajnom. Ukrepi se bodo izvajali predvidoma do 7.04.2020.

Tirolska regija je v celoti pod karanteno, ukrep je začel veljati 19. 3. od 00:00 naprej.

Avstrija sporoča, da bodo ob polnoči za omejitev širjenja koronavirusa zaprli večje število manjših mejnih prehodov med Slovenijo in Avstrijo. Na večjih mejnih prehodih ostaja promet nespremenjen.

Odprti prehodi od 18. marca od polnoči tako bodo: 

 •  Bonisdorf – Kuzma
 •  Langegg – Jurij
 •  Mureck – Trate
 •  Radlpaß – Radelj
 • Sicheldorf – Gederovci
 • Spielfeld (Autobahn) – Šentilj (avtocesta)
 • Spielfeld (Bahnhof) – Šentilj (železnica)
 • Spielfeld (Bundesstraße) – Šentilj (magistrala)
 • Bad Radkersburg – Gornja Radgona
 • Karawankentunnel (A11) – Karavanke (A2)
 • Loibltunnel – Ljubelj
 • Wurzenpass – Korensko sedlo
 • Grablach – Holmec
 • Lavamünd – Vič

Od 18. marca 2020 so pod karanteno nova območja v Avstriji.

V Solnograški deželi/Salzburg so pod karanteno občina Flachau, ter dolini Großarltal (z občinama Großarl und Hüttschlag) in Gasteinertal (z občinami Bad Gastein, Bad Hofgastein und Dorfgastein), v Predarlskem/Vorarlbergu pa Sölden in St. Christoph am Arlberg.

Več informacij lahko najdete na spletni strani veleposlaništva Republike Slovenije na Dunaju.

Vstop v Avstrijo

Slovenski državljani za vstop v Avstrijo vizuma ne potrebujejo.

Slovenski državljani lahko v vse države članice EU vstopajo z veljavno osebno izkaznico ali potnim listom.

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se za konzularno pomoč lahko obrnejo na veleposlaništvo ali konzulat Republike Slovenije. Kaj lahko in česa ne morejo za vas storiti različne vrste slovenskih predstavništev, si preberite v rubriki Pomoč slovenskih predstavništev v tujini.

Splošna opozorila

V primeru izvajanja storitev v Avstriji je priporočljivo, da se podjetja in posamezniki pozanimajo o pogojih in zahtevah, ki jih predvideva avstrijska zakonodaja.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.

Iskalnik